Kako arhivirati datoteko v zip - navodila za začetnike

V našem stoletju visoke tehnologije postajajo uporabniki svetovnega spleta vse bolj vsakodnevni. Mnogi od njih so napredni uporabniki, nekateri pa se šele začenjajo spoznavati z neskončnimi možnostmi interneta. Redno bivanje v omrežju vključuje delo z različnimi datotekami. Eno glavnih orodij za delo z datotekami je njihovo arhiviranje. Članek vam bo povedal, kako arhivirati datoteke v datoteki zip in stisniti datoteko na manjše velikosti.

Kaj je arhiviranje?

Arhiviranje datotek je postopek, pri katerem se prvotna velikost katere koli datoteke stisne na manjše količine, medtem ko se kakovost datotek in informacij, ki jih vsebuje, ne poslabša ali spremeni. Na primer, če je besedilna datoteka (na primer knjiga) velikosti 15 MB, potem pa je s pomočjo posebnega programskega arhivarja preprosto stisniti ta nosilec do 150 KB. Korist je očitna: arhivirana datoteka zavzame precej manj prostora (v tem primeru 7-krat), poleg tega pa jo lahko pošljemo po pošti z eno datoteko.

Arhiviranje lahko imenujemo tudi pakirne datoteke v eno postavko (mapo ali bazo podatkov). Dajmo primer: recimo, da morate prijatelju poslati veliko sliko. Če jih pošljete po e-pošti, morate vsako fotografijo priložiti ločeno. Ta postopek traja veliko časa, saj se prenos vsake slike začne šele po prednapetosti. To bo veliko lažje poslati vse fotografije v eno mapo, in to je toProgramski arhivatorji lahko vse datoteke spakirajo v en element.

Za kaj se uporablja?

Glavni razlog za uporabo arhiverjev (programi, ki komprimirajo ali pakirajo datoteke) ni samo prihranek časa pri nalaganju datotek, ampak tudi udobje shranjevanja podatkov. Prednost je v tem, da ti objekti omogočajo shranjevanje velikega števila datotek v eno mapo, izvorne elemente pa je mogoče varno odstraniti iz pomnilnika računalnika, saj je v pravem trenutku mogoče preprosto razpakirati arhivsko mapo in uporabiti datoteke. Na ta način lahko prihranite veliko prostora na trdem disku, glavna stvar je vedeti, kako arhivirati datoteko v zip.

Pregled programske opreme

Najbolj priljubljen program je WinRar, vgrajen je v operacijske sisteme Windows
in se šteje za precej učinkovito glede na razmerje stiskanja in hitrosti. Shrani datoteke v RAR ali ZIP formatu. Prednost tega programa je razpoložljivost dodatne zaščite v obliki elektronskega podpisa arhivirane mape, vendar obstaja pomanjkljivost: WinRar je plačan program. Spodaj je učinkovit način arhiviranja datoteke zip. Obstaja še en nič manj priročen in praktičen arhivator, ki se imenuje 7-Zip. Za razliko od prvega programa je brezplačen, lahko ga prenesete z uradne strani. 7-Zip je zelo preprosto orodje, tudi za tiste, ki z računalnikom niso prijatelji.

Kakšna je razlika med arhivatorji med seboj?

Obstaja veliko različnih programov, arhivske datoteke. Soodlikuje dejstvo, da ima vsak od njih svoje metode stiskanja in ohranjanja predmetov. Zaradi tega in njihova učinkovitost se lahko razlikuje, saj lahko en arhiver stisne datoteko 5-krat, druga pa 10-krat. Druga razlika je oblika, ki pretvori datoteko datoteke v arhiv. Vsak program ima tudi oblikovalsko zasnovo, tako da ko dodate element v arhiv z enim programom, bomo videli ikono, ki bo drugačna od vseh drugih ikon aplikacij za arhiviranje.

Kako arhivirati datoteko v formatu zip?

Najprej je treba določiti, kateri program za arhiviranje programske opreme je nameščen na vašem računalniku. To storite tako, da z desno miškino tipko kliknete datoteko in poiščete funkcijo dodajanja arhivatorju na seznam dejanj. Če je v kontekstnem meniju prisotna funkcija »Dodaj v arhiv«, to pomeni, da imate nameščen WinRar.
Naslednji korak je izbrati eno ali več datotek, ki jih je treba arhivirati. To naredite tako, da z miško izberete vse elemente in z desno miškino tipko kliknete kontekstni meni sistema Windows. V seznamu menijev poiščite postavko "Dodaj v arhiv" in jo kliknite. To dejanje mora odpreti program za arhiviranje programa WinRar. V meniju za arhiviranje morate izbrati nastavitve, v katerih lahko določite želeno stopnjo stiskanja datotek. Upoštevati je treba, da izbira metode "maksimalne kompresije" traja dlje kot običajne ali hitre metode. Ko nastavite parametre stiskanja, lahko zaženete okno, v katerem želite določiti ime mape in lokacijo prihodnjih arhiviranih.datotek Nato morate postopek arhiviranja začeti z uporabo elementa menija "ok". Na izbrani lokaciji se bodo prikazali arhivirani elementi: mapa ali preprosto stisnjena datoteka.
Kako odpreti arhivirano zip datoteko? To je zelo preprosto: mapo z arhivom morate izbrati z levim klikom in nato z desnim klikom miške poklicati meni dejanja arhivskega programa. Pojavilo se bo majhno okno z elementi, izberite "izvleček v trenutno mapo" ali "izvleček", odvisno od tega, kje želite shraniti ekstrahirano datoteko.

Značilnosti arhiviranja

Odgovorili smo na vprašanje "kako arhivirati datoteko v zip?". Zdaj pa spoznajmo nekatere značilnosti arhiviranja. Na primer, pri arhiviranju datotek s fotografijami, avdio ali video posnetkov je velikost zelo majhna. Oblike besedila so drugačne. Razmislite, kako arhivirati datoteko zip pdf. Uporabite lahko tudi standardno arhiviranje in uporabite različna spletna orodja za pretvorbo datotek iz ene oblike v drugo, tudi v zip.

Kako arhivirati datoteke v zip MAC OS?

Arhiviranje datotek se nekoliko razlikuje od arhiviranja sistema Windows. Ustvarite arhiv mape na vašem računalniku od Apple lahko na naslednji način: izberite datoteke, nato z desno miškino tipko kliknite meni dejanja in v oknu izberite "stisni predmete". V isti mapi, kjer so bile izvorne datoteke, se bo prikazala mapa z arhiviranimi datotekami zip. Za razpakiranje datotek moratenamestite posebno programsko opremo, ki vam omogoča, da izvlečete datoteke katere koli oblike. Nato morate izbrati mapo za arhiviranje, z desno miškino tipko kliknite miško in jo z nameščenim programom razpakirati. Eden najboljših programov, ki so prosto na voljo v AppStore, je Unarchiver.

Sorodne publikacije