Kaj je bolje - H - ali 3G internet? Izberemo

Težko si je predstavljati sodobno generacijo, toda ko so telefoni res bili telefoni, ne pametni telefoni. Lahko bi klicali, nič več. S tem so bili majhni in zlahka vstavljeni v žep, vendar s takimi pripomočki ni bilo mogoče izdelati fotografij in jih deliti. Seveda ni bilo mogoče vzpostaviti dostopne točke na telefonu, da ne omenjam številnih drugih funkcij.

Vendar pa telefoni zdaj praktično niso ostali, samo pametni telefoni. Danes ves svet še naprej aktivno razvija visoke hitrosti brezžičnih omrežij nove generacije, zaradi česar je za povprečnega uporabnika veliko zmede. Na primer, pogosto uporabniki poskušajo ugotoviti, kaj je najbolje: H ali 3G? Kakšna je hitrost prenosa podatkov v teh omrežjih itd. Toda sama postavitev takšnih vprašanj je absurdna in oseba ne razume, kaj prosi.


Kaj pomeni internet 3G, E, H?

G pomeni Generation. To pomeni, da ko proizvajalci pravijo 4G, pomenijo brezžično omrežje, zgrajeno na podlagi tehnologije četrte generacije. Vendar pa izraz "generacija" v nekem smislu zmede navadne uporabnike. Zato morate vse to razumeti. Toda E in H sta tehnologiji prenosa podatkov, ki pripadata različnim generacijam. To pa zahteva podrobno razlago.

1G

Tehnologije prve generacije so omogočile množično proizvodnjo mobilnih telefonov. Na podlagi te generacije so postale najbolj priljubljene omrežne tehnologije TACS in NMT. Prvičv ZDA, drugo - v Evropi. Nihče ni nameraval zagotavljati podatkovnih storitev. Takrat so obstajali analogni sistemi, ki so omogočali glasovne klice in omogočali nekatere druge funkcije.


Hitrost prenosa podatkov teh tehnologij je bila nizka, cena minute pogovora pa je stala veliko denarja, zato je prisotnost mobilnega telefona mogoče šteti za luksuz. Vendar pa se razvoj omrežja ni prisilil, da bi dolgo čakal. Kmalu je prišla druga generacija 2G omrežij.

2G in 2.5 G

Razvoj druge generacije sega v zgodnje devetdesete. Omrežja, ki temeljijo na njej, so bila bolje zaščitena, hitrejša in kakovost zvoka se je povečala. Nekatera omrežja podpirajo prenos kratkih sporočil (SMS). Zato nihče ni vprašal: kaj je boljše H ali 3G. S tretjo generacijo je bilo treba še razviti.
Leta 1997 se je pojavil GPRS, ki je bil prelomnica v zgodovini mobilnih komunikacij. To je bila prava revolucija, saj je tehnologija GSM omogocila možnost nenehnega prenosa podatkov z vecjo hitrostjo. Vendar to še ni bila polna tretja generacija. Prvi standard, ki je odobril popolno specifikacijo 3G, je bil IMT-2000. Hitrost prenosa podatkov je do 2 Mb /s.

Mobilni internet 3G: E, H, G

Ta standard je poleg višjih podatkovnih stopenj omogočil hiter prehod iz omrežij druge generacije v tretji. Za to je večina GSM operaterjev izbrala standard UMTS.
Trenutnoširok razvoj je prejel standard EDGE. Sprva je bil zamišljen kot preprost način, da iztisnemo največjo generacijo 2,5 G, ne da bi morali vlagati veliko denarja v razvoj. Pri telefonu z EDGE je hitrost prenosa podatkov dvakrat hitrejša od standarda GPRS.
Mimogrede, s tem standardom je bilo težko, ker ni takoj jasno, kje ga je treba dati. Mnogi strokovnjaki so to pripisali generaciji 275 G. Po 10 letih je omrežje UMTS prejelo posodobitev v obliki tehnologij HSDPA in HSUPA, s katerimi se je hitrost vhodnega in izhodnega prometa bistveno povečala. Če se na vrhu telefona prikaže črka H, ​​to pomeni, da je aktiviran standard prenosa HSDPA ali HSUPA. Vendar pa ne moremo reči, da je najboljši: H ali 3G, ker je H (HSDPA) v bistvu 3G tehnologija (omrežje za prenos podatkov tretje generacije). Torej takšno vprašanje številnih uporabnikov ni povsem logično. Hitrost 3G in H bo enaka, samo nekateri telefoni lahko spremenijo črko na zgornji informativni plošči zaslona. Vendar se bistvo tega ne spreminja, v obeh primerih pa se uporablja 3G podatkovno omrežje tretje generacije.
Tudi danes, v nekaterih mestih ali vaseh, ko telefon povežete z omrežjem, lahko na vrhu zaslona vidite črke G ali E. To pomeni, da se uporabljata EDGE in GPRS standardi, to je 2G ali 275G omrežji, če pa to storite, potem v tem primeru sploh ne motite, kaj je bolje: H ali 3G, ker črke G in E označujeta povezavo z omrežjem druge generacije. .

4G

Obstaja specifikacija ITM-Advanced, ki določa četrto merilo za omrežjageneracija 4G. Dokument določa hitrost dohodnih podatkov 1 Gbit /s za terminale in 100 Mb /s za pametne telefone. To je neverjetno, da je 500 in 250-krat hitrejši od prenosa podatkov v naprednem ITM-2000 omrežju. Takšne hitrosti celo prehitevajo neposredno povezavo s širokopasovnim kanalom.
Na podeželskih območjih imajo take tehnologije ogromno vlogo, saj je stroškovno učinkovito zgraditi eno 4G postajo, ki bi zagotovila povezavo za vse naročnike v polmeru 10 km. Drugače bi morali ustvariti "odejo" vlaken.
Vendar je treba opozoriti, da so specifikacije za napredne tehnologije ITM tako zahtevne, da jih danes praktično ni mogoče izpolniti. To pomeni, da ni popolne 4G mreže. Da, tehnologije WiMax in LTE se uradno berejo po standardih omrežja četrte generacije, vendar to sploh ni res 100%. Dejstvo je, da čeprav omrežja uporabljajo sodobne multipleksne sheme in da se 100% njihove pasovne širine uporablja za prenos podatkov, hitrost še vedno ne dosega standardov, ki so opisani v zgoraj navedeni specifikaciji. V teoriji tehnologije LTE je hitrost prenosa podatkov 100 Mbps zelo impresivna. Vendar pa je v praksi vse veliko slabše: hitrost omrežja navadno ne presega 30 Mbps. Seveda je tudi 30 Mbps izjemno hiter, a bistvo je, da se te hitrosti ne ujemajo s specifikacijami. Zato lahko standard LTE imenujemo tehnologija četrte generacije. Do danes ni tehnologij, ki bi ustrezale zahtevam ITM-Advanced.

3G boljši od 4G?

Nekateri ameriški operaterji sploh nenapovedala prehod na standard četrte generacije. Ostanejo v omrežju 3G in ga nadgrajujejo. Na primer, operater T-Mobile posodablja 3G omrežje in poskuša izboljšati standard HSPA za HSPA +. Vendar pa ne velja niti za omrežni standard četrte generacije. To je smiselno, saj lahko z izboljšanjem standarda 3G dosežete tudi visoke hitrosti. Isti HSPA + bo naročniku dejansko dal pasovno širino 42 Mbps.
V zvezi s tem operater T-Mobile radikalno premisli, kaj je v resnici standard 4G in kateri internet je hitrejši. 3G ali H na vašem telefonu lahko pomenita hitrost prenosa podatkov do 42 Mb /s, vendar doslej velja le za naročnike T-Mobilea.

Kako se stvari res dogajajo?

Zdi se, da je omrežje tretje generacije dobro razvito in ima celo dostop do 4G interneta v velikih mestih, v resnici pa je vse še slabše. 4G ni pokritosti v mnogih regijah Rusije in na splošno po vsej Ukrajini. In kaj je 4G, če je celo 3G generacija razvita zelo slabo. Gre za dejstvo, da se v številnih vaseh in mestih na pametnih telefonih pri povezovanju z internetom pojavi črka E. Kot ste že videli iz zgoraj navedenega članka, EDGE spada v omrežje 2.5G in ne dosega niti omrežij tretje generacije.

Kaj je internet: 3G ali H?

Ta material je bil sprva namenjen, da bi naročnikom mobilnih operaterjev pomagal razumeti generacije omrežij, saj je mogoče vse te komunikacijske standarde zamenjati. Gre za dejstvo, da uporabniki poskušajo primerjati hitrost med tretjo generacijo omrežjaTehnologije (3G) in HSPA, ki se neposredno nanaša na tretjo generacijo omrežij. Grobo rečeno, H je 3G.

Sorodne publikacije