ATI Mobility Radeon HD 5470: Specifikacije

V januarju 2010 je bil ATI Mobility Radeon HD 5470 video adapter za mobilne računalnike osredotočen na ustvarjanje računalniških sistemov na srednji ravni. Takšni prenosniki so imeli po eni strani dokaj dobre rezultate in brez posebnih težav reševali najbolj preproste naloge. Po drugi strani pa je prisotnost takšne diskretne grafike v tistem času omogočala kvalitativno "igranje" v večini igrač, vendar z največjo možno kakovostjo izhodne slike.


Tržni segment tega adapterja

Zahteve za mobilne diskretne grafične kartice so zelo in zelo visoke. Po eni strani bi morali imeti visoko energetsko učinkovitost. Če ta pogoj ni izpolnjen, se bo avtonomija naprave znatno zmanjšala. Po drugi strani pa bi morala biti njihova produktivnost na sprejemljivi ravni in celo imeti določeno mejo. Prenosni računalnik je kupljen za dokaj dolgo življenjsko dobo, in če ne izpolnjujete zadnjega pogoja, hitro postane zastarela. Je harmonična kombinacija visoke energetske učinkovitosti in cenovno ugodne izvedbe in je bila osnova ATI Mobility Radeon HD 5470. Grafična kartica za ta model je bila uspešno uporabljena v segmentu prenosnikov srednjega razreda v letu 2011. Na tej tržni niši mobilnih diskretnih grafičnih kartic je bila ta rešitev poslana.

Tehnične specifikacije pospeševalnika

Precej napredne specifikacije strojne opreme so bile v ATI Mobility Radeon HD 5470. Značilnosti njegovega procesorja kažejo naDejstvo, da je bil njegov silicijev kristal izdelan s tehnologijo 40 nm, je imel površino 59 mm 2 in je vseboval 292 milijonov tranzistorskih elementov. Po navedbi istega proizvajalca je bil označen kot RV810 in je imel kodno ime Cedar. Njegova urna frekvenca je bila fiksna in je imela vrednost 750 MHz. Kot vmesnik za priključitev tega video pospeševalnika na matično ploščo je bilo treba uporabiti PCI-Express modifikacijo 16X in različico 2.1. Tudi v praksi je bilo možno srečati prenosne računalnike z različicami tega vmesnika 2.0 ali 3.0, ki so uporabljale to grafično kartico. Vendar ni prinesla posebne koristi v smislu uspešnosti. V prvem primeru je pospeševalni način samodejno padel na 2,0 in njegova zmogljivost se je zmanjšala. V drugem primeru se viri matične plošče niso v celoti izkoristili in zaradi tega je hitrost računalniškega sistema padla pod njene največje zmogljivosti. Na ravni specifikacij strojne opreme za ta pospeševalnik je bila objavljena podpora za tehnologijo CrossFire. To pomeni, da bi ta pospeševalnik lahko deloval skupaj z drugimi adapterji te serije, zaradi česar je bilo treba bistveno povečati zmogljivost računalniškega sistema.


Prenosnih računalnikov v praksi ni mogoče najti z dvema diskretnima pospeševalnikoma. In zato ta tehnologija v svetu mobilnih računalnikov ni prejela velikega širjenja. Shader enote znotraj te video naprave so bile implementirane 80 in njihova frekvenca je bila 750 MHz, in so delovali sinhronoskupaj z grafičnim procesorjem. V tem pospeševalniku je bilo samo 8 kosov rasterskih modulov. Seznam podprtih video izhodnih podatkov s pospeševalnikom je vključeval analogni VGA (največji format slike 1536x 2048) in dva digitalna HDMI vhoda (format slike 1080r) in DVI (1600h2560).

Poraba energije, temperaturni način

Termični paket za pospeševalnik je bil naveden pri 15 W. Tudi tako visoka vrednost porabe energije ni bila dovoljena v kombinaciji s takšnim pasivnim hladilnim sistemom. Vsi pospeševalniki tega modela so bili nujno opremljeni z aktivnim hladilnim sistemom. Najvišja temperaturna vrednost za to polprevodniško rešitev je bila nastavljena na vrednost 70 ° C. Tudi pri najzahtevnejših načinih slikovnega izhoda ta parameter ni presegel 62-65 ° C. pomena.

Videobuffer

Glavna vrsta RAM-a za ATI Mobility Radeon HD 5470 je DDR3. Teoretično je tudi njegov krmilnik dovolil uporabo v povezavi z njim celo GDDR5, vendar takšna praksa ni postala zelo priljubljena. Uporaba tako drage komponente je zelo negativno vplivala na vrednost mobilnega računalniškega sistema, vendar to ni prineslo posebne koristi v smislu uspešnosti. Najmanjša velikost video pufra v tem primeru je bila 512 MB, največja pa 1 GB. Priporočeni pomnilnik je 800 MHz.Gostota povezav za videobuber je bila 64 bitov. Pasovna širina pomnilniškega podsistema takšnega video pospeševalnika je bila deklarirana pri 25 Gbit /s.

Primerjava s predstavniki prejšnjih generacij tega proizvajalca

Primerjava ATI Mobility Radeon HD 5470 s predstavniki prejšnjih generacij v obraz HD4570 in HD3470 kaže znatno povečanje hitrosti novejše hitrosti. Rezultati teh treh grafičnih pospeševalcev v sintetičnih preskusih so podani v spodnji tabeli.
Rezultati sintetičnih testov HD5470 HD4570 in HD3470 so predstavljeni spodaj v tabeli.

Grafični adapter3D Oznaka 2003 točke3D Oznaka 2005 točke


34) 3D Mark 2006 rezultatiHD347056374790

)
HD45701101878463766HD5470120916925 79)


4350

Od vseh zgoraj navedenih vrednosti je padla samo različica tega preskusa iz leta 2005. \ t 7846 točk za HD4570 proti 6925 točk za HD5470. Najverjetneje, nižji rezultat slednje zaradi nekaterih pomanjkljivosti v programski opremi.

Stroški

Leta 2010 so bili prenosni računalniki s tem pospeševalnikom za video lahko kupljeni za $ 600-800. Zdaj je v novem stanju nemogoče kupiti prenosni računalnik s takšno video vmesnikom, ker je sam čip zastarel in zavržen, njegov inventar pa je bil v zadnjih 6 letih outsold. Toda procesor RV810 se lahko še vedno kupi v novi državiPrenosnik ne popravi. Njegova cena se giblje od 900-1400 rubljev.

Gonilniki pospeševalnika videa. Njihove funkcije

Glavni operacijski sistem je bil za ATI Mobility Radeon HD 5470 Windows 7. Sledila je zadnja sprememba gonilnikov za takšno programsko opremo. V operacijskem sistemu Windows XP in Windows Vista je bil ta gonilnik na voljo tudi za različice gonilnikov. Še več, za zgoraj omenjene tri operacijske sisteme je prišlo do sprememb gonilnika za 32-bitno različico in 64. Za poznejše različice programske opreme sistema Windows 881 in zadnjih 10 gonilnikov za HD5470 ni bilo izdanih. V skladu s tem pod nadzorom takih operacijskih sistemov ne more v celoti delovati junak tega pregleda.

Reviews

Precej uravnotežena rešitev je bila ATI Mobility Radeon HD 5470. Mnenja o njem so pokazala, da rešitev srednjega razreda ni imel slabosti. Imel je odlično energetsko učinkovitost in sprejemljivo zmogljivost. Hkrati je bila cena primerna. Zato ni imel večjih pomanjkljivosti.

Povzetek

Uravnotežen grafični pospeševalnik na srednji ravni pred šestimi leti je bil ATI Mobility Radeon HD 5470. Takrat so bile njegove značilnosti pomembne in omogočale reševanje vseh zahtevnosti naloge. Zdaj pa je ta pospeševalnik zastarel in se je že preselil v segment začetnih rešitev.

Sorodne publikacije