Internet v Severni Koreji - pregled, funkcije, zanimivosti in ocene

V mnogih državah je internet omejen, v nekaterih ali sploh ni, ali pa so ljudje tako revni, da sploh ne vedo za njegov obstoj. Toda kaj je narobe s Severno Korejo, državo, ki aktivno razvija jedrsko tehnologijo (kar pomeni velik tehnološki napredek), vendar ima več omejitev? Internet v Severni Koreji je, vendar je tako omejen, da lahko po naših standardih domnevamo, da preprosto ni. Da, in je dostopna enotam ljudi. Torej, zakaj je internet v Severni Koreji prepovedan? Na to vprašanje bomo skušali odgovoriti čim bolj.
Ali obstaja v Severni Koreji internetna povezava?

Seveda obstaja. Toda za razliko od večine držav je to vladno orodje za propagando. Njegov edini namen je, da služi interesom oblasti in ne zagotavlja dostopa do omrežja državljanom. Slednji nimajo dostopa do njih, če pa so, potem je zelo omejena. Večino informacij o dogodkih v svetu državljani črpajo iz časopisov ali televizije. Vendar, če verjamete izjavam strokovnjakov, ki proučujejo probleme tega zaprtega stanja, je pred kratkim prišlo do rahlega odkritja "železne zavese". Do neke mere lahko vpliva tudi na internet v Severni Koreji. Trenutno je težko reči, koliko Severnih Korejcev ima dostop do spleta. Vendar pa je bilo v letu 2013 fiksnih 1.200 naslovov IP, ki so šli v severnokorejsko omrežje. Vlada uradno dovoli dostop do mreže strankam, veleposlaništvom iz drugih držav,univerzami, propagandisti in tujimi gospodarskimi osebnostmi. Tudi nekateri ljudje iz kroga vodje Kim Jong Yin imajo dostop tudi do spleta. Gre za svetovni splet, vendar navadni ljudje nimajo dostopa do njega. Lahko pa uporabijo "Kwammen" - internet Severne Koreje znotraj države. Ta mreža ne presega "digitalne meje" države.

"Quantman"

Organi so problem dostopa do spleta in informacij radikalno rešili - preprosto so "sploh" prerezali internet po vsej državi. Namesto tega je bilo ustvarjeno notranje omrežje, imenovano "Kwammen". Ta mreža je na voljo tistim malim državljanom, ki imajo računalnike, vendar jih večina preprosto ni na račun zelo visokih stroškov takšne opreme. Ta "analog" le na daljavo spominja na klasično omrežje. Da, obstajajo klepeti, forumi, zabavne vsebine (približno dva do tri ducate), vendar tudi ni svobode in nobenega vonja. Po podatkih strokovnjakov iz Severne Koreje se vse informacije v "Kwammen" berejo in analizirajo s cenzorji. Vse pomeni vse brez izjeme.

Kako deluje njihovo omrežje?

Ali to pomeni, da je bil internet v Severni Koreji prepovedan? Delno zato, ker prisotnost notranjega omrežja, čeprav po vsej državi, sploh ni neskončni informacijski prostor, s katerim smo dobro seznanjeni. V Severni Koreji obstaja celo posebna institucija - korejski računalniški center. Naloga tega centra je, da prenesete v omrežje "svež kuhar", pridobljen iz tega interneta. Ta center ima seznam dovoljenih spletnih mest, kjer je vsebina innaloženo v Kwammen.Državljani sami razumejo, da obstajajo računalniki in neka vrsta omrežja. Zavedajo se, da lahko tam skalite miško in si ogledate nekaj zanimivih stvari, vendar nič več. Večina spletnih mest "Kwammenie" so mesta izobraževalnih ustanov ali podjetij. Toda pred kratkim se omrežje razvija, mesta pa se pojavljajo v angleščini in celo v ruskem jeziku.

Cenzura na internetu

Upoštevajte, da ima računalniški informacijski center ključno vlogo pri razvoju tega omrežja. On je tisti, ki na zahtevo različnih agencij nalaga podatke podjetju Quantman. Vendar pa je vsebina, ki je na voljo uporabnikom, predmet zelo strogega preverjanja cenzure.
Ko razmišljamo o moderni analogiji, je Quantman bolj kot elektronska knjižnica, kjer uporabnik ne more storiti ničesar. Vendar pa obstaja možnost, da prenesete knjige, ki jih "nadzorniki" nujno preverjajo za cenzorje in jih berejo na tabletah Samjiyon. Te tablete za Severno Korejo izdeluje Kitajska. Obstajajo korejska omrežja in spletna mesta z novicami, ki bolj spodbujajo komunizem. Nekateri objavljajo članke o znanosti. Obstaja celo lasten iskalnik in trgovina, ki vam omogoča vodenje vašega podjetja. Klepeti in e-poštna sporočila so dodani - tam lahko klepetate med seboj in delite pesmi.

Programska oprema

Glede na dejstvo, da je DLRK - država zelo slaba s povprečno plačo 4 dolarjev, je za srečanje z računalnikom - redkost. Toda prebivalci s svojimi osebnimi računalniki obstajajo tudi, čeprav jih je malo. Na uporabljenih računalnikihoperacijski sistem Red Star OS, ki je lupina priljubljenega brezplačnega Linuxa. Najnovejša različica tega OS spominja na Mac OS. Dostop do interneta v Severni Koreji poteka preko brskalnika Mozilla Firefox, imenovanega "Nenara". Obstaja poštni sistem, urejevalnik besedil in celo nekaj iger.

Dostop do resnično velikega interneta

Kot ste že razumeli, ima večina prebivalcev DLRK dostop do kopij cenzuriranih lokacij in so vedno v lastni mreži Quantel. Da, in večina državljanov sploh nima računalnikov, dostop pa je na voljo v znanstvenih laboratorijih, inštitutih, internetnih kavarnah. Toda nakup računalnika je zelo težak, saj je uvoz tehnologije iz tujine prepovedan (tam se lahko zaprejo celo DVD-ji z ​​nedolžnimi južnokorejskimi televizijskimi serijami), državno podjetje "Morning Panda" pa se ukvarja s proizvodnjo lastnega računalnika Izdeluje le 2000 izvodov na leto.

Kljub temu pa je internet v Severni Koreji prek kabla, ki poteka od Pjongjanga do Kitajske. Približno dva tisoč ljudi po vsej državi ima dostop do njega. Dejstvo je, da je Kitajska za Korejo velik požarni zid, kar pomeni veliko omejitev in prepovedi. Dostop imajo le državni visoki uradniki in ozek krog strokovnjakov, ki ga potrebujejo za delo. Po ocenah uporabnikov je hitrost takšnega interneta zelo počasna in z njo povezana prek prepovedanih računalnikov, vključno z ameriškim podjetjem Apple. Celotna 25-milijonska država ima 1024 naslovov IP.

Internet za električno energijo

Glede na zgoraj navedeno,Popolnoma napačno je trditi, da Severna Koreja živi brez interneta. To je, toda z ogromnimi omejitvami za državljane. Toda njegova moč se lahko uporablja "v celoti". Zlasti za propagando. Takoj ko je Kim Jong-il prišel na oblast, se je prisotnost države na internetu povečala. V družabnih omrežjih je bil video zelo razširjen o tem, kako ljudje v DLRK živijo dobro.
Obstaja tudi teorija (ali dejstvo?), Da DLRK uporablja mrežo za izvajanje kibernetskih napadov. Verjame se, da so severnokorejski hekerji odgovorni za nadloge Sonyja. Na splošno internet ustvari visoko stopnjo za severnokorejsko elito.

Kako državljani "izkopavajo" internet v Severni Koreji?

Nerazumnost oblasti, da odprejo internet za državljane svoje države, je povsem razumljiva. Samo informacije, ki jih uporabniki najdejo, so v nasprotju z njihovo propagando. Vendar pa bo za preživetje prej ali slej treba odpreti. Če ima Kitajska "veliko internetno steno", ki blokira območja, ki so prepovedana v LRK, potem ima DLRK svoj analog, ki se običajno imenuje "mreža proti komarjem", ki omogoča dostop samo do osnovnih informacij. Izkazalo se je, da je bilo skrivnim službam DLRK zelo težko slediti mobilnim telefonom. In čeprav imajo uradno mobilno omrežje, ne dovolijo državljanom, da bi klicali v tujino in se povezovali v internet, so Severni Korejci našli drugo pot. Vse bolj so začeli kupovati kitajske telefone, ki se nezakonito uvažajo v državo. Te naprave lahko delujejo v 10-kilometrski coni od kitajske meje. Vendar pa Severnokorejci razumejo to mamo in tisteVečja uporaba tega telefona je zelo nevarna.

Razvoj informacijskega okolja v DLRK

Št. Kretchan, raziskovalec v Severni Koreji, ni objavil poročila o razvoju informacijskega okolja v tej državi. Iz poročila, ki je temeljilo na intervjuju, je izginilo 420 državljanov, jasno je, da je uporaba takšnih telefonov huda kazniva dejanja. Državne tajne službe imajo tudi opremo za sledenje, zato je uporaba takšnega mobilnega telefona nujna na gosto poseljenem območju in zelo hitro. Mnogi opazovalci poudarjajo, da je vodja države Kim Jong-il dobro seznanjen z informacijsko tehnologijo in ga skuša uporabiti na svoj način, to je, da ga postavi v službo svojim državljanom. Seveda se te tehnologije v DLRK razvijajo zelo počasi, kar je jasno s popolno izolacijo te države, vendar vsak korak v tej smeri daje Severnim Korejem priložnost, da prejmejo resnične informacije. Morda bo prej ali slej privedla do padca režima v tako zaprti državi. Medtem ko Severna Koreja ostaja brez interneta, režim ne skrbi ničesar. Vendar pa ne more tako dolgo ostati. Navsezadnje veliko državljanov dostopa do mobilnega komunikacijskega omrežja zaradi nezakonitih klicev v tujino prek nezakonitih metod. Mnogi delujejo dobro.

Zaključek

Mnogi ljudje poskušajo razumeti, zakaj Severna Koreja nima interneta, ker sama mreža ni resna nevarnost. Dejansko je za režim DLRK to resnična in grozna grožnja. Za oblasti že desetletjaspodbujanje komunizem in vse čar režima cinično lagal o lepo življenje v državi v primerjavi z drugimi državami in njihovo medijsko oddajanje novic, Team Korea nogometno svetovno prvenstvo prvak, zmagal s tlačnim rezultata ekipe Južna Koreja in tako naprej. d. Če bi vsi državljan ima dostop do interneta v Severni Koreji, bo takoj razkrije laži njihove vlade, in to seveda ni koristilo režima. Toda doslej so oblasti DLRK uspele obvladati radovednost državljanov in zlasti ne poskušajo uporabljati prepovedanih tehnologij. Toda prej ali slej je treba razkriti, kot zaprte države in lahko celo v tej obliki, ampak aktiven razvoj - no.

Sorodne publikacije