Kaj pomeni znak Mercedes? Zgodovina ustvarjanja

Mercedes-Benz je daleč eden največjih in najboljših avtomobilskih proizvajalcev na svetu. Razkošni avtomobili z briljantno trostransko zvezdo na pokrovu pritegnejo pozornost vseh, ne da bi razumeli človekove avtomobile. Ampak zdaj bi rad povedal o močnih tehničnih značilnosti modelov, ki jih proizvaja skrb, ampak o tem, kaj je znak Mercedes.

Oglejmo si preteklost

Zgodovina emblema se je začela v daleč 1880, zelo zanimivo. Gottlieb Daimler, ustvarjalec koncerna, je naredil grafite na steni svoje hiše. Predstavil je isto trojno zvezdo. Potem ga je podpisala z zanimivo frazo. V prevodu v ruski jezik se sliši takole: "Zvezda se bo dvignila nad to mesto in bo, upajmo, blagoslovila vse nas in naše otroke."

Mercedes se je torej rodil. Res je, da je bil logotip odobren šele leta 1909. Šele takrat je bila skrb znana kot Daimler Motoren Gesellschaft.

Napotitev na element

V znameniti zvezdi Gottlieb Daimler je vlagal ne le v moralnem smislu. Logotip Mercedes, katerega fotografija je navedena zgoraj, je povsem logičen. Dejstvo je, da koncern DMG ni samo avtomobilov. Še vedno se ukvarja s proizvodnjo morskih in letalskih motorjev. Zato vsak žarek v simbolu predstavlja element, v katerem se je manifestiral DMG: suha zemlja, zrak in voda.

Zanimivo je, da sta bili v letu uradne registracije logotipa kot TM, istočasno registrirani dve zvezdici. Razlikujejo se po številu žarkov. Ena je bila tri, zakanon, v drugem pa štiri. Morda je bila druga različica registrirana kot rezervna možnost. Toda, kot veste, je "klasični" model logotipa dobro sprejet. Poleg tega bo zdaj zelo težko predstavljati enega od "mercedesov" s štirimi zvezdicami.
Združitev znamk
Kot je znano, je bila družba Mercedes-Benz, ki je znana v svoji sodobni obliki, nastala kot rezultat združitve prizadevanj dveh nekdaj konkurenčnih avtomobilskih podjetij. Eden od njih je bil Carl Benz, drugi pa Gottlieb Daimler. Nekaj ​​časa so tekmovali, toda leta 1926 so se združili in to je bila morda najboljša skupna odločitev v njihovem življenju.
Seveda se je postavilo vprašanje, kaj bi bil novi znak znamke Mercedes. Odločili so se za kompromis in združitev simbolov obeh podjetij. Blagovna znamka Charlesa Benza je bila prvotno volan, ki jo je leta 1909 zamenjal z lovorovim vencem. Na koncu je bilo odločeno, da se v njem napiše tri-zvezda. Zelo harmoničen in originalen je bil novi znak Mercedes. Na zgornji fotografiji lahko vidite to. Ta oblikovna rešitev je tako uspešna, da lahko že sedaj na številnih modelih vidite različico emblema z vencem. Najzanimivejša stvar je zvezda, "stoji" na majhni okrogli platformi, na kateri je na venec pasice napis z znamko Mercedes-Benz. Čeprav se najsodobnejši modeli srečujejo z drugačno različico brez zvezdne rasti. Vse bolj se nahaja na sredini rešetke hladilnika.

Mimogrede, venec, ki je simbol zmage avtomobilov na dirkah, je bil odstranjen samoda bi olajšali uporabo logotipa v oglaševanju. Vsi se zavedamo, da je manjši emblem elementov, bolje se ga spominja, saj nič ni odveč, kar povzroča dodatno vidno obremenitev. Leta 1937 se je znamka Mercedes-Benz spremenila v svojo zadnjo možnost - zvezda je bila postavljena v krog. Po tem ni bilo nobenega preoblikovanja.

Druga različica izvora simbola

Znak "Mercedes" za avtomobil se zdi precej znan, v resnici pa je ovit z najbolj verodostojnimi legendami. Obstaja zelo romantična različica, ki vam pove, kako verjetno se je pojavil ta simbol.
Domneva se, da je trostranska zvezda dejansko ženska figura, vpisana v krog. Če vključite domišljijo, si lahko predstavljate dekle s širokimi nogami in rokami, dvignjenimi nad glavo. Sklicuje se na staro uro, ko je bila ženska figura razrezana na nosih ladij. Nato je veljal za idola, ki je zadrževal ladjo. Podobno je v "Mercedesu" - v toku hitrega vetra, ki plava na krmi kopenske ladje lepa boginja, varuje gostitelje pred zunanjimi zastoji na cestah in ne dovoljuje, da se izgubi v kamniti džungli.

V sporu se rodi emblem. To je tudi neka vrsta legende. Pravijo, da so zaradi prihodnjega logotipa ustanovitelji podjetja (Gottlieb Daimler, Emile Ellinek in Wilhelm Maybach) že dolgo zagovarjali in prisegali. To je mogoče razumeti, saj so ga vsi želeli videti v emblemupomisleke so njegove namere. "Modest" Gottlieb Daimler je na primer ponudil svoj portretni logotip. Maybach je vztrajal, da bo emblem oranžna. In če je verjel legendi, ni niti utemeljil svojega predloga. Za razliko od Ellinecka, ki je vztrajal: "Mercedes je slon avtomobilske industrije!" Enostavno je uganiti, katera žival je želela videti kot logotip. Toda Gottlieb in Wilhelm nista hotela niti poslušati Emily. Njihovo ogorčenje je bilo mogoče razumeti, ker je bila družba sama poimenovana po hčerki Elleline. Seveda niso želeli, da je Emile ustvaril tudi znak Mercedesov avto. In zdaj je v nekem trenutku spor dosegel vrhunec. Moški so si vzeli trstičje in jih prečkali, da bi se močno borili. V tisti sekundi je Emilova hči pobegnila v sobo in slišala ves spor skozi zid. Bila je ranjena, če je slišala, kako so trije geniji krstili s težavami, ki bi jih bilo mogoče rešiti z logičnim pristopom. Dekle je padlo na kolena, pustilo, da se raztrga, in držala za roke, kričala: "Bodite previdni, ne bojte se!" Konec koncev, v tvojih rokah usoda podjetja! «Ne morem pa premakniti ljudi. Obrnili so pogled na svoje "pištole", da bi jih spustili, in nenadoma se je pojavila iluzija. V prečkanih palicah so videli prihodnji logotip. Odločitev je bila sprejeta takoj in konflikt je bil izčrpan.

Cena blagovne znamke

O znaku Mercedes je bilo veliko zanimivega govora. Kaj pomeni ta simbol je jasen. Zdaj je vredno omeniti vašo pozornost na drugi, enako zanimivi temi. In zadeva stroške logotipa. On jezelo drago Po podatkih iz leta 2005 je uvrstitev znamke Mercedes-Benz na 11. mesto na svetu. In cena pravice do logotipa je več kot 16605 milijard evrov. To dejstvo povzroča, da je skrb najdražja nemška blagovna znamka. Omeniti je treba rezultate številnih socioloških študij, katerih predmet je bil logotip koncerna. Na stotine ljudi je bilo zastavljeno isto vprašanje - kakšna združenja imajo emblem Mercedes-Benza? Najpogostejši odgovori so bili: elitni segment, visoki stroški, nemška kakovost, zanesljivost, ugled, zaupanje, stabilnost, varnost, tehnična dovršenost, konservativnost.

Za srečo

Oznaka Mercedesa na pokrovu motorja je lepa in mnogi se z njo ne strinjajo. Toda nekaj ljubezni do tega logotipa se izkaže za preveč. Nekdanji predsednik Ukrajine, na primer, sam naročil enkrat plemenit emblem. Podoba je precej zapletena, toda eden od elementov, ki najprej gre v oči, je vrtnica (simbol Donbasa), palmova veja (utelešenje zmage) in "Mercedes-prijazen" emblem. Težko je podati logično razlago njene prisotnosti v tem kontekstu. Morda se je lastnik te mojstrovine odločil, da bo pritegnil blagoslov zvezde privlačne sreče ali napredek, bogastvo na tem svetu.

Odnos do emblema

Nekateri pa menijo, da logotip Mercedes simbolizira zlo in nečisto moč. Semiotiki (specialistični znaki) zagotavljajo - v tem emblemu je zastrte trostranska svastika, katere konci preprosto "upognjeni" in tvorijo krog. In še vedno notriV nekaterih kulturah takšna zvezda predstavlja težnjo za duhovnostjo. Edina stvar, ki je obkrožena, je zelo slaba. On zavira željo po duhovnem razsvetljevanju in usmerja k krčenju. Vse to pa so samo misli, različice in hipoteze. Pravzaprav je trostranska zvezda preprosto draga in znana blagovna znamka, ki je v lasti ene najboljših svetovnih avtomobilskih podjetij.

Sorodne publikacije