Severni most v prenosnem računalniku: kaj je to? Kaj je najpomembnejši element matične plošče?

Uporabniki prenosnih računalnikov pogosto slišijo strašen stavek v servisnem centru za popravilo in vzdrževanje pripomočkov: "Imate problem s severnim mostom." Sliši se precej grozljivo. Torej, kaj je severni most v prenosniku? Kaj je to: zakasnjen ukrep ali korist za celoten pripomoček? Najprej preučimo pomembno vprašanje, zakaj se pojavi ta problem, in ugotovimo, kako ga rešiti. Tudi za običajnega uporabnika je pomembno razumeti načela obeh mostov. In če jih poznamo, ne morete pripeljati pripomočka v državo, kjer bo potreboval ukrepe za oživljanje ali celo računalniški patolog.


Severni most v prenosnem računalniku: kaj je to?

Odgovor je po eni strani tako preprost kot jajce, po drugi strani pa je precej zapleten, saj je zaradi pomanjkanja razumevanja bistva tega vprašanja veliko prenosnih računalnikov že pristalo na odlagališču. Tako je preprostost odgovora v tem, da gre za preprost čip, ki igra vlogo krmilnika na matični plošči. Zato obstaja povsem legitimno vprašanje: "Kakšna funkcija ima severni most v prenosnem računalniku?" Da bi dobili odgovor na to vprašanje, je treba pogledati shemo interakcije severnega mostu z drugimi elementi matične plošče.
Kot je razvidno iz te sheme, severni most služi več pomembnim elementom računalnika. V bistvu povezuje osrednji procesor z računalnikom z RAM-om in grafično kartico. Glede na računalniške statistike,hitre kontrole. Na tistih mestih, kjer elementi delujejo na najvišjih frekvencah, je vedno veliko toplote, ki jo je treba hitro in kakovostno odstraniti iz računalnika v okolje. In ko je računalnik močnejši, bolj se pojavlja ta problem. Torej odgovorite na vprašanje: "Severni most v prenosnem računalniku: kaj je to?" - vsekakor nemogoče.


Znaki okvare severnega mostu

Zakaj so mnogi uporabniki prenosnih računalnikov zelo zaskrbljeni zaradi vprašanja, ki ga je mogoče oblikovati približno takole: "Kakšni so znaki okvare severnega mostu prenosnika?" Ker lahko tisti, ki se soočajo s tem težkim problemom, delijo rezultate svoje rešitve. V večini primerov, če je severni most v redu, potem v praksi to pomeni končno smrt prenosnika. Seveda obstajajo servisni centri, ki lahko nadomestijo ta čip, vendar so stroški takšnega popravila praktično primerljivi s stroški novega ali rabljenega prenosnega računalnika. In to deluje le, če je novi model laptop, potem lahko najdete na njej in novega severnega mostu. Toda tudi pri takšnem naključju nihče ne bo jamčil, da bo sto odstotkov ustrezal vašemu pripomočku.
Torej, kakšni so znaki izhoda severnega mostu iz reda? Najpomembnejši simptom je naslednji: če LED utripa, ko ni pritisnjen noben gumb in nič drugega se ne zgodi, obstaja velika verjetnost, da je problem z južnim mostom. Če pa se na zaslonu pojavi nekaj informacij ali če prenosni računalnik oddaja različne zvokesignal še vedno deluje.

Kako zaščititi severni most pred težavami

Kot smo že omenili, je severni most v prenosniku vir toplotne energije. Na tej podlagi je treba upoštevati njegovo zaščito. Zato je odgovor na vprašanje: "Severni most v prenosnem računalniku: kaj je to?" - morda zveni takole: "To je notranja računalniška pečica, ki zahteva stalno odvajanje toplote." Tako je zagotovilo za dolgo življenjsko dobo kot najsevernejši most in prenosni računalnik kot celota njegov operativni hladilni sistem. Nekateri uporabniki dušijo svoj računalnik v dobesednem pomenu besede in ga namestijo na mehko podlago, kot je odeja, namesto da blokirajo dostop zraka do hladilnega sistema.

Kaj se severni most razlikuje od juga?

Vzporedno s severnim mostom v prenosnem računalniku obstaja tudi južni most. V zgornjem diagramu je prikazan nekoliko nižje in je zato dobil naslednje ime. Odgovor na vprašanje, kaj severni in južni most v prenosnem računalniku in kako se razlikujeta med seboj, je mogoče videti tudi v tej shemi. Severni in južni mostovi so krmilniki različnih periferij matične plošče. Toda južni most, za razliko od svoje severne sosede, deluje na nižji frekvenci in namenja veliko manj toplote. Zato pogosto nima niti radiatorja.

Storitev prenosnih računalnikov je jamstvo za dolgo življenjsko dobo pripomočka.

Torej, da bi se v prihodnosti v centru za storitve vprašali: "Severni most v prenosniku - kaj je to?"delavnica za strokovnjake za redna vzdrževalna dela na hladilnem sistemu. Program lahko vključuje čiščenje prezračevalnega sistema računalnika in zamenjavo termopasta na procesorju, severnem mostu in video kartici. Toda, da ne bi tvegali vašega računalnika, mnogi uporabniki postavijo posebne programe, ki spremljajo temperaturo na teh kritičnih točkah elektronskega izdelka.

Sorodne publikacije