Računalniška strojna oprema Acer: država-proizvajalec, zgodovina blagovnih znamk, obetavne usmeritve dejavnosti

Ena izmed najbolj priljubljenih blagovnih znamk v segmentu računalniške tehnologije se lahko imenuje Acer. Država porekla - Tajvan. Gospodarstvo te države je v veliki meri zgrajeno okoli IT industrije. Toda med številnimi tajvanskimi računalniškimi podjetji ima Acer posebno mesto. Proizvajalec je največji na otoku in eden izmed vodilnih na globalnem računalniškem trgu.

Kako začeti

Podjetje ohranja svojo zgodovino od ene od številnih majhnih tajvanskih podjetij v sedemdesetih letih. To je bil Multitech International, ki ga je leta 1976 ustanovil Sting Shi. Začetni kapital je znašal le 25 tisoč dolarjev. Sprva je bila osnova proizvodne linije mikroelektronika. Podjetje ni izstopalo med svojimi konkurenti. Ampak Stan Shi je videl velike možnosti na edinem nastajajočem trgu osebnih računalnikov. Zaradi njegovih ušes je podjetje vzpostavilo množično proizvodnjo IBM-kompatibilnih osebnih računalnikov.


Podjetje je začelo s hitrim povečanjem prometa na Tajvanu. Prvi model je bil mikroprocesorski računalnik, izdelan leta 1981. Nato je leta 1982 nastal osem-bitni "Microprocessor-II". V teh letih je bilo postavljeno osnovno načelo prihodnosti družbe Acer, ki deluje v srednjem cenovnem segmentu. Podjetje je izbralo nišo cenovno ugodnih, a ne najcenejših avtomobilov, ki so imeli dobro kakovost montaže in razvito funkcionalno.

Zunaj Tajvana

Že od leta 1985 ima podjetje sedež v drugih državah in prvoNemčija in Japonska. Hkrati so se v podjetju začeli pojavljati različni oddelki z imenom Acer. Tako je leta 1984 nastala delitev Acer Peripherals, ki je kasneje postala ločena blagovna znamka BenQ.


Običajno ime

Od leta 1988 je celotna družba postala znana kot skupina Acer. Sintezo evropskega in azijskega jezika si lahko ogledate v imenu Acer. Država proizvajalka je predstavnica azijske kulture, zato ima naslov pesniški prevod "ostrega" ali "hitrega". Toda beseda "acer" je latinska, saj je glavni trg države Evrope in Amerike. Mnogi proizvajalci računalnikov v državi, ki jih je družba Acer postopoma kupila, so ohranili svoje stare blagovne znamke. To je ena od značilnosti podjetja. Kljub veliki priljubljenosti lastne blagovne znamke ne poskuša absorbirati subbrand, ampak se nasprotno razvija na vse možne načine. Na primer, Acer ima v lasti enega največjih proizvajalcev matrik za zaslone s tekočimi kristali AU Optronics.

Absorpcija tujih podjetij

Kmalu po preimenovanju se je podjetje umaknilo iz države izvora. Skupina Acer je v istem letu 1988 prevzela ameriško podjetje Counterpoint Computers, ki je bil v Združenih državah Amerike glavni razvijalec računalniške tehnologije. Leta 1989 se je Acer v Evropi združil tudi s pridobitvijo nizozemskega podjetja Kangaroo Computer, ki je postal osnova za evropske proizvodne zmogljivosti korporacije. Istega leta je Acer skupaj z velikim ameriškim proizvajalcem Texas Instruments ustvaril skupno podjetje, ki proizvaja pomnilniške čipe za osebne računalnike. Leta 1990 je korporacija prevzela Altos Computer Systems, ki je specializirana za ustvarjanjeračunalniški večuporabniški sistemi. Od leta 1992 se je sedež podjetja preselil v Singapur zaradi ugodnejših zakonov in poslovne klime.
Rast Acerjevega tehnološkega potenciala je razvidna iz dejstva, da je leta 1994 celo legendarni Intel pridobil licenco za uporabo ene od tehnologij, ki jih je razvila korporacija.

Reorganizacija

Neverjetno hitra rast v poznih devetdesetih letih je povzročila pojav okornega in "porednega" mehanizma. Zato je bilo leta 2000 resno prestrukturiranje, v katerem je bila družba razdeljena na tri industrijske skupine: Acer, Wistron in BenQ. To nam je omogočilo, da smo optimizirali in se osredotočili na vsako od usmeritev podjetja, ki je postalo znano pod imenom Pan Acer Group, v eni smeri. Ta reorganizacija je postala temeljni korak, ki je korporaciji omogočil, da se vzdrži vse večje konkurence kitajskih proizvajalcev in prihodnjih kriz.

Kriza

Vsaka rast ima svoje meje in se je začela leta 2001, kriza industrije je močno prizadela skupino Pan Acer. Prihodki so se zmanjšali za več kot 20%, cene delnic pa so se znižale na minimum. Vendar pa je Stan Shi uspel ohraniti zaupanje vlagateljev in že naslednje leto je podjetje bistveno preseglo predkrizne številke za leto 2000. V novem tisočletju je Acer začel vse več pozornosti nameniti tako obetajočemu trgu, kot so prenosniki. Acer, ki je postal največji proizvajalec prenosnih računalnikov v državi, je ta trend postopoma postal glavni, zato so osebni računalniki potisnili na drugo mesto.
To je v veliki meri posledica dejstva, da so prenosniki postopoma skorajdaje dosegel PC v smislu zmogljivosti, ki znatno presega ergonomijo. Zato je smer podjetja v veliki meri določena z razvojem trga računalniške tehnologije na splošno.

Let po krizi

Leta 2005 je bil novi predsednik družbe Gianfranco Lanca, ki je bil predsednik italijanskega podjetja, kasneje pa tudi evropsko predstavništvo podjetja. V letu 2007 je družba vključevala tako velike blagovne znamke, kot so Packard Bell, Gateway in eMachines. Vsi so obdržali imena. Po nakupu E-Ten je korporacija vstopila na trg pametnih telefonov, ki so se začeli prodajati pod blagovno znamko Acer, saj bi lahko čezmerno število blagovnih znamk negativno vplivalo na prodajo.
Acer je trenutno ena izmed najbolj priljubljenih blagovnih znamk računalniške tehnologije. Tajvanski tajvanski proizvajalec je povezan s kakovostnejšimi proizvodi kot v celinski Kitajski. V primeru družbe Acer je to res tako. Blagovna znamka še vedno ohranja optimalno ravnovesje med kakovostjo in ceno, ne da bi zaostajala za konkurenco na ravni tehnologije.

Sorodne publikacije