Impulzni senzorji: pregled, značilnosti. Zapestnica za fitnes. Inteligentna ura s pulznim in tlačnim senzorjem

Če želite izgubiti težo, pridobiti mišično maso ali samo voditi zdrav življenjski slog in se ukvarjati s športom, potem bo tema pulsometrov zagotovo radovedna. V daljnih osemdesetih letih so se prve take naprave pojavile za vsakodnevno uporabo. Od takrat je pulzni senzor postal sestavni atribut športnikov. Gadgeti za takšen načrt omogočajo sledenje srčnega utripa, kar je zelo pomembno za povečanje učinkovitosti vadbe. Današnji trg ponuja velik izbor vseh vrst pulz metrov. Vse se razlikujejo po funkcionalnosti, področju fiksiranja, faktorju oblike in drugih značilnostih. In če izkušeni uporabniki še vedno nekako plujejo okoli te sorte, potem začetniki dajejo svoje roke in se zanašajo na izjave svojih prijateljev, pa tudi svetovalca v trgovini.


Dobro je, da se slednje razlaga in, kot se imenuje, v subjektu. Sicer tvegate, da ne kupite najbolj uporabnega senzorja za merjenje pulzov. Torej je veliko vprašanj. V našem članku bomo le odgovorili nanje. Oglejmo si, kako izbrati senzor impulzov, ki mu je treba posvetiti posebno pozornost in kako se z nakupom ne moti. Prav tako imenujemo najbolj priljubljene in interpretativne naprave različnih cenovnih kategorij. Vse spodaj opisane pripomočke je mogoče kupiti prek spleta ali brez povezave, zato ne bi smelo biti resnih težav s preskušanjem.

Težave pri izbiri

Za začetek bomo določili, kaj je merilnik športnega pulza in zakaj je potreben. Takšne naprave so potrebne za sledenje pogostosti krčenja srčne mišice in za določanje maksimalnih obremenitev telesa. Vse to pomaga športniku med usposabljanjem, da se ustrezno odzove na ugotovitve in ustrezno prilagodi.


Vsak šport ali telesna dejavnost ima svoje optimalne meje srčnega utripa. Da bi dosegli cilje in se izognili poškodovanju vašega zdravja, je zelo pomembno, da sledite tem omejitvam in pazite, da bo pulz znotraj opredeljenih meja. Podobna značilnost se imenuje ciljno območje.

Ciljna območja

Takšna območja se sprejemajo za izračun po metodi Martti Karvonen. Formula je zelo preprosta: MHC (maksimalni srčni utrip) = 220 - starost. To je na primer, če ste stari 20 let, potem bo kritični parameter za vas 200 bps /min. (220-20), če pa 40 let, potem - 180 (220 - 40). Skoraj vsi športni pulzni števci delujejo v realnem času in uporabnika obveščajo o doseganju kritičnih področij. Parametri so prilagojeni glede na vašo starost in posebne vaje. Ciljna območja (% MHC):
 • 50-60% - lahka obremenitev: hitra lasulja, ogrevanje itd .;
 • 70–80% - za fitnes cono, primerljivo z jogging in plezalnimi stopnicami;
 • 80-90% - športni ples, aerobika: kurjenje ne samo maščob, temveč tudi ogljikovih hidratov;
 • 90-95% - drsanje, smučanje,kolesarski in podobni aktivni športi;
 • Več kot 95% - območje samo za poklicne športnike: največja in nevarna obremenitev.
 • Prav določiti takšna območja in potrebovati senzor impulzov. Z njim bistveno bolj učinkovito vadbo, in kar je najpomembnejše - varnejše za športnika.

  Vrste pulzometrov

  Danes lahko najdete dve vrsti pulznih senzorjev - daljinsko in vgrajeno. V prvem primeru imamo napravo, ki prejme informacije o srčnem utripu in jo pošlje v drug pripomoček za nadaljnjo obdelavo. Lahko je pametni telefon, zapestnica ali osebni računalnik.
  Različne naprave z zunanjim senzorjem:
 • pod ušesom;
 • na prstu;
 • slušalke;
 • na podlakti;
 • prsni koš.
 • Najpogostejša in najučinkovitejša možnost je senzor srčnega utripa. Ne glede na okolje vam omogoča natančne rezultate. In če so bile prej takšne pritožbe oklevetane s stalno nihajočim trakom, danes oblikovalci uporabljajo posebne materiale, ki omogočajo, da se senzor varno zadrži tudi z obilnim potenjem.

  Značilnosti senzorja

  Dobra polovica senzorjev srčnega utripa za roko, zapestje, podlaket ali prsi prenaša analogne in /ali digitalne signale. To jim omogoča, da delajo v tandemu z bolj znanimi pripomočki, kot so pametni telefoni ali pametne ure. Kot brezžični protokol se uporablja tehnologija Bluetooth ali ANT +. Slednji je bolj ekonomičen in podpira veliko večji prenosni obseg inposebne naprave. Devays z vgrajenim impulznim merilnikom sami merijo srčni utrip in sami obdelujejo podatke. Za aktivno in pogosto usposabljanje takšna rešitev ni najboljša možnost. Takšne naprave so primerne za posamezne meritve, čeprav obstajajo izjeme. Ta skupina vključuje posebne obročke in fitnes zapestnice.

  Najboljši pulzometri

  V nadaljevanju si poglejmo najbolj priljubljene pulzometre, ki se odlikujejo od kakovostne komponente, učinkovitosti in velikega števila odgovorov uporabnikov.

  Polar H10

  Blagovno znamko lahko imenujemo pionir v tej industriji. Prvi Polar senzor Polar se je pojavil pred več kot 30 leti. Danes podjetje ponuja bogato ponudbo različnih senzorjev za profesionalne športnike in amatere.
  Model N10 je prsna različica, kjer je senzor pritrjen na telo z elastičnim trakom, izdelanim iz sodobnih materialov. Slednje ne dovolijo, da naprava zdrsne in jo kompetentno drži trdno.

  Razlikovalne značilnosti modela

  Model tehta le 60 gramov in ne čuti nobenega tujega telesa. Senzor je zasnovan za samostojno delovanje v 400 urah na eni bateriji pri -10 + 50 ° C. Poleg tega vam zanesljiva zaščita omogoča, da se potopite v pulzometer na globinah do 30 metrov. V modelu ni zaslona, ​​zato prenaša vse podatke na naprave drugih proizvajalcev - pametni telefon (Android /iOS) ali zapestnico za fitnes. Omeniti velja tudi možnost delovanja v tandemu z GoPro kamerami. Slednji prikazuje vse impulzne podatke, zaradi česar je fotografiranje še bolj naturalistično inspektakularno

  Ocenjeni stroški pulzometra - 6500 rubljev.

  Garmin Hrm Tri

  Blagovna znamka Garmin je dobro seznanjena s športnimi pripomočki in uporabnikom ponuja sodobno in učinkovito orodje za merjenje impulzov - Garmin Hrm Tri. Model je pritrjen na prsni koš z udobnim trakom. Slednji je izdelan iz visokotehnoloških materialov in ne zdrsi niti pri najbolj intenzivnih treningih.
  Podjetje priporoča uporabo naprave z razumnim časom z impulznim in tlačnim senzorjem podjetja Garmin. Nato model popolnoma razkrije svoje zmožnosti in naredi usposabljanje čim bolj učinkovito. Prenos podatkov poteka s tehnologijo ANT +, tako da se bo naprava v parih odlično odzvala z drugimi pripomočki, ki podpirajo ta protokol. Poleg srčnega utripa lahko model meri tudi navpične telesne nihanja in pogostost korakov. Značilnosti blagovne znamke so precej široke in ustrezajo skoraj vsem športnim usmeritvam - od tekanja do plavanja. In prejeti podatki se lahko delijo s podobno mislečimi ljudmi v realnem času. Približna cena pulsometer - približno 10.000 rubljev.

  Sigma PC 1511

  Tukaj imamo komplet ročnih ur in prsni trak s senzorjem. Oba dodatka sta vodoodporna, tako da lahko varno plavate z njimi. Vsi podatki senzorja na trenutnem srčnem utripu se prenašajo na uro z analogno tehnologijo.
  Naprava fiksira normalno, povprečno in maksimalno srčno frekvenco in takoj prikaže informacije, ki jih prejme na obrazu. Kdaj?Morda boste želeli vzpostaviti zvočno obvestilo, ko je srčni utrip presežen ali obratno znižal normo.
  Model se popolnoma spopada z gradacijo ciljnih območij in na poti bo štel korake, kroge in porabljene kalorije. Prikazujejo se tudi običajne ure - čas, datum in štoparica. Pulsometer ima razumno osvetlitev, tako da na jutranjih tekmah ne bo težav z branjem informacij. Ocenjeni stroški modela - približno 5000 rubljev.

  Xiaomi Mi Band 2

  Fitnes zapestnica Xiaomi Mi Band 2 znane kitajske blagovne znamke je priljubljena med domačimi potrošniki. Model ima optični pulzometer in poleg merjenja srčnega utripa ponuja še veliko spremljajočih funkcij.
  Zapestnica za fitnes Xiaomi Mi Band 2 bo preštela razdaljo do točke, porabljene kalorije, sprejete korake in spremljala vaše spanje ter se po potrebi zbudila. Model je v celoti razkrit pri delu v tandemu s pametnim telefonom, še posebej, če je slednji tudi izdelek Xiaomi.

  Značilnosti modela

  Ura s senzorjem impulza je dobila priročen in razumljiv zaslon OLED, kjer je krmiljenje prek senzorja. Proizvajalec trdi, da je življenjska doba baterije približno 20 dni, vendar z aktivno uporabo baterije traja največ nekaj tednov. Toda to je zelo dober rezultat. Ohišje ure je izdelano iz polikarbonata, trak pa je izdelan iz termoplastičnega silikonskega vulkanizata. Zaščitni razred naprave izpolnjuje certifikat IP67, tako da se model ne boji dežja ali umazanije in deluje pri temperaturah od -20 do +70stopinj Za brezžično komunikacijo je bluetooth-protokol četrta različica. Lastniki so zelo odzivni glede te naprave, zlasti nepoklicni športniki in amaterji. Približna cena pulsometer - približno 1500 rubljev.

  Wahoo Fitness TICKR X

  Wahoo fitnes prsni regulator TICKR X je bil uravnotežen v vseh izdelkih. Na trak je pritrjen interpretativni senzor, ki analizira impulz ob upoštevanju posebnosti gibanja. Ustrezni zaključki ne le o intenzivnosti, temveč tudi o pravilnosti usposabljanja se bodo prenesli z običajnim protokolom Bluetooth in z naprednejšim ANT +.
  Naprava ne prikazuje samo impulza, temveč upošteva tudi izgorele kalorije, kot tudi nadzor nad trajanjem usposabljanja. Senzor je opremljen z lastnim pomnilnikom, vendar z veliko večjo učinkovitostjo deluje v parih s pametnim telefonom. Proizvajalec je poskrbel za trdno prijavo, kjer lahko za vsakega športnika naložite posameznika. Omeniti je treba tudi dobro obrambo modela. Naprava se ne boji prahu, umazanije in vlage, lahko pa jo potopite do globine največ enega in pol metra. Torej za plavalce to ni najboljša možnost. Ocenjeni stroški pulsometer - približno 4500 rubljev.

  Nexx HRM-02

  To je proračunska možnost, vendar iz tega ne postane slaba. Ta model je idealen za tiste, ki šele začenjajo osvojiti športne vrhove in si prizadevajo za zdrav način življenja. To je najmanj možnosti, vendar za začetnike več in ni potrebno.
  Naprava je pritrjena na prsni koš z udobnim in trajnim trakom, vendar za popolno delopotreboval bo pomoč pri pametnem telefonu, ki deluje na platformi Android. Model dobro deluje z dobro polovico specializiranih aplikacij za fitnes, pri uporabi pa ni bilo nobenih kritičnih pomanjkljivosti. Edina stvar je, da pojasnimo, da pripomoček ne deluje popolnoma s Samsungovo mobilno tehnologijo, zlasti s platformo Android 5.1. " S tem, kar je povezano, proizvajalec ne pojasni, ampak tak problem se "obravnava" s programsko opremo pametnega telefona. Kljub temu morajo športniki in lastniki naprav iz »Samsunga« to upoštevati. Približna cena modela - okoli 1500 rubljev.

  Ozaki O! Fitness Fatburn

  Še ena zelo ugodna možnost za začetnike in ljubitelje športa. Model je narejen na Kitajskem, vendar pa je glede na povratne informacije kakovost zbirke zelo dostojna. Naprava prenaša podatke prek protokola bluetooth in bo najbolj učinkovita v paru s pametnim telefonom.
  Poleg nadzora impulzov lahko model sprejme ukrepe za spremljanje izgorelih kalorij in obvesti uporabnika o kritičnih spremembah, ko postane srčni utrip visok ali obratno nizek. Pravzaprav za začetnika ni nič takega. Ena od pomembnih značilnosti pulzometra je glasovni pomočnik. Proizvajalec je razvil aplikacijo blagovne znamke gadget, ki vam omogoča, da pridobite celo virtualni, vendar lasten fitnes inštruktor. Po nizu vhodnih podatkov vam bo pomočnik predlagal optimalni načrt usposabljanja. Edina kritična pomanjkljivost, na katero se potrošniki pogosto pritožujejo, je dostojna teža naprave - 140 gramov. Uporabniki z zmerno nastavitvijovčasih je v razredu občutek nelagodja. Lahko pa zaprite oči, če pogledate, koliko je cena naprave. Ocenjeni stroški modela - približno 1000 rubljev.

  Sorodne publikacije