Program skenerja: Pregled najboljših

V tem članku je kratek opis več programov za skeniranje. Pomagali bodo digitalizirati dokumente ali ustvariti elektronske kopije papirnih fotografij. Za pospešitev prenosa besedilnih informacij iz papirja v pomožno datoteko so opremljene s funkcijo prepoznavanja besedila.

Canon MF Toolbox

MF Toolbox je program za Canonov skener, ki je priložen napravam podjetja. Lahko ga prenesete tudi na uradni vir razvijalca. Aplikacija je popolnoma brezplačna. Za skeniranje dokumentov in fotografij, pritisnite le nekaj gumbov. Nastale slike lahko urejate v programu brez uporabe drugih urejevalnikov. Moram reči, da je zmožnost spreminjanja skeniranja zelo skromna.


Pripomoček je združljiv samo s Canonovimi napravami - to je njegova glavna pomanjkljivost. Konkurenčni izdelki so pogosto vsestranski in imajo velik potencial. MF Toobox je mogoče priporočiti samo neizkušenim uporabnikom, ki morajo skenirati majhno število strani. Program vam omogoča shranjevanje podatkov v kontejnerske ali grafične oblike zapisa PDF. Po skeniranju lahko program izvozi datoteke v grafični urejevalnik ali pošlje e-poštni dokument z uporabo Outlooka. Program Canonovega optičnega bralnika lahko deluje v dvojnem načinu. Digitalizirano sliko je mogoče takoj poslati na tiskanje.

VueScan

VueScan je izredno zmogljiva programska oprema, ki podpira več kot 3000 modelov optičnih bralnikov. Gonilniki so že vgrajeni v pripomoček. Zaradi te aplikacijePriporočljivo za lastnike naprav, katerih podpora je proizvajalec ustavil. Za današnje skenerje bo tudi program koristen, saj ima več funkcionalnosti kot pripomočki, ki so dobavljeni z opremo.


S programom VueScan lahko skenirate fotografije, dokumente in filme. Rezultati se shranijo v formatih TXT, PDF, TIFF, JPG. Po izdelavi posnetka lahko dokument takoj natisnete brez uporabe druge programske opreme.

Načini delovanja

Program za optično branje uporabniku omogoča izbiro med dvema načinoma delovanja: "Podrobnosti" in "Master". Po zadnjem zagonu se bo na zaslonu pojavil pomočnik po korakih. Uporabnik bo lahko izbral, za kaj se skenira - tiskati na tiskalnik ali shraniti na lokalni disk. Nato morate podati izvor - določeno napravo ali imenik, v katerem bodo premaknjeni ustvarjeni dokumenti. Za nastavitev kakovosti v glavnem načinu uporabniku ni na voljo izbira ločljivosti in stopnje stiskanja. Namesto tega bo program od optičnega bralnika zahteval, da določi, kakšna digitalizacija je potrebna za: shranjevanje dokumenta v arhiv, pošiljanje za tiskanje, izvoz v poštni odjemalec. V zadnjem koraku VueScan po skeniranju prikaže približen pogled dokumenta, omogoča izrezovanje ali obračanje posnetka na želeni kot. Način pomočnika po korakih je primeren za neizkušene uporabnike ali ko morate hitro posneti dokument. Za ljudi, ki želijo ročno nadzorovati vse parametre, je bolj primeren način "Podrobnosti". Zastopata ga dvamožnosti. Prva bo omogočila spreminjanje osnovnih parametrov, druga pa je absolutno vse.

Napredne funkcije

Program za optično branje odpravlja svetlost, spreminja barvne nastavitve, izostri in izbere samodejne nastavitve obrezovanja. Ko enkrat konfigurirate aplikacijo, lahko ustvarite profil. Pri naslednjem skeniranju vam ni treba ročno spreminjati nastavitev, uporabite že shranjene. Ta pristop je racionalen, če potrebujete veliko število podobnih skenov.
Program za optično branje VueScan lahko prepozna besedilo. To odpravlja potrebo po dodatni programski opremi. Na podlagi prepoznanega besedila lahko ustvarite dokument, za katerega se bo v iskalnik ujemal vsak priljubljen urejevalnik (na primer beležnica ali Word). Moram reči, da ta funkcija deluje pravilno le s slikami dobre kakovosti. Treba ga je obravnavati kot dopolnilno k koristnosti, ne pa v glavnem. VueScan je razdeljen v dve različici: standardno in profesionalno. Doma ni funkcije prepoznavanja. Professional podpira profile ICC, ima možnost umerjanja barv in shrani slike RAW.

CuneiForm

CuneiForm - program za prepoznavanje besedila iz optičnega bralnika. Razvijalec je zahteval več kot 20 jezikov. Sistem ni odvisen od pisave. Pripomoček shranjuje celotno strukturo dokumenta: tabele, ilustracije, opombe - po priznanju bo vse ostalo na njihovih mestih. Če aplikacija ne more pravilno identificirati vseh elementov strani, bo lahko uporabnik sam označil.
Prav tako, razvijalci trdijo, da je njihovo ustvarjanje lahko samostojno učijo. Vendar pa načela tega dejanja niso razkrita. Nadzor s slovarjem je zasnovan tako, da skrajša čas, potreben za urejanje besedila. Po prepoznavanju pripomočka samodejno poudari vse besede s slovničnimi napakami. Uporabnik lahko vgrajeni slovar razširi z dodajanjem vnosov. Ta program je primeren tudi za delo s predhodno shranjenimi slikami. Skener za računalnik trenutno ni potreben. Za uporabnost ustrezne grafične datoteke, katerih ločljivost presega 200 DPI.

Sorodne publikacije