Kako spremeniti vrsto omrežja v sistemu Windows 10: vsi razpoložljivi načini

V sistemih Windows, ki se začnejo s sedmo različico, je mogoče povezavo ali omrežje, ki se uporablja za dostop do interneta ali skupine računalnikov, določiti določeno vrsto, kar je včasih zelo potrebno, saj je operacijski sistem nastavljen na privzete parametre računalniki se lahko zelo razlikujejo. Nadalje poglejmo, kako spremeniti vrsto omrežja v operacijskem sistemu Windows 10 z vsemi razpoložljivimi metodami in ločeno razmisliti, zakaj je vse to potrebno.

Nekatere uporabniške napake pri namestitvi tipa omrežja

Najprej pa na kratko preglejmo nekatere tipične uporabniške napake, povezane z izbiro želenega tipa omrežja (povezave). Večina nepooblaščenih uporabnikov odkrije, da ima zasebno omrežje ali povezava v primerjavi z javnostjo (javna) višjo stopnjo zaščite, saj lahko javno povezljivost uporablja vsakdo, ki ni len, in zasebno omrežje je strogo določenih oseb z računalniki prenosni računalniki ali mobilne naprave.


Pravzaprav ni tako in zato. Če želite vrsto omrežja spremeniti v zasebno za povezavo z operacijskim sistemom Windows 10, bo sistem samodejno odprl dostop do vseh računalnikov v omrežnem okolju. Ko pa nastavite vrsto omrežja na javno, bodo varnostne nastavitve imele več omejitev za dostop.

Izvedljivost uporabe zasebnih (domačih) in javnih (javnih) omrežij

Kot je že jasno, je glavnaVprašanja zadevajo le splošni dostop do računalniških terminalov ali mobilnih naprav, ki lahko uporabljajo vzpostavljeno povezavo. Toda zakaj potem, morda morate spremeniti vrsto povezave, ki jo uporabljate? Dejanski ukrepi za vzpostavitev tipa zasebnega omrežja so le, če je več računalnikov združenih v eno omrežje, in zanje je treba zmanjšati omejitve dostopa do datotek, hitrost njihovega prenosa med računalniškimi napravami itd.


V primeru uporabe javne povezave pa je vsaka naprava zaščitena veliko močneje, vendar je medsebojno delovanje teh terminalov med seboj čim manjše, kar lahko v nekaterih primerih vpliva tudi na možnost oddaljenega dostopa (npr. , z vključitvijo povezovalnih funkcij z oddaljenim namizjem “).

Kako spremeniti vrsto omrežja (javno /zasebno) v sistemu Windows 10 na najlažji način?

Zdi se, da je teorija nekoliko ugotovljena. Zdaj pa preidimo na praktično ukrepanje. Torej, kaj je razmisliti, kako spremeniti vrsto omrežja v Windows 10 z najlažjo metodo. Če želite začeti, uporabite Središče za omrežje in skupno rabo »in poglejte, katera vrsta je prikazana kot trenutna vrednost. Če ste namestili najnovejše nadgradnje sistema, bo spreminjanje vrste omrežja v operacijskem sistemu Windows 10 možno samo v ustreznem razdelku menija možnosti.
V razdelku »Omrežje in internet« izberite element stanja in spremenite vrsto povezave za dodatne možnosti.
V sistemih brez takšnih nadgradenj lahko uporabite naprednenastavitve v želenem razdelku "Nadzorne plošče".
Za vsako vrsto omrežja lahko uporabite tudi osebne nastavitve (na primer za zasebna in javna omrežja, da omogočite dostop do iskalnih datotek ali imenikov v skupni rabi, omrežje pa se bo razlikovalo samo po imenu).

Kot v sistemu Windows 10, spremenite vrsto domačega omrežja v javno: alternativna metoda

Druga metoda za spremembo vrste uporabljene povezave je uporaba konfiguracije brezžične povezave (če je nameščena).
V tem primeru morate izbrati razdelek Wi-Fi, izberite potrditveno polje za točko samodejnega povezovanja v območju in deaktivirajte dovoljenje za zaznavanje računalnika v omrežju. Če tega elementa ni, lahko nastavite želeni parameter v "Nadzorni plošči". Kot je že jasno, Windows 10 lahko spremeni vrsto "javnega" omrežja v zasebno, lahko izvajate povratne ukrepe, čeprav na podlagi zgoraj navedenega, ko odprete računalnik v skupni rabi za obe vrsti povezovalnih omrežij, se med seboj ne razlikujejo.

Spreminjanje vrste povezave s ponastavitvijo omrežnih nastavitev

Druga metoda, ki se lahko včasih uporabi. V sistemu Windows 10 lahko spremenite vrsto omrežja tako, da kliknete povezavo za ponastavitev omrežja v glavnem delu omrežja in na internetu (parametri).
Po tem bo prišlo do samodejnega ponovnega zagona sistema in po ponovnem zagonu zahteve za identifikacijo določenegapovezavo z namestitvijo enega od želenih tipov. Včasih lahko za to uporabite ustvarjanje domače skupine. Ko spremenite omrežno mesto, boste pozvani k aktiviranju javnega dostopa. Če je odgovor pravilen, bo vrsta doma nastavljena, negativna - javna.

Možnosti za uporabo politik skupine, registra in konzole PowerShell

Nazadnje razmislite o bolj zapletenih metodah.
Če želite spremeniti vrsto omrežja, lahko uporabite pravilnike skupine gpedit.msc, poiščite razdelek »Politika upravljalnika omrežja« v varnostnih nastavitvah, se pomaknite do lastnosti parametra in nastavite zahtevani tip v zavihku in nastavite dovoljenja za uporabnike.
V registru (regedit) morate iti skozi vejo HKLM v mapo NetworkList, pojdite v razdelek Profili in uporabite imenik, katerega ime se začne z identifikatorjem profila. Tipka Kategorija je nastavljena na desni strani tipke Kategorija, če je to javno omrežje, 1 za zasebno omrežje in 2 za domeno omrežja.
Nazadnje, v konzoli PowerShell, ki se izvaja izključno s pravicami skrbnika, lahko vnesete zgoraj predstavljeni ukaz in zasebnemu omrežju ali javnemu dodajate zasebni atribut javnosti prek prostora. Za vse tri zadnje različice uporabljene povezave je obvezen naslednji zagon sistema.

Sorodne publikacije