Priročnik za namestitev modema ADSL

ADSL modemi so naprave, ki omogočajo povezavo z internetom prek telefonske linije. Danes ta tehnologija ni tako priljubljena, kot je bila, ampak se uporablja v primerih, ko je potreben širokopasovni dostop do interneta, vendar ni pogojev za povezavo z optičnimi linijami. Ko je priključen, modem zahteva namestitev. V tem članku je pojasnjeno, kako to storiti.

Modemski način

ADSL modem lahko konfigurirate v dveh načinih. Način PPORD sproži aktivno internetno sejo neposredno na omrežni napravi (modem), način Bridge pa omogoča uporabo modema kot mostu, zato deluje kot oddajnik signala.


Če je modem konfiguriran v načinu PPORD, se podatki iz ISP, ki omogočajo povezavo z internetom, vnesejo v spletni vmesnik modema ADSL. Če je konfiguriran v mostičnem načinu, so vse informacije zapisane na robni napravi (računalniku) in na modemu je nameščen samo tip povezave.

Prvi koraki

Vključite modem v električno vtičnico. Če je bil ta modem ADSL že uporabljen, morate ponastaviti nastavitve. V ta namen s tankim predmetom (npr. Palico ali zobotrebcem) pritisnite gumb za ponastavitev in ga držite 30-40 sekund, dokler ne izginejo vsi indikatorji. Preverite, ali je telefonski kabel priključen na vtičnico LINE ali ADSL. Če je modem prižgan, brez indikatorja ADSL, potemsinhronizacija linije je uspešno nastavljena. Poleg telefona boste potrebovali dodaten kabel Ethernet, ki povezuje modem z računalnikom prek priključka LAN.


Za ponudnika internetnih storitev se morate obrniti na specializiranega ponudnika tehnične podpore in določiti, katere nastavitve je treba določiti - ali morate v lastnostih povezave LAN določiti posebne podatke in katere podatke za prijavo, geslo in VPI /VCI za vzpostavitev povezave. Brez teh podatkov nastavitev ne bo delovala.

Konfiguriranje prek spletnega vmesnika

Za vnos nastavitev modema ADSL vnesite naslednji naslov IP naprave v naslovni vrstici brskalnika:

1921681.1 (ali 1921680.1)

Vnesete v okno za avtorizacijo, ki bo zahteval podatke - login in geslo. V to okno vnesite admin admin in podobno skrbniško geslo. Če ti podatki niso primerni in se ne spomnite ali ne poznate spremenjene prijave za geslo, bo to pomagalo ponastaviti tovarniške nastavitve modema, kot je opisano zgoraj. Torej, ko je prišel v nastavitve modema, boste videli vmesnik, v katerem se bodo nahajali elementi menija; med prehodom na njih se oprema prilagodi. Nekateri modemi imajo vgrajen čarovnik za namestitev (v angleški različici vdelane programske opreme - čarovnik za nastavitev), s katerim lahko nastavitve uporabite z vgrajenimi pozivi. Običajno je vmesnik intuitiven. Pojdite na zavihek Omrežje (lahko je označen tudi kot »Omrežna« nastavitev internetne povezave) ali). Nastavitve internetne povezave so v podsekciji WAN.Če greste tja, si lahko ogledate tabelo z nastavitvami in kliknite na dno gumba ADD.
Tako izgleda vmesnik enega izmed najbolj priljubljenih ADSL modemov D-Link 2640U:
Vrsta povezave mora biti enaka, kot je prikazana na sliki zaslona (PPORD), prijavitelj, geslo, VPI in VCI pa mora vnesti ponudnik. V polju Način enkapsulacije izberite LLC. Preverite, ali so v oknu NAT in "Network" prikazana potrditvena polja. Nato morate shraniti nastavitve in ponovno zagnati modem. Ko se prikaže aktivna povezava, je nastavitev končana. Vizualno se lahko WEB vmesniki za ADSL modeme razlikujejo, vendar to ne vpliva na nastavitveno načelo. V primeru, da obstajajo težave, so uradna mesta proizvajalcev opreme navadno interaktivni emulatorji za različne modele modemov.

Nastavitve mostu

Če želite internetno sejo, ki jo sproži računalnik, povezan z modemom, konfigurirati način mostiča ADSL modema. Če želite to narediti, v razdelku za izbiro vrste povezave (glejte sliko zgoraj) izberite namesto tipa PPPoE tip mostu (drugih nastavitev ni treba spreminjati). Ko so nastavitve modema shranjene v računalniku, se iz računalnika pridobi hitra povezava s ponudnikom in podatki za prijavo.

Brezžična namestitev

Sodobne tehnologije omogočajo uporabo modema ADSL kot usmerjevalnika WiFi. Brezžično omrežje distribuira na enak način kot katerikoli drugi domači usmerjevalnik. Konfiguriranje WiFi na modemu ADSL poteka tudi preko WEB-vmesnika. V menijumorate najti postavko WiFi ali Wireless, kjer boste v brezžičnem načinu. Tako izgleda DLink 2640U:
V skladu s tem se v glavnih nastavitvah vnese ime omrežja, določijo kanal in druge osnovne nastavitve ter v varnostnih nastavitvah geslo in vrsta šifriranja za brezžično omrežje. Če že imate moderni ADSL modem, vam usmerjevalnika ni treba kupiti posebej. Ta funkcija se polaga neposredno v samem modemu, pravilno je treba namestiti samo napravo. Takšna priložnost se je pojavila pred kratkim - pred desetimi ali dvanajstimi leti, modemi niso imeli možnosti za distribucijo brezžičnega omrežja. Ne glede na to, ali lahko uporabljate določen ADSL modem kot usmerjevalnik WiFi, je najbolje, da pojasnite, kdaj ga kupite pri prodajalcu ali trgovini (običajno so te informacije opisane v funkcijah ali navodilih).

Na koncu

Vzpostavitev modema telefonske linije ni pomembna in je dostopna večini uporabnikov. Obstaja več osnovnih modelov ADSL modemov, ki jih uporabljajo ponudniki, njihovi vmesniki pa se lahko razlikujejo nepomembno. Vendar bodo osnovna načela in načini nastavitve vedno enaki.

Sorodne publikacije