Grafična kartica Geforce 8600 GT: funkcije, fotografije, ocene, primerjave s konkurenti

Iz leta v leto je nVidia pokazala svoje izdelke, ki so skrbeli za novosti. Tako ali drugače so morali mnogi izbirati med podobnimi grafičnimi karticami. Ko je leta 2007 spet izpustil modele, ki temeljijo na čipu G84 od kupca, je bila izbira - kupiti GeForce 8600 GT ali 8600 GTS. Zdi se, da je razlika v eni črki, v razmerju med ceno pa je bila pomembna. Kot rezultat je bil en model vreden 160, drugi - 230 dolarjev.

Standardna različica

Kot običajno je bilo na trgu zelo težko najti referenčno različico iz nVidia. Zato bomo podrobneje obravnavali spremembe drugih proizvajalcev. Toda pred razumevanjem, kako se nVidia GeForce 8600 GT razlikuje od originalne različice, je vredno razmisliti o tehničnih specifikacijah.
Referenčna različica ima torej grafični procesor G84. Izvaja se po tehničnem postopku 008 mikronov. Število tranzistorjev v čipu je naraslo v primerjavi z mladimi modeli do 289 milijonov. Frekvenca je tako dosegla 289 MHz.

Ni veliko pomnilnika: prišlo je do variacij 256 in 512 MB. Hkrati je frekvenca video pomnilnika dosegla 1400 MHz. Njegov tip - GDDR3, ki je za ta čas dobra izbira. Kapaciteta bitnega pomnilnika je nizka - samo 128 bitov. Teksturni bloki so postali bolj - 16 kosov, elementi rasterizacije pa so ostali, kot prej, v višini 8 kosov.

Primerjava

Grafično kartico 8600 GT pogosto primerjamo s prejšnjim modelom GeForce 7600 GT. Seveda takšna primerjava ni povsem poštena, saj se te kartice med seboj bistveno razlikujejo od produktivnosti. Sozgrajene na različnih procesorjih, imajo različne vrednosti frekvenc, itd. Toda testiranje kaže prednost novosti 35% pri igrah. V nekaterih vidikih analize je boljša le za 5%, v drugih - za kar 75%. Standardna različica presega modifikacijo 7600 GT z overclockingom.

Plus verzija

Ena izmed najbolj priljubljenih sprememb je bila grafična kartica 8600 GT podjetja XpertVision. V svojem imenu je dobila dodatek Sonic +. Če uporabnik vidi tak dodatek, potem čaka na model visokofrekvenčne grafične kartice.

Najprej pa poglejmo načrt. Novost je drugačna po videzu. Čeprav ta sprememba popolnoma ponovi svojo sestro 8600GTS. Glavna razlika je v pomanjkanju druge verzije dodatne reže za hrano. Tekstilije so majhne velikosti. Obstajajo različice, ki so opremljene z DVI, HDMI, SPDIF vhodi. Slednji, mimogrede, služi za povezavo z zvočno kartico. Ta model je bil dostavljen v veliki škatli, malo kasneje je embalaža postala bolj skromna, očitno je proizvajalec spoznal, da so oglasi dobri po velikosti. V notranjosti je bil sam ventilator in dva adapterja - HDTV in DVI /D-Sub. Privzeto vsebuje uporabniški priročnik, disk z gonilniki. Prijetno presenečenje je bila razpoložljivost igre Tomb Raider Anniversary. Hladilni sistem se je izkazal za zanimivega. Zdaj se takšna možnost le redko najde na nikogar.
Hladilnik je sestavljen iz aluminijastega radiatorja in ventilatorja. Hkrati pa ni zaščitnega ohišja, ki bi ga vsi že navadili. Sama radiator je dvojna in ima obliko sonca. Zunajstran plošče je nekoliko daljša od notranjosti, zato je bil center nameščen ventilator.

Specifikacija

Glede na to, da gre za spremembo 8600 GT, so značilnosti tukaj skoraj enake referenčni različici. Čip G84 ima vrsto revizije A2. Zaščiten je s plastičnim okvirjem okoli roba, ki preprečuje poškodovanje kristala.
Vrsta pomnilnika DDR3. Zasnovan je za delovne frekvence do 2 GHz, vendar ima samo 1800 MHz in zato omogoča, da se ta model razprši. Čip ima hitrost 625 MHz, kar lahko izboljšamo. Mimogrede, ta sprememba približuje model starejši različici - 8600GTS.

Preverjanje in izboljšanje

Obremenitev s čipom povzroči dokaj zmerno temperaturo - 62 stopinj. Hkrati pa dejanska frekvenca doseže 621 MHz, kar ni kritično glede na navedeno. Domena shaderja je prejela hitrost 1350 MHz.
Če se vrnemo v hladilni sistem, je vredno reči, da je zgornja temperatura dosežena, ko je hladilnik le 30%. Hkrati hrup ni nadležno, vendar je slišal. Ko se računalnik vklopi, ventilator doseže največjo moč in se sčasoma začne odlagati. Pospešeni potencial ni bil slab. Frekvenca jedra je bila povečana na 756 MHz, shader procesorji so delali pri 1674 MHz. Pomnilnik na najvišji deklarirani 2 GHz je lahko pospešil še več - do 2052 MHz. Čeprav je bolje uporabiti zmerne kazalnike, saj so največje napake v stresnih testih.


Tekmovalci

Grafična kartica GeForce 8600 GT je bila dobra. Zato je imela tekmovalce tako med njobratje v trgovini in med izdelki konkurenta - AMD. Radeon HD 3650 je najbližji konkurenti raziskovane kartice.
Seveda imata oba različna procesorja. V primeru Radeona je RV635. Izvedena na 55 nm procesni tehnologiji, ki že povečuje prednost. Streaming procesorji na tej kartici so 120 proti 32 od Nvidia. Toda bloki teksture so tukaj manj kot polovica, kot tudi elementi rasterizacije. Pogostnosti referenčnih različic se razlikujejo. HD 3650 deluje pri 722 MHz, medtem ko se spomnite 8600 GT - samo 540 MHz. S pomnilnikom v obeh modelih je vse enako. Pogostost ni prav tako zelo različna. Obstaja opazna razlika v hitrosti shader domene - 722 v primerjavi z 1180 MHz v Radeonu oziroma GeForce. Vendar pa je podpora za DirectX praktično enaka: kartica AMD deluje z različico 10.1 in nVidia 10.0. Kar zadeva stroške, je še vedno nekaj tekmecev v nVidia GeForce 8600 GT. Za 150 $ lahko kupite Radeon X1650 XT ali Radeon X1950 GT, obe različici - na 256 MB pomnilnika. V tem primeru je prvi model zanimiv vsaj zaradi obstoja drugega. Posledično Radeon X1950 GT privablja vrednost širine pnevmatike. Testiranje je tudi pokazalo, da je ta tekmec zlahka pred našo novostjo v mnogih igrah.
Hkrati ima GeForce 8600 GT še vedno boljši potencial za pospeševanje in porabi tudi manj energije. Ta model je najbolj primeren za tiste, ki so pogosto overclockirani, ve, kako to storiti in kaj morajo storiti.

Recenzije

Kljub vsem slabostim tega pospeševalnika je še vedno dobil pozitivne povratne informacije. Všeč mi je bilo veliko in ustrezno delo z novo GeForce 8600 GT. Windows 7 resničnoS tem adapterjem pravilno deluje v parih. Trenutno revidiran model verjetno ne bo dobil dobrih povratnih informacij, saj je že dolgo zastarel in edine igre, ki so dobre na tem, so projekti iz leta 2011 in prejšnji projekti. Včasih je prišlo do težav, ki so se pojavile po nepravilnem overclockingu. Če tega ne morete storiti, vam priporočamo, da kupite že izboljšano različico.

Sorodne publikacije