AGP priključek na matični plošči

Računalniške tehnologije se razvijajo tako hitro, da lastniki računalnikov nimajo časa za dokončanje popolne posodobitve svojega računalnika, saj proizvajalci sprostijo novo inovacijo in zdi se, da se proces nadgradnje nikoli ne konča. To velja za primer, ko ima matična plošča priključek AGP. Kakšna je zgodba njegovega videza in zakaj je tako hitro odšel v pozabo?

Zgodovina videza

AGP priključek je specializiran priključek za priključitev grafične kartice na matično ploščo in je zato nameščen na tej plošči. V angleščini je kratica AGP kratica za Accelerated Graphics Port (Hitra grafična vrata) ali "hitra grafična vrata". Zakaj so ga imenovali in kako se je pojavil?


Grafični vmesnik, ki so ga proizvajalci grafičnih kartic uporabljali do leta 1996, je bil PCI. Toda hitrost izmenjave informacij s to grafično pnevmatiko je bila zelo majhna. Zahteve, ki so se postopoma pojavile pri razvijalcih programske opreme, niso bile zadovoljne s tem vmesnikom, kaj šele z razvojem za prihodnja obdobja. Zato Intel razvija priključek AGP in ga namešča na matično ploščo, vzporedno z razvojem grafične kartice z istim vmesnikom. In pred dvajsetimi leti se je pojavil nov komplet matične plošče in ustrezne grafične kartice.

Prednosti grafične kartice s priključkom AGP

Kar zadeva prednosti računalnikov s priključkom AGP, je treba opozoriti, da se je pasovna širina tega vodila takoj povečala.dvakrat Zaradi kaj je uspelo? Najprej s povečanjem pogostosti souporabe tega vmesnika. AGP priključek omogoča povečanje hitrosti izmenjave informacij na 66 MHz. To je omogočilo ustvarjanje zmogljivejših grafičnih kartic, programerji so začeli razvijati ustrezne programe v tem vmesniku. In ravno v tem času obstajajo novi izdelki programske opreme, vključno z igrami. Te prednosti so lastnike računalnikov prisilile k nadgradnji lastne opreme. Ampak to je bilo treba storiti ne le za zamenjavo matične plošče, procesor, ampak tudi grafične kartice.


V tistem času je za tiste, ki si niso mogli privoščiti popolne posodobitve računalnika, razvit adapter z AGP (PCI - konektor bo kasneje izveden), ki je omogočil prihranek časa za nekaj časa zamenjati vsaj grafično kartico. Seveda, sčasoma, je bilo tako ali drugače treba narediti popolno zamenjavo računalniške strojne opreme. Primer tega vmesnika je prikazan na fotografiji.

Katere vrste priključkov AGP obstajajo?

Vmesnik AGP je obstajal do leta 2004. V teh osmih letih so razvijalci znatno nadgradili ta vmesnik in povečali njegovo produktivnost. Če govorimo o bitih tega vodila, potem je v vseh njegovih različicah 32-bitni. Računalniki imajo 64-bitno vodilo, ki se je pojavilo nekoliko kasneje. Zato so morali razvijalci uporabiti 32-bitni vmesnik in iskati druge možnosti za izboljšanje učinkovitosti grafičnih kartic in same AGP. Kaj je bilo ugotovljeno?
Razvijalci so problem rešili s paketnim prenosom podatkov. DaPrva AGP-1 kartica je poslala en paket podatkov za en cikel. Toda to se je izkazalo za malo, skoraj takoj je razvil AGP-2, ki je prenašal dva paketa na cikel. Hkrati se je hitrost prenosa podatkov podvojila. Dve leti kasneje so razvijalci že izdali AGP-4, hitrost pa se je v primerjavi z zemljevidom predhodnikom povečala več kot dvakrat. Hkrati je zmogljivost ali pasovna širina vmesnika AGP-4 en gigabit na sekundo. Toda to tudi ni bilo dovolj. Nekaj ​​let kasneje se v prodaji pojavijo grafične kartice AGP-8, ki so upravljale osem blokov informacij na taktni cikel in obvodni kanal vmesnika v dveh gigabitih na sekundo. Ampak s tem je prišlo do problema prenosa moči preko AGP konektorja. Reža AGP-8 ne more zagotoviti dobrega stika pri prenosu moči grafične kartice. Razvijalci, posebej za zmogljive igralne kartice, razvijajo režo AGP Pro. To je bila zadnja sprememba tega vmesnika.
Nadaljnja zgodba AGP slotov
Karkoli že je bilo, je sčasoma postalo očitno, da računalniki potrebujejo nov vmesnik, ki bi lahko nadomestil AGP konektor. Matična plošča je zahtevala novo režo, ki bi lahko imela po eni strani še večjo pasovno širino in po drugi strani zagotovila večjo porabo energije. Od leta 2004 je PCI Express zamenjal AGP-režo. Prednost te reže je bila sposobnost dela s 64-bitnimi pnevmatikami, kar je močno povečalo sposobnost računalnika za delo z grafiko. Trenutno se na trg pojavljajo monitorji velikih velikosti. In da bikakovosten prikaz na sliki monitorja, je bilo potrebno delo z velikimi dovoljenji. Poleg tega proizvajalci video iger nenehno razvijajo izdelke, ki zahtevajo še večje sistemske zahteve za video sistem računalnika. V tem primeru je konektor AGP, katerega fotografija je vidna na matični plošči, brezupno v preteklosti. Ampak, vse je tako slabo za ta vmesnik?

Kdaj bo AGP reža izginila?

Ali lahko rečemo, da je do danes AGP šel nepreklicno? Verjetno bo kmalu prišlo takih dni, ko niti matične plošče s takšnim priključkom niti grafična kartica takega načrta ne bo mogoče najti. Razen v specializiranih muzejih ali na računalniškem bolšjem trgu. Toda za danes je ta vmesnik precej aktiven. Ja, že oprema z njo že dolgo ni bila sproščena in zelo kmalu bo izčrpala najnovejše zaloge svojih skladišč. In tisti primeri opreme, ki so v računalniku, bodo postopoma postali nedejavni. In potem bodo ljudje pozabili na AGP reže. Ampak še vedno je daleč.

Uporaba rež AGP v sodobnih pogojih

Kot je bilo že omenjeno, računalnikov z vmesnikom AGP ni mogoče uporabiti v strojih, ki delujejo z grafičnimi, video in igralnimi aplikacijami. Toda število računalnikov, ki delajo s takšnimi aplikacijami v skupni masi računalnikov, ni tako veliko. Največji sektor zasedajo računalniki, ki delajo s pisarniškimi aplikacijami, hitrost prenosa video posnetkov pa za njih ni tako pomembna. Poleg tega še vedno deluje precej računalnikov z režo AGP. InKer je zanesljivost teh strojev precej velika, veliko podjetij ne mudi, da bi jih zapustili v svojih pisarnah. In zdi se, da se bo ta situacija nadaljevala še nekaj let. Seveda, prej ali slej bo AGP slot zamenjan z novejšo in bolj ažurno, vendar bo to trajalo nekaj časa.

Kompromisna rešitev za oblikovalce na matični plošči

Računalniški inženirji so napovedali, da bo zamenjava AGP slotov na PCI Express hitro. Ampak to se ni zgodilo, na zadnji stopnji razvoja AGP-grafike je bilo tako dobro, da veliko uporabnikov ne mudi, da zavrne do danes. Po drugi strani pa je taka posodobitev zahtevala precej sredstev, kar je pomenilo, da je bilo veliko uporabnikov zadržanih. Glede na to, proizvajalci matičnih plošč ogrožena. Odločili so se, da bodo na matični plošči hkrati namestili dva video slota AGP in PCI Express. Res je, da ni bilo mogoče uporabiti obeh slotov hkrati, in uporabnik je lahko izbral režo, ki jo je imela grafična kartica.

Zmožnost uporabe konektorja AGP za druge namene

Mnogi uporabniki imajo vprašanja o tem, katere naprave je mogoče priključiti na priključek AGP, tako pogosto, kot je opisano zgoraj , je izpuščen in se ne uporablja. Vendar je treba spomniti, da je bil ta vmesnik posebej zasnovan za upravljanje z grafično kartico. Ali je mogoče uporabiti za druge namene? Načeloma je to mogoče, vendar je v ta namen treba ponovno obravnavati upravljanje tega vmesnika in malo verjetno je, da se bo učinkovitost takega upravljanja povečala. Obstajajodruge vmesnike, ki so zasnovani za obravnavo različnih nalog, zato je najbolje, da uporabite enega od njih.

Sorodne publikacije