Kako izbrati satelitske pretvornike - pregled, funkcije in preglede

Satelitske oddaje se prenašajo tako, da prenašajo valove na zelo kratkih centimetrskih frekvencah. V ta namen se uporabljata dve ravni: Ku-območje (107 do 1275 GHz), C-pas (3-5-42 GHz). Pri takšnih vrednostih se elektromagnetni val, ki lahko od satelita do domače antene preseže 35.000 kilometrov, takoj izgine. Prav pretvarjanje frekvence v vmesno, nižjo stopnjo služi kot pretvornik satelitov. Po mednarodnih standardih je spekter te frekvence znotraj 900-2150 MHz. Tem frekvencam sledi poseben kabel na mikrovalovnem vhodu sprejemnika.


Splošno načelo delovanja

Za zmanjšanje sprejetega frekvenčnega spektra je v pretvornik vgrajenih nekaj heterodinskih s stabilizatorji visokofrekvenčnega vira. Zmanjšanje vnosa se izvede tako, da se od njega odšteje frekvenca heterodine. Še en odtenek je, da signal iz satelita prihaja iz majhne moči. To je v sprejemnih napravah nesprejemljivo. V zvezi s tem je druga pomembna funkcija satelitskih pretvornikov - dobiček prejetih impulzov. Treba je omeniti, da se naprava ne kopiči samo uporabnega signala, temveč prihaja tudi vzporedni hrup. Naprava dodaja tudi svoje ozadje, kakor tudi vse druge podobne naprave. V angleški interpretaciji se pretvorniki imenujejo blok z nizko stopnjo hrupa (LNB), ki poudarja posebnost vsake vrste naprave glede na nizkoravni hrupa

Naprava in dodatki

Med sprejemno enoto in anteno satelitskega TV sta v sprejemnem delu dva elementa: polarizator in osvetljevalnik. Vsi deli so vgrajeni v eni sami izvedbi, ki se nahaja v središču antene. Namen osvetljevalnika je temeljiteje uporabiti površino ogledala in podpreti omejevanje ojačanja antene. Polarizator služi za namestitev želenega polarizacijskega tipa.


Celoten sklop obravnavanih naprav je lahko naslednji:
 • Izhod pretvornikov ločeno.
 • Modeli z vgrajenim polarizatorjem.
 • Zasnova, ki združuje offset osvetljevalnik in polarizator.
 • V prvi različici se satelitski pretvornik konča s pravokotno prirobnico, drugi model je krožni element, tretja različica pa je iluminator.
  Pri izbiri osvetljevalnika je treba upoštevati njegovo obliko, ki mora ustrezati spojem uporabljene antene. Poleg tega morate paziti na offset ali direktni fokus tip sprejema element, kot tudi razmerje goriščne razdalje do premera antene. Za ofsetne modele je indeks primeren od 06 do 08, v neposrednem fokusu pa naj bi bil 03-05. Najboljša možnost je, da kupite anteno skupaj z iluminatorjem, ki bo zagotovila njihovo združljivost za sto odstotkov.

  Merila za izbiro

  Na izbiro pretvornika satelitskega krožnika vpliva več dejavnikov. Glavna je frekvenčno območje, ki je predvideno za uporabo. Evropskisateliti, ki se večinoma oddajajo v pasu Ku. Na teh frekvencah delujejo nekatera ruska podjetja.
  Druga vrsta instrumenta je pretvornik C. Te frekvence so osredotočene na strokovni sprejem. Nekateri modeli imajo pretvorjen pretvornik. Modeli, ki združujejo Ku-pasove na trgu, so bogati. Opozoriti je treba, da je širina tega indikatorja 2055 GHz. Ne dovoljuje sinhronega prenosa signala na vmesno frekvenco. V zvezi s tem je razdeljen na tri tokove (GHz):
 • FSS - 107 - 118.
 • DBS - 118 - 125.
 • Telekom - 125 - 1275. • Satelitski pretvorniki drugega in tretjega reda so namenjeni prejemanju določenih paketov.

  Univerzalne spremembe

  Večina proizvedenih pretvornikov je združenih s serijo Ku. Opremljeni so z dvema oscilatorjema, ki pretvarjata zgornji in spodnji razpon. Preklaplja elemente s pomočjo signala, ki se prenaša s sprejemnika s kablom, uradnik pa vnese vmesno frekvenco iz pretvornika. Sodobne naprave imajo v primerjavi s predhodniki univerzalno zasnovo, preklapljanje razponov v njih pa se izvaja s pomočjo tonskega signala. Za univerzalni krožni satelitski pretvornik je značilno število signalov, ki se uporabljajo za preklop razponov in polarizacije. Heterodinamični indeksi v teh napravah se gibljejo od 975 do 106 GHz. Takšna zasnova bistveno poenostavi nastavitev sprejemnika, do samodejne konfiguracije po izbiri ustrezne menijske točke.

  Satelitski pretvorniki "Tricolor"

  Če želite vzeti oba razpona hkrati, lahko svetujemo več možnosti. Na anteno namestite par pretvornikov s polarizatorjem in osvetljevalnikom. V tem primeru bo eden od osvetljevalnikov nekoliko izstopil iz ostrine, kar bo zmanjšalo smerni faktor. Takšna pot je precej moteča. Druga možnost je nakup rotacijske naprave C /Ku, ki vsebuje oba osvetljevalnika razpona, kar podvoji pretok vhodnega signala. Taki elementi so opremljeni z elektromehanskimi polarizatorji tipa. Ta zasnova poenostavi postopek namestitve, vendar ima številne pomanjkljivosti. Prvič, obstaja velika izguba impulzne moči Ku območja. Drugič, pogoste so okvare gibljivih delov rotorja, zlasti pri minusnih temperaturah.
  Nazadnje, tretja možnost se šteje za najlažjo. Potrebno je preprosto namestiti kombinirani pretvornik, ki še ni prejel posebnega razmika.

  Polarizator

  Ta naprava omogoča bolj učinkovito uporabo frekvenčnega pasu oddanih valov, kar podvoji število oddajnih programov. Spreminjanje frekvence želenega kanala, sinhrono kažejo potrebno polarizacijo. Na primer, linearni satelitski pretvornik s polarizacijo tvori vertikalne in horizontalne valove. Krožni analog generira desni in levi krožni impulz. Polarizator filtrira valove in prenaša pretvornik samo impulze ene izbrane polarnosti. Treba je opozoriti, da imajo ruski sateliti pretežno krožni učinek, medtem ko so evropski analogi linearni sistem. Zaprepričani v sprejemanje krožnih valov nameščen drug element - depolarizator, ki pretvarja krožno polarnost linearno smer. Diskretnost spremembe polarizacije je še en parameter polarizacijske razlike. V univerzalnih modelih se ravnina diskretno spremeni za 90 stopinj. Obstajajo tudi elektromagnetne naprave, ki gladko spreminjajo ravnino polarizacije in različice z mehanskim gibanjem sonde. Zaradi prisotnosti gibljivih delov so elektromehanske spremembe manj zanesljive in od sprejemnika zahtevajo tri kontrolne impulze, za razliko od magnetnih analogov, ki zadostujejo za dva signala.

  Fazna modulacija

  S pojavom digitalnih paketov tipa "Tricolor" in "NTV Plus" je postala evropska sprejemna shema, ki temelji na uporabi polarne antene in univerzalnega pretvornika, postala priljubljena. To je posledica visoke kakovosti signala in digitalne metode oddajanja večine programov. Fazna modulacija je precej občutljiva na transformacije, kar lahko pri uporabi magnetnega polarizatorja povzroči nepravilno delovanje. Poleg tega zahteva uporabo določenih materialov za depolarizacijsko ploščo. Kot komponente se uporabljajo dielektrične kakovosti, ki so namenjene za delo z mikrovalovnimi impulzi. Če se odločite za namestitev magnetnega polarizatorja, boste morali kupiti dodatni pretvornik s pravokotno prirobnico in osvetljevalnikom. Pri razpošiljanju signala več stanovanjem uporabite satelitski krožni pretvornik optimalno (2 izhoda ali 4 izhoda). Običajno so opremljeni z vgrajenim polarizatorjem (napetost- 13-18). Po vrsti izhodnih impulzov so te naprave razdeljene na variante z enim ali dvema paroma enakih izhodov z neodvisnim preklapljanjem polarizacije in območij. Takšne naprave so primerne za povezovanje 2-4 apartmajev. Drugi tip - z izhodi, ki izhajajo iz vertikalne in horizontalne polarizacije ter dvojne delitve razponov v prisotnosti 4 izhodov. Te naprave so namenjene velikemu številu naročnikov.

  Dvosmerni transformatorji

  Ta vrsta naprave je primerna za tiste, ki nameravajo omejiti sprejem zgornjega ali spodnjega območja. S takšno shemo enosmerni sprejemnik sprejema impulz horizontalnega tipa, drugi pa vertikalni signal. Analogi te modifikacije s štirimi izhodi se uporabljajo v kabelskih omrežjih ali za organizacijo majhnega skupnega sprejema. V drugem primeru se sprejem iz izhodov pretvornika izvede prek preklopnikov za nadaljnjo vzrejo za naročnike. V shemah kolektivne uporabe so predstavljeni dvignjeni standardi za dobiček signala. Ta vrednost se meri v decibelih, njena sprejemljiva vrednost se giblje v razponu od 50 do 70 dB.

  Ocene

  Po izjavah uporabnikov je satelitski pretvornik "Tricolor TV" bolje kupiti z dvema neodvisnima izhodoma, krožno polarizacijo 107-1275 GHz, raven hrupa 03 dB. Takšne naprave na trgu ponujajo številnim proizvajalcem: od kitajskih podjetij do znanih blagovnih znamk. Razlikujejo se po ceni in kakovosti materialov, ki imajo enako načelo delovanja.

  V zaključku

  Pri nakupu antenskega pretvornika bodite pozorni na njegove značilnosti oblikovanja. Optimalen je neprepusten model, sicer se lahko zaradi padca temperature na sredini naprave pojavi kondenz. To vodi do poslabšanja lastnosti, dokler se ne zruši. Negativni vidiki takšne zasnove vključujejo nezmožnost razstavljanja in popravila pretvornika. Vendar pa visoka kakovost zbiranja in inovativni materiali zmanjšujejo možnost prekinitve na minimum.
 • Sorodne publikacije