Filter za saje na dizelskem motorju - kaj je to? Odstranite filter za saje - učinke na dizel

Leta 2004 so bili v Evropi uvedeni standardi euro-4, v skladu s katerimi je v vseh novih avtomobilih prisotnost filtra za saje obvezna. Isti element je bil uporabljen v izpušnih sistemih od leta 2001, vendar so ga namestili le nekateri proizvajalci. Torej je to dizelski motor iz saj, zakaj ga potrebujete? Let's določiti namen te postavke, njeno delo in poskusite razumeti, zakaj mnogi lastniki avtomobilov na splošno ga odstranite iz sistema.

Kaj je filter za delce na dizelskem motorju?

To je element izpušnega sistema avtomobila, ki zmanjšuje emisijo delcev v ozračje. Njegova uporaba zmanjša vsebnost saj v izpušnih plinih za 80-100%. V boju za čistočo okolja morajo biti vsi avtomobili, proizvedeni v Evropi, od leta 2004 opremljeni s podobnim filtrom.


Odvisno od konstrukcije je lahko ta naprava ločen element izpušnega sistema in je lahko povezan s katalizatorjem, čeprav se načelo ne spremeni.

Delo

Delo filtra za saje temelji na dveh zaporednih stopnjah: filtracija saj in kasnejša regeneracija. Pri filtriranju se na stenah pojavijo madeži saj in očiščeni izpušni plini se vržejo v ozračje. V tem primeru lahko skozi filter preidejo delci velikosti 01-1 mikronov. Njihov delež je približno 5% celotnega deleža. Vendar pa so tisti, ki so nevarni za osebo.
Kaj se je nabralo v delcu saj lahkoovira za prehod izpušnih plinov, zaradi katerih pade moč motorja. Zato se izvaja periodična regeneracija filtra za saje. Postopek regeneracije se lahko izvede na različne načine, odvisno od izvedbe, ki jo zagotovi proizvajalec. Zdaj, ko razumemo, da gre za kovaški filter na dizelskem motorju, lahko podrobneje obravnavamo vprašanja regeneracije.

Katalitska obloga - kaj je to?

Filter, če je kombiniran z nevtralizatorjem, ima katalizator. Takšne naprave se uporabljajo na avtomobilih znamke Volkswagen in drugih tujih proizvajalcev. Vgrajeni so na izpušnem kolektorju, nedaleč od motorja - na mestu, kjer je temperatura izpušnih plinov praktično maksimalna.

Glavni konstruktivni element filtra je matrika iz keramike. Ima značilno celično strukturo, ki je sestavljena iz kanalov majhnega dela, ki se izmenično zapirajo na obeh straneh. Stene kanalov so porozne in služijo kot filtrirna funkcija. Na površino sten je uporabljen titan, ki deluje kot katalizator. Vsa ta matrica je v telesu.
Ko izpušni plini preidejo skozi filter, se večina delcev saj zadrži na stenah matrice, titan pa katalizira oksidacijo ogljikovodikov, ki ne izgorejo v zgorevalni komori motorja.

Aktivna in pasivna regeneracija

Kot je znano, je regeneracija filtra mehurja lahko aktivna ali pasivna. Pri zadnji oksidaciji saj se zaradi visoke temperature in delovanja katalizatorja stalno pojavlja. Na pasivnoregeneracija verige entitet je naslednja:
 • Dušikovi oksidi reagirajo s kisikom, kar povzroči nastanek dušikovega dioksida.
 • Nato nastala snov reagira s sajami (ogljikom), kar vodi do nastanka ogljikovega monoksida in dušikovega oksida.
 • Hondrogenski plin in dušikov oksid medsebojno delujejo s kisikom, zaradi česar nastajajo dušikov dioksid in ogljikov dioksid.
 • Če motor deluje pri nizkih vrtljajih, bo temperatura plina nizka, zaradi česar ni pasivne regeneracije. V tem primeru se izvede prisilna ali aktivna regeneracija. Izvaja se pri temperaturi 600-650 stopinj. S pomočjo nadzornega sistema motorja se dosežejo naslednje temperature. Pri tej temperaturi sežgane saje, to pomeni, da reagira s kisikom pri nadaljnjem nastajanju ogljikovega dioksida.

  Sistemski senzorji

  Za delovanje filtra za saje v "Mercedes" ali drugih vozilih je zagotovljen celoten nadzorni sistem in senzorji:
 • Merilnik pretoka zraka.
 • Tlačni senzor v filtru za saje.
 • Senzor temperature merilnika za in po črnem filtru.
 • Glede na rezultate, računalnik samodejno vbrizga dodatne količine goriva v zgorevalno komoro, zmanjša dovod zraka in celo ustavi recikliranje izpušnih plinov. Vse to vodi do povišanja temperature izpušnih plinov do vrednosti, pri kateri se lahko izvaja regeneracija.

  Avtomatska regeneracija

  Zadeve Peugeot in Citroen so razvile filter z avtomatsko regeneracijo. Nameščeni so ločeno odkatalizator. Pri tej zasnovi se uporablja metoda regeneracije, ki temelji na vbrizgavanju goriva posebnih dodatkov, ki povečujejo temperaturo izpušnih plinov. Enako se uresničuje v filtrih drugih proizvajalcev (npr. Ford ali Toyota).

  Tukaj deluje tako: ko je filter maksimalno napolnjen z delci saj, sistem proizvaja samodejno vbrizgavanje goriva s posebnim dodatkom cerija v sestavi. Ta element med izgorevanjem poudarja veliko količino toplote. Aditiv se lahko večkrat vbrizga v računalniški signal. Prvo vbrizgavanje se izvede pri gibu dovoda goriva. V tem primeru se izpušni plini segrejejo do visoke temperature in segrejejo matrico filtra na 700 stopinj. Nato se vbrizgavanje aditivov izvede pri stopnji pretoka plinov. Istočasno cerij ne izgori in skupaj s plini vstopi v črni filter. Pri udarcu na vročo matrico se vžge gorivo s cerijem in temperatura doseže 1000 stopinj. Istočasno segreje saje, zato se filter regenerira. Upoštevajte, da čeprav je temperatura tukaj zelo visoka, se matrica in filter ne zrušita.
  Sam dodatek s cerijem je shranjen v ločeni posodi. Ena bencinska črpalka bo v povprečju zadostovala za večletno delo (približno 80000 km vožnje). Običajno filter za saje dizelskega goriva, katerega cena je visoka in se giblje v razponu od 20-100 tisoč rubljev (odvisno od modela), odporna na nizko kakovost goriva, vendar v temprimer porabe dodatka se lahko poveča zaradi velike tvorbe saj.

  Odstranitev filtra za saje in učinkov na dizelske motorje

  Te naprave pogosto ne uspejo. Glede na njihove visoke stroške nekateri lastniki avtomobilov ne želijo plačati za njih. In zakaj, če brez njih avto gre dobro? Na primer, v avtomobilih Renault, dizelsko gorivo s sedimentom s filtrom pogosto povzroči okvaro sistema, zaradi česar se moč motorja in potisk, raven olja v motorju dvignejo, celo zvok motorja curi. In vse zato, ker bodo izpušni plini težko prešli skozi sistem. V tem primeru računalnik napiše konstantno napako in omeji motor (do 3000 vrt /min). Mnogi mojstri na bencinskem servisu fizično odstranijo filter in šivajo "možgane" avtomobila. Kot posledica odstranitve filtra za saje je normalno delovanje motorja posledica dizelskega motorja. Torej bodo izpušni plini hkrati vsebovali veliko količino saj, ki je škodljiva za okolje, vendar ne zanima nikogar. Vendar, po odstranitvi je potrebno in firmware avtomobila, drugače na armaturni plošči bo "preverjanje" napaka. Vendar pa pri istem SRT vedo, kako očistiti filter za saje. Toda ta storitev je vredna denarja in pomaga le eno uro.

  Simptomi okvare

  Kot že omenjeno, ko filter ne deluje, nekateri motorji prenehajo delovati s polno močjo. Avto samodejno izklopi turbopolnilnik, premakne motor v zasilni način, pri katerem hitrosti vrtenja ni mogoče dvigniti za več kot 3000 vrt /min. Tudi avtobo porabila več goriva, se bo vleka znatno zmanjšala, raven motornega olja bo višja od prvotne, na armaturni plošči pa se bo pojavila slavna napaka Check. Vse to so značilni znaki okvare tega modula.
  Na srečo v tem ni nič strašnega. Kot že razumete, se zlahka odstrani brez ogrožanja motorja ali katerega koli od njegovih sistemov. Obstaja samo škoda za okolje in ljudi, ki mimo.

  Na koncu

  Mnogi lastniki avtomobilov odstranijo te nepotrebne napeljave iz svojih avtomobilov in uspešno vozijo brez ogrožanja motorja. Zdaj veste, kaj je to - filter trupa na dizelskem motorju in kako deluje. In če vaš avto ne deluje in celo poškoduje motor, ga lahko varno izbrišete. Na srečo je danes ta storitev na voljo na številnih bencinskih servisih. Še posebej, ta naprava se lahko odstrani iz avtomobilov "Nissan", "Mercedes", "Peugeot", "Mazda", "Renault". Dizel ne bo postal manj učinkovit pri prihodnjem delu avtomobila. Nasprotno, možno je celo povečanje moči.

  Sorodne publikacije