Filtri za saje za dizelske motorje: namen, naprava, načelo delovanja

Število avtomobilov se vsako leto poveča. V zvezi s tem se zahteve za sistem čiščenja izpušnih sistemov stalno povečujejo. To vodi do naprednejših filtracijskih sistemov. To še posebej velja za dizelske motorje. Dizelsko gorivo po zgorevanju tvori veliko število škodljivih spojin, ki se sproščajo v ozračje. V zvezi s tem so se pojavili filtri za saje, ki praktično popolnoma očistijo izpušne pline.

Glavni namen filtra

Za zmanjšanje ogljikovega monoksida in čiščenje izpušnih plinov iz ostanka goriva se uporabljajo filtri za saje. Pravilno ime je katalizator. Najpogosteje se uporablja izraz "katalizator". Nameščen je ne samo na avto z dizelskim motorjem, kjer je količina škodljivih nečistoč, ki se oddajajo v ozračje, precej velika, ampak tudi na bencinskih motorjih. S katalizo se nevarne kemične spojine pretvorijo v bolj nevtralne.

Verjetno niste le opazili, da izpušna cev kaplja vodo. Deloma to pomeni učinkovito delovanje katalizatorja. Toda del vode je kondenzat, ki se obori na elemente izpušnega sistema. Treba je omeniti, da so filtri za saje različni glede na znamko avtomobila. Toda načelo njihovega dela je isto.

Kako deluje?

Načelo je pretvoriti neizgorele ogljikovodike v paro, ogljikov monoksid pa postane ogljikov. Za zagotovitev takšne kemične reakcije,katalizator vsebuje naslednje elemente:
 • paladij;
 • rodij;
 • platina.
 • To so precej dragi materiali in filtri za saje so ponavadi drage. Rodij v našem primeru deluje kot redukcijsko sredstvo, platina in paladij pa sta oksidativna sredstva. Če sistem deluje pravilno, se količina škodljivih snovi, izpuščenih v okolje, zmanjša za 85%. Ko se katalizator zamaši, njegova učinkovitost bistveno pade. V tem primeru je potrebna njegova hitra zamenjava.

  Preskus zmogljivosti

  Glavni razlog za predčasno odpoved filtra za delce je nizka kakovost uporabljenega goriva. Rešetka katalizatorja je zamašena z produkti zgorevanja. Poleg tega se lahko katalizator skozi čas začne razliti. Če se v prvem primeru lahko opere ali ustreli, potem obstaja samo zamenjava.
  Lahko preverite svojo sposobnost za enostavno delo. Najbolj dostopna metoda je naslednja. Avtomobilski motor zaženemo in položimo na rokavico, da ne okuži roke. Izpušno cev zapremo z dlanjo in jo poskušamo obdržati čim dlje. Če je tlak plina visok, tako izpušne cevi ne morete zadržati za več kot 3-5 sekund. To nakazuje, da filtrirna mreža ni zamašena in tiho prehaja izpušne pline znotraj katalizatorja, s čimer očisti izpušne pline. Če cev držite varno za več kot 10 sekund, to pomeni, da izpušni plini težko prebijejo katalizator in se vrnejo nazaj v sistem, kar ustvarja učinek protiuteži.

  Filtrirni filter za saje

  Življenjska doba katalizatorja je običajno 100-150 tisoč kilometrov. Po tem je priporočljivo, da ga spremenite. Toda možno je, da je stanje mehanskega dela povsem normalno in je preprosto zamašen. Tukaj lahko greš na dva načina. Prvi je odstraniti in sprati, drugi pa oprati, ne da bi ga odstranili. Prva možnost je seveda bolj učinkovita, vendar precej zahtevna. Drugi je preprost, da se bo z njim spopadel tudi začetnik.

  Za spiranje brez razstavljanja filtra je potrebno uporabiti posebne dodatke, ki se v določenem razmerju dodajo motorju. Očistijo katalizator, odstranijo produkte izgorevanja iz omrežja. Vendar je bolj učinkovit način spiranje filtra za saje z odstranitvijo. Katalizator se razstavi in ​​odpihne z zrakom na obeh straneh. Nato uporabite vodo z alkalno raztopino. Zaradi oblikovanja labirinta je potrebno pranje izpušnih plinov in tudi na poti. Prav tako lahko utonite eno stran, napolnite filter z raztopino in pustite 20-30 minut. Nato sperite z vodo in raztopino šibke kisline.

  Elektronski sistemi katalizatorja

  Lambda sonda - glavni senzor filtra za saje. Glede na znamko avtomobila se lahko količina "lambda" bistveno razlikuje. Takšni senzorji so nastavljeni na katalizator in za njim. Delujejo na ta način. Prvi senzor za kisik odstrani emisije izpušnih plinov v katalizator. Glede na njegove indikacije se s pomočjo ECM regulira dovod goriva v zgorevalno komoro. Senzor po katalizatorjugraf bi moral prikazati skoraj ravno črto. To bo pokazatelj učinkovitega delovanja filtra za saje. Če ima valovit graf, potem je pokvarjen katalizator potreben popravilo ali zamenjava.
  Če so indikatorji vhodnih in izhodnih senzorjev enaki, je to jasen znak okvare. Poleg tega se čuti med gibanjem. Prvič, moč motorja se bistveno zmanjša za približno 20% in več, odvisno od tega, koliko je katalizator zamašen in poraba goriva narašča, saj ECMD meni, da so odčitki senzorjev kisika napačni in povprečijo pretok.

  Kako zamenjati filter za saje

  Katalizator lahko zamenjate sami ali na bencinskem servisu. To je enostavno, vendar obstajajo številne nianse. Najprej je treba opraviti temeljito diagnozo in razumeti, da je v katalizatorju. Če zaspi, potem nobeno popravilo ne bo pomagalo - samo zamenjava. Preverite preprosto. Morate odstraniti katalizator in trkati. Če so plošče oparjene, se sliši zvok.

  Samo zamenjava filtra za saje se opravi na naslednji način. Stari filter je odstranjen, za to je ponavadi razstavljen skoraj celoten izpušni sistem. V nekaterih primerih, ko so bili vsi tesno vpeti, bolgarska gre. Namestitev filtra poteka v obratnem vrstnem redu. Nato bo treba ponastaviti indikacije, ker je najverjetneje računalnik naredil napako. Pri katalizatorju je zaželeno zamenjati lambda, vsaj če se niso dolgo spremenili.

  Vključeno filtriranjedizelski motorji

  Katalizator na dizelskem motorju ima nekoliko drugačno strukturo. Načelo dela je tudi nekoliko drugačno. V spodnji vrstici je sežiganje saj in drugih produktov visoke temperature. Sodobni pretvorniki so opremljeni s sistemom gorečih delcev. Ko se v celicah nabere veliko saj, se odpre ventil, ki v izpušni sistem dovaja majhno količino goriva. Osvetljuje filter za saje in ga segreje na temperaturo 700 stopinj Celzija. To vam omogoča, da popolnoma očistite katalizator, v bistvu, za izdelavo prepihanega filtra.
  Kompleksnost sistema je odvisna od uporabljenega okoljskega standarda. Euro-5 je najbolj popoln, količina škodljivih emisij se zmanjša za 95%. Katalizatorji v tem primeru so lahko celo nekaj. Vse to, seveda, je dobro, vendar neuspeh filtra vodi do resnih stroškov, ki lahko preseže 100.000 rubljev. Čeprav ogljikov monoksid "Renault Logan" z motorjem 14 stane približno 8.000 rubljev (original), je bolj izjema od pravil.

  O vgradnji zaviralca gorenja

  Ker ima filter za saje dizelskega goriva eno pomembno pomanjkljivost, ki je njegova vrednost, se običajno nadomesti z zaviralcem gorenja. To je ena od vrst resonatorjev pravokotnega tipa. Prispeva k znižanju temperature izpušnih plinov. Običajno izdelan iz aluminijastega jekla. Treba je omeniti, da je namestitev ognjemet plamena je mogoče le v Rusiji, kot je dovoljeno z zakonom. V Evropi bo za to izdana denarna kazen, ki je ne smemo pozabiti. Ni enostavnougibati, da zaviralec gorenja opravlja številne funkcije. Glavni je zmanjšanje temperature izpušnih plinov. Poleg tega zmanjša zvočni val iz motorja in duši nihanja. Glavni razlog za zamenjavo katalizatorja s plamenskim vžigalnikom je strošek. Dejstvo, da filter za saje, katerega cena je pogosto 30% stroškov avtomobila, si ne more privoščiti vsakomur. Druga stvar je plamen jammer, za velikost cenejši in lažji za izgradnjo. Poleg tega mnogi opažajo rahlo povečanje moči avtomobila. Čeprav je to bolj verjetno zaradi dejstva, da je pred tem moral voziti na zamašenem filtru saj z nizko dinamiko.

  Povzetek

  Filter za saje omogoča čiščenje izpušnih plinov iz škodljivih nečistoč praktično popolnoma. Brez katalizatorjev je nemogoče voziti, vsaj v Evropi. Naš položaj je nekoliko drugačen. Vzemite, na primer, KAMAZ ali stari tovornjak. Podobnih sistemov ni. Chadets tako težko opremo, kot 30 avtomobilov skupaj sprejeti. In nič se ne dogaja samim sebi in nihče ni kaznovan za to. Ampak še vedno dobro v tem ni dovolj. Poslabšanje okolja vpliva na naše zdravje. Veliko število avtomobilov dnevno v ozračje vrže tone škodljivih nečistoč. Naprave, kot so filtri za saje, še vedno pomagajo. Toda zapletenost zasnove in visoki stroški katalizatorja vodijo do dejstva, da mnogi od njih zavračajo zaviranje gorenja. Toda če je v Evropi preteklost že dolgo prepovedana z okoljskimi standardi, potem bomo to verjetno pričakovali v bližnji prihodnosti.

  Sorodne publikacije