GAZ-23 "Volga" avto: tehnične značilnosti, spremembe

Ta avto v svojem času ni bil samo prevozno sredstvo. Ja, in na cestah ga pogosto ni srečal. Avto je naročil KGB in je bil namenjen posebnim službam ZSSR. GAZ-23 je legendarna "dohitevanje". Poglejmo, kaj je bil ta avtomobil in zakaj je bil uporabljen v operativnih dejavnostih. Posebni avtomobili, ki so se razlikovali od civilnih različic z ogromno močjo in zmogljivostjo za visoke hitrosti, a niso bili izjemni po videzu, so bili uporabljeni za operativne akcije od trenutka, ko so se pojavili prvi avtomobili. Seveda so bili taki v ZSSR. Medtem ko avtomobilska industrija v veliki državi ni bila dobro razvita, so se varnostne službe preusmerile na tuje avtomobile. Za to so se pogosto uporabljali nemški in ameriški avtomobili.

Po izgradnji avtomobilske tovarne Gorky in začetku proizvodnje prvih strojev je vodstvo obrata dobilo nalogo - narediti posebne spremembe serijskih avtomobilov. Torej se je vse začelo. Obrat izdelan s civilnimi stroji in posebnimi različicami.

Zgodovina nastanka

V šestdesetih letih je Odbor za državno varnost zadolžil tovarno Gorky za razvoj avtomobila za posebne namene. Stroj je bil namenjen delovanju pri izvajanju posebnih operacij. Prav tako naj bi ta avto uporabil za spremljanje vladnih zaporedij. Avto naj bi imel višjov primerjavi z civilnimi različicami. V tem primeru avto ne sme izstopati v prometnem toku.
Projekt je bil podeljen vodilnemu oblikovalcu tovarne, Boris Akimovich Dekhtyarev. Kot pogonsko enoto za GAZ-23, ki je bil takrat najmočnejši in tehnološko najnaprednejši, je bil izbran 8-valjni GAZ-13 motor z avtomatskim menjalnikom. Telo je bilo normalno serijsko GAZ-21.

Poleg tega so inženirji v procesu razvoja uporabili veliko edinstvenih in takratnih konstruktivnih in tehnoloških rešitev. Torej je bil motor nameščen z naklonom vzdolž osi ročične gredi - kot 2 stopinje. To je bilo storjeno, da se izključi stik motorja z različnimi zgibnimi elementi pod pokrovom. Motor V8 za GAZ-23 brez kakršnih koli izboljšav za namestitev standardne karoserije limuzine je bil nemogoč. Iz teh razlogov je bilo odločeno, da se izvedejo manjši popravki. Zaradi tega so strokovnjaki uspeli prilagoditi telo in podcasting prostor. Med delom na motorju lahko izberete novo paleto olj, še en izpušni kolektor in še veliko več izboljšav.
Inženirji projekta so veliko časa razvijali. Še posebej veliko truda je bilo vloženega v zavorni sistem. Ona je ostala od GAZ-21 in samo ni mogel spopasti z večjo zmogljivostjo. Toda ta problem je bil določen. Za GAZ-23 Volga so oblikovalci ustvarili popolnoma nov zavorni sistem, katerega mehanizmi niso bili tako izpostavljeni visokim temperaturam. Poseben avtomobil je bil izdelan 8 let. Ves ta čas s transporterjevObrat je šel 603 kopij modela 21. Sedaj lahko tak avto "Volga" najdemo samo iz zbirateljev, muzejev ali ljubiteljev retro tehnologije.

Videz

Poseben avto je zasnovan tako, da ga ni mogoče razlikovati od njegovega videza na 21. modelu. Večina zunanjih delov karoserije na GAZ-23 se popolnoma razlikuje od istih podrobnosti na 21. Volgi. Če odprete pokrov pokrova motorja, je maska ​​hladilnika takoj vidna. Zdaj se bistveno razlikuje od predhodnika. Da, desno, levi zaklopki radiatorja pa so popolnoma edinstveni. Toda zunanji del pokrova je zelo podoben prejšnjemu modelu. Vendar je notranji del originalen, opremljen z drugim ojačevalnikom.
Platforma, ki se nahaja za odbijač, ima posebne izreze za vgradnjo lopute za radiatorje. Na ohišju radiatorja peči je poseben žig. To poenostavi dostop do vžigalnika, ko ga je treba odstraniti iz avtomobila. Telo je bilo resno preoblikovano. Ojačevalniki so se pojavili v obliki kovinskih trakov za sprednje ključe. Radiator je prejel polno masko. Limuzina GAZ-23 z vsemi ojačanimi detajli je postala večja za 300 kg. Še ena značilnost - do leta 1964 je bilo steklo na vratih tipa "triplex". In na prejšnjem nastavite kaljeno steklo. Oblikovalci, ki so delali na izdelavi posebnega avtomobila, so bili prepričani in dokazali, da je triplex zelo težko zlomiti.

Salon

V avtomobilu "Volga" izgleda zelo zanimivo. Takoj ujame oči za odklepanjenotranjost ključavnice. Nahaja se med zadnjimi sedeži zadnje vrste. Kot sprožilni mehanizem je bil uporabljen potisni ročaj za nadzor položaja hladilnika radiatorja. Ni treba posebej poudarjati, da ta pero ni bilo lahko. Del je razporejen tako, da se pri zapiranju zadnjih vrat zdi, da je bil dušen, s čimer se je odprla ključavnica.
GAZ-23 bi se lahko premaknil iz mesta v odklenjeno deblo samo, ko so bila odprta zadnja desna vrata, kar ni zelo priročno. Takšna značilnost je narejena tako, da zaposleni v KGB-ju nenamerno pozabijo zakleniti vrata prtljažnika.
Kar zadeva vse ostalo, je notranjost avtomobila natančna kopija GAZ-21. Tukaj je enaka velika velikost tričloveškega volana, za katerim se nahaja merilnik hitrosti. Instrumentna plošča je preprosta in razumljiva. Ključavnica za vžig se nahaja na levem dnu. Desno od njega so razvijalci namestili radio. Prav tako so na voljo analogne ure.

Tehnični podatki

Najzanimivejši v avtomobilu GAZ-23 "Volga" je motor. Ni treba posebej poudarjati, da je imel ta osemvaljni motor zmogljivost 195 konjskih moči. Enota je delala na bencinu A-93 ali na B-91 "Extra". Stroj lahko polnite tudi s 95. bencinom. To je štiritaktni motor s karburatorjem. Na njem bomo podrobneje preučili. Največji navor pri 186 Nm je bil dosežen pri 4400 vrt /min. Največja možna hitrost je bila 160 km /h. Poraba goriva te pogonske enote v mešanem ciklu je od 13 do 16 litrov na 100 kmkilometrine Avtomatski menjalnik za 23. "Volga" - planetarni tip, s tremi koraki. Menjalniki se vklopijo v samodejnem načinu, izklop - ročica.

Motor in njegove značilnosti

Motor GAZ-23 - V8 ZMZ-23 s prostornino 55 litrov. Motor ima zanimive lastnosti. Torej, v njegovem okrovu ročične gredi, ki je bil premaknjen naprej po sredini motorja, lahko vidite štiri čepke, ki držijo desni blazino motorja. Desni izpušni kolektor je enak kot pri GAZ-13. 23. model, za razliko od "galeba", ima zelo ozek prostor med desno stranjo in vozilom AKPP. V tej vrzeli je treba prenesti izpušne cevi pravic, ki gre iz izpušne cevi. Zato so inženirji zagotovili poseben rez. V tleh, blizu sedeža pod levo nogo potnika, je nastala posebna izboklina. Spodaj je izpušna cev.
Motor, kot je bilo že omenjeno, je bil nameščen z naklonom. To naredite, da napravo dvignete nad volanski drog. Ta nagib zagotavlja minimalno razdaljo med izpušnim kolektorjem in cevjo, v kateri se nahaja volanski drog. Lastnosti vključujejo edinstvene vzglavnike sprednjih podpornikov motorja. Osnova tega elementa je pritrjena na sprednji nosilec. Element, v katerem je osem lukenj, namenjenih za montažo motorja. Katera od teh odprtin bo uporabljena za namestitev enote je odvisna od tega, katero blazino namestite - levo ali desno. Na prvih modelih za vgradnjo motorja so bili uporabljeni vijaki M10. Na dnu vzglavnika je bil premer luknje 11 milimetrov. Nato je motorni blok začel zvijati čepkeM12 Zato se je na vzglavniku povečalo število odprtin. To je zapleteno in skoraj nemogoče zategniti matico, ki motor pritrjuje na blazino. Mimogrede, pritrdilni elementi za AKPP so opremljeni z "Galebom".

Izpušni sistem

GAZ-23 - krmilo vlade in zaposlenih v KGB, opremljeno z dvotaktnim izpušnim sistemom. Ja, bila je desna in leva pot. Dušilec smo si izposodili iz 21. modela. On je v običajnem kraju. Cevi so tradicionalne in enostavne oblike. Prednja leva izpušna cev v območju rezervoarja za plin je priključena na zadnjo levo cev. Med dvema tirnicama ni povezovalne cevi, GAZ-21 pa je bil. Kljub podobni zasnovi se je zvok izpušnih plinov v 23. "Volgi" bistveno razlikoval od 21. stoletja. Imel je bolj voluminozen in bas zvok.

АКПП

Ta škatla je bistveno drugačna od tiste v "Galebih". To so razlike v upravljanju režimov. Da, obstaja posebna ročica, ki vam omogoča menjavo prestav. Cev sonde za olje je edinstvena podrobnost. In sama sonda - iz "Galeba". Kar zadeva tip prenosa, je to hidromehanski trifazni "avtomat". Postopek prestavljanja je bil izveden s posebnim vzvodom na volanskem drogu. V položaju D je bilo mogoče zagnati premik - sistem je samodejno preklopil prestave, odvisno od hitrosti in sile pritiska na zavore. Močnejši je pritisk na stopalko za plin, hitrejši bo menjalnik. Za povprečnega sovjetskega avtomobila je bila avtomatska škatla čudež. Konec koncev, vsi civilni avtomobili ZSSRosebje z "mehaniki".

Sistem vzmetenja

Avtomobil za posebne storitve je bil opremljen z neodvisno vzmetno vzmetjo, ki je bila nameščena na posebnem žigosanem snemljivem okvirju, z vzmetenjem. Mehanizmi se pritrdijo na letev s pomočjo vijakov. Med okvirjem in nosilcem so posebne blazinice. Izvajajo funkcijo kaljenja. Ja, delo vzmetenja ni mogoče slišati v kabini. Za sprednji del je značilen sistem vzvodov, ki se lahko vrtijo na tečajih.
Tudi pri zasnovi so upognjene vzmeti in dvosmerno delujoči teleskopski amortizerji. Zadnje vzmetenje je opremljeno z dvema vzdolžnima vzmetema pol-eliptične oblike. Delujejo v parih z dvema hidravličnima amortizerjema. Limuzina je opremljena z 10-listnimi vzmeti. Debelina vsakega od njih je 65 milimetrov. "Volga" 23. modela ima visoko gladkost. Ničesar se ne imenuje "barža". Zdi se, da avto lebdi vzdolž ceste. Vendar pa je bila "Volga" zelo težko in počasi. Pri velikih hitrostih je bil avto težak v ovinkih.

Zavorni sistem

Tukaj so oblikovalci uporabljali najenostavnejše bobnaste zavore, vendar z revizijami. Dejstvo je, da so bile tehnične specifikacije za GAZ-23 nadgrajene na najvišjo možno raven. Zavore iz 21. stoletja se niso mogle spopasti z bremenom. Zato so razvili blazinice, ki niso prestrašile visokih temperatur.

Hladilni sistem

V svoji strukturi je zelo podoben hlajenju galeba. Obstaja vodna črpalka, ventilator, radiator in druge podrobnosti. V dizajnu ni nič posebnega. Hladilni sistem niso bili dokončani s strani inženirjev (s povečanjem prostornine in površine izmenjevalnika toplote).

Spremembe

Skupaj z osnovno različico limuzine so v tovarni izdali tudi nekaj sprememb. Da, GAZ-23A se razlikuje od osnovne razpoložljivosti mehanskega menjalnika. Indeks A je bil običajno označen s posebnimi avtomobili. Na podlagi istih ciljev je bila v kompletu na voljo dodatna oprema - posebna ključavnica za prtljažnik in dva akumulatorja. "Volga" GAZ-23 B se je razlikoval od osnovne limuzine bolj zanimive zunanje obdelave. Okna so imela kromirane okvirje. Na okenski polici je bil tudi krom. Pokriti so bili z levim ogledalom (spominjamo se, da je bilo tu uporabljeno samo eno vzvratno ogledalo). Ta avto naj bi postal izvoz, ki bi služil kot dvojnik istega GAZ-21. Zgodovinarji, ki preučujejo domačo avtomobilsko industrijo, so v arhivih Gorkovskega rastline našli informacije in tehnične dokumente za drugo spremembo - GAZ-23A1.
Vendar pa v tej različici posebnega vozila ni znanih nobenih podrobnosti. Iz dokumentacije je razvidno, da je GAZ-23A1 vozilo za posebne namene. Od istih strokovnjakov za zgodovino domače avtomobilske industrije lahko slišite, da je izdelalo majhno število vagonov v telesu. Na splošno ni niti 23., ampak 22. model. Pod pokrovom GAZ-23 je bil vagon enak osemvaljni motor. Vendar pa so to nepotrjene informacije. Takšnih strojev ni.

Stroški

Kupite ta avto je zdaj zelo težko. Ti modeli so bili izvedeni leta 2006. \ Tmajhne količine. Če je avto resnično potreben, so lahko od zbiralcev ali drugih navdušenih ljudi. Ti ljudje so uspeli ohraniti prvotni videz in niso naredili avtomobila za tuning GAZ-23. Toda tudi če ima oseba takšen avto v svojih rokah, je malo verjetno, da bi ga želel prodati. Cene le zashkulyuyut - od 100 do 400 tisoč dolarjev.

Prednosti in slabosti

Avto je imel veliko prednosti. Da, visokokakovostni deli telesa - kovina je zelo odporna proti koroziji. Jeklo je podvrženo postopkom fosfatiranja. Prav tako lahko praktično vse podrobnosti in vozlišča v tem avtomobilu zamenjamo z drugimi, od 21. "Volge". Mnogi cenijo videz - da ostanejo neopaženi v toku na takem avtomobilu verjetno ne boste izstopili. Poleg tega obstajajo tudi odlične aerodinamične lastnosti. Velik plus je močan motor. Salon - prostoren, udoben in mehak. Avto je bil takrat odlikovan z najboljšimi dinamičnimi značilnostmi. Vsi tisti, ki so potovali na njej, dodeli vzmetenje - to ni samo mehko, ampak tudi samozavestno teče jame in brezen.
Obstajajo slabosti, vendar niso zelo pomembne. Za minuse so teža avtomobila. Takšnega avtomobila je težko upravljati - v oblikovanju ni SUV-jev. Varnostnih pasov ni, vendar ni treba govoriti o nastavitvi volanskega droga.

Zaključek

Danes smo zašli v zgodovino legendarnega 23. "Volge" ali tako imenovanega "dohitevanja". Zdaj je GAZ-23 zelo redek primer. Enako je redko in naslednik 24. modela (24-24 serija limuzin in avtomobilovspremstvo limuzin 24-25). Prav tako je vgradil osemvaljni motor ZMZ s prostornino 5 litrov.

Sorodne publikacije