Intel procesorji. Ocena uspešnosti znotraj platforme LGA1151

Ta članek bo obravnaval najpomembnejše procesorje Intel. Ocena njihove uspešnosti, navedena spodaj, bo pokazala pripadnost enega ali drugega modela določeni tržni niši polprevodniških čipov.

Proračunski segment

Celeron je najmanj produktivni procesor Intel Desktop. Razvrstitev njihovih rezultatov kaže, da so popolnoma primerni za uporabo v pisarniških računalniških sistemih, ki lahko obdelujejo le najpreprostejše naloge: programe za besedila in preglednice, brskanje po straneh, predvajanje multimedijskih vsebin in elektronsko branje.


Ta družina čipov ima tri modele: G3930T, G3930 in G3950. Ključna razlika med njimi je vrednost urne frekvence. Mlajši model deluje pri 27 GHz, povprečno pri 2 GHz in starejših pri 30 GHz. Med drugimi značilnostmi te serije CPU je potrebno opozoriti na prisotnost 2 računalniških modulov in predpomnilnika tretje stopnje 2 MB. Cena junior modela je 42 $, starejša pa 52.

Povprečje

Pentium in Core i3 sta povprečna zmogljivost in stroški procesorjev Intel. Ocena podatkov polprevodniških rešitev kaže na podobno pripadnost. Pentium čipi so označeni z G45XX ali G46XX. Njihova začetna taktna frekvenca je 29 GHz, največja pa 37 GHz. Višja zmogljivost v primerjavi s serijo CELERON je zagotovljena z večjo hitrostjo ure, 3-bitnim 3-bitnim predpomnilnikom in podporotehnologija NT.


Prisotnost slednjega omogoča, da ti čipi upravljajo programsko opremo v štirih tokovih. Čipi Core i3 so označeni kot 71XX in 73XX. Za razliko od mlajše družine v tem primeru obstaja predpomnilnik nivoja 3, ki je enak 4Mb.

Visoko zmogljivi čipi

Visoko zmogljivo jedro procesorja Intel je sestavljeno iz štirih fizičnih blokov obdelave kode. Ta družina procesorjev vključuje i5 čipe in, seveda, i7. V prvem primeru so polprevodniške rešitve označene z 74007500 in 7600. Predpomnilnik tretje stopnje je 6 MB. Izvedena je tudi TurboBust podpora, s katero se frekvenca čipa dinamično regulira. Razlika med i7 in i5 je v povečanem predpomnilniku na tretji ravni do 8 Mb in NT podpora. To pomeni, da je i7 sposoben delati s programsko kodo 8 tokov. Posledica tega je, da je zadnja družina procesorjev v testih povečala zmogljivost za 15 odstotkov.

Strežniški izdelki

Vsak procesor Intel Xeon je zasnovan tako, da deluje kot del strežniškega računalniškega sistema. Trenutne spremembe te družine čipov so označene z E12XX-v5. Čeprav uporabljajo popolnoma isti vtič LGA1151 kot junior modeli, vendar ne morejo namestiti konvencionalne matične plošče.
Za njih so izdani čipi C232 in C236 in le v povezavi s temi čipi lahko delujejo normalno. Število tokov v njih je 8, predpomnilnik tretje ravni pa 8 MB. Grafično jedro, za razliko od mlajših modelov procesorjev za namizne sisteme, ni.

Rezultati

Ta članek obravnava najnovejša vprašanjaIntel procesorji. Ocena njihove uspešnosti je podana v spodnji tabeli. Nanaša se tudi na pripadnost določeni niši trga stacionarnih računalnikov. Predstavljamo vam distribucijo procesorjev Intel glede na tržne segmente


№ п /пIme čipaNamenMožne aplikacije1.Celeron
46)

Izredno nizki računalnikiPisarniški računalniki, računalniki na začetni ravni2.
58)
PentiumPc mediumIgralni sistemi za delovne postaje primarnega in srednjega razreda

)

3.Core i34.Core i5
Končni računalniki za igre na srečo, strežniki primarnega razreda, računalniški sistemi za obdelavo multimedijskih informacij

98)

)

StrežnikiDelo s strežniško programsko opremo

Tako so procesorji Intel doslej razporejeni po tržnih nišah.

Sorodne publikacije