Digitalni fotoaparat Sony Alpha A5000: funkcije, fotografije, ocene

A5000 je kompaktna začetna kamera, ki jo proizvaja Sony. Ima najmanjši in najlažji v svetu zamenljivih objektivov z vgrajeno Wi-Fi povezljivostjo.

Pregled funkcij

Fotoaparat NEX-3N je zamenjal Sony A5000 in našel senzor Exmor APS HD CMOS pri 201 MP, procesor BIONZ X, 3-palčni LCD zaslon s 180 ° nagiba in ločljivost 460.000 pik Vgrajena bliskavica, ročica za zoom, 25-točkovni sistem samodejnega ostrenja in eksponent z 1200 segmenti. NFC povezljivost in omogoča do 480 posnetkov, ki jih lahko posnamete brez povezave.Kamera je na voljo v beli, srebrni in črni wik Nanni za okoli 500 $, skupaj z objektivom 16-50 mm ali $ 750 z dodatnimi optiko 55-210 mm.

Oblikovanje

Sony Alpha A5000 je skoraj enak kot njegov predhodnik NEX-3N. Glavna sprememba je bila povečanje ročice in gibanje gumba za predvajanje na hrbtni strani kamere ter popolna posodobitev sistema glavnega menija. Ob upoštevanju izdaje Panasonic Lumix GM1 je Sony postavil A5000 kot najmanjšo optično integrirano kamero in vgrajeno Wi-Fi, ki tehta le 210 g in ima dimenzije 1096 x 628 x 357 mm. Iz modela NEX-3N je fotoaparat podedoval bliskavico in rotacijski LCD zaslon. Kljub majhni teži fotoaparat še vedno zanesljivo leži v roki, čeprav s priloženim objektivom postane prevelik za žep jopiča. Ima več kot toVisok in močan zajem s poglobitvijo na vrhu, ki nekoliko izboljša oprijem. S Sony Alpha A5000 (16-50mm) optiko fotoaparat ne izgleda pretežko, ker ga objektiv črpa, ko ga ne uporabljate, zaradi česar je zelo kompakten. 3-palčni LCD zaslon lahko zavrtite za 180 °, vendar ga na žalost ni mogoče uporabiti 90 ° navzven, kar vam omogoča ustvarjanje skladb pri nizkih in visokih kotih, vendar ga lahko popolnoma obrnete naprej, kar bo zelo uporabno pri fotografiranju. vendar ne poskušajte ovijati zaslona v ohišju fotoaparata, da bi ga zaščitili.

Sony Alpha A5000 ponuja video zapis visoke ločljivosti v polni visoki ločljivosti AVCHD (60i /50i /25p /24p) s stereo zvokom. Prav tako je na hrbtni strani zelo uporaben gumb za takojšen zagon videa. Zasnova fotoaparata je privlačna, še posebej, če pogledate spredaj. Poleg blagovne znamke Sony in črne plastične tipkovnice z DSLR fotoaparatom za objektiv je na sprednji plošči majhno okno za samodejno ostrenje in gumb z valovito površino za boljši oprijem z roko. Napis APS-C je tudi v primeru, če se morate pohvaliti z velikostjo senzorja za prijatelje. Svetlost fotoaparata brez bliskavice je v območju ISO 100-16000. To je osupljivo, saj so podobne specifikacije običajne za DSLR fotoaparate srednjega dosega. Na žalost slika v ohišju ni stabilizirana, zato se morate zanesti na lečo. Zdi se, da kamera zadovoljivo deluje, v vsakem primeru pa ni slabša od podobnih modelov konkurenčnih podjetij.

Sony Alpha A5000: Pregled upravljalnih elementov

Zgornja plošča je bolj funkcionalna kot estetska. Sony Alpha A5000 Kit ne vključuje kratkega, valovitega stikala na desno, ampak standardnega gumba, kot je običajno pri majhnih fotoaparatih. Po 1-2 sekundah se na LCD-prikazovalniku prikaže slika in lahko posnamete sliko. To je nekoliko počasneje, kot bi si želeli, in se ne ujema z zmogljivostjo fotoaparatov DSLR.

Možnosti zooma

Ena od značilnosti tega modela, ki je zasnovan tako, da olajša življenje modernizatorjev, je stikalo za povečavo, ki je zelo podobno tistemu, ki se uporablja v mnogih kompaktnih fotoaparatih. Tako lahko objektiv zoomirate na tri različne načine:
 • ročico za povečavo na zgornji plošči, ki je primerna za upravljanje z eno roko;
 • obroč z zoom objektivi;
 • Stikalo za povečavo.
 • Če optika nima takšne funkcije, ročica zoom upravlja samo digitalno povečavo. Omogoča tudi povečavo slike med predvajanjem, ne glede na nameščeno optiko.

  Bliskavica

  Zgoraj na isti liniji z osrednjo osjo objektiva je vgrajena zložljiva bliskavica, ki ima veliko oblikovnih rešitev z vodilnim modelom NEX-7. A5000, za razliko od dražjih modelov NEX /Alpha, nima priključka za priključitev dodatne opreme, kot je elektronsko iskalo FDA-EV1S ali mikrofon ECM-SST1. Na obeh straneh bliskavice sta dve majhni odprtini za snemanje stereo zvoka.

  Postopek fotografiranja

  S pritiskom na sprožilec pritisnete tipko AF do polovice inosvetlitve, potem pa so točke AF poudarjene v zeleni barvi, in slišno potrditveno sporočilo je, da posnamete sliko. Dokončanje zaustavitve bo zajemalo sliko in posnelo fotografijo na pomnilniški kartici kot datoteko JPEG za 2 sekundi. Poleg tega je mogoče shraniti datoteke RAW ali RAW + JPEG. Na voljo sta dve ravni stiskanja. Pod stikalom je ob pritisku rdeči gumb, za katerega se začne video, kateri način snemanja ni bil uporabljen prej. Ta funkcija Sony Alpha A5000 povratne informacije uporabnikov se imenuje zelo koristno. In dejstvo, da se podobna odločitev uporablja pri fotoaparatih Olympus PEN in seriji G podjetja Panasonic, dokazuje zahtevo po posnetku.

  Peaking

  To je funkcija za ročno ostrenje. Ko se nizka, srednja ali visoka raven aktivira okoli regij z najvišjim kontrastom, se pojavi črta rdeče, bele ali rumene barve. V povezavi s povečano temo se lahko natančneje osredotočite na določen del predmeta, kar povzroča težave večini lastnikov digitalnih fotoaparatov. Funkcijo lahko uporabite tudi v video načinu.

  Meni

  Ko pritisnete gumb "Menu" na zadnji strani, se na zaslonu prikaže 6 ikon: nastavitve fotoaparata, nastavitve po meri, brezžične komunikacije, aplikacije, predvajanje in nastavitve zagona. Izbira enega od njih odpira besedilni meni z belimi črkami na črnem ozadju, kar zagotavlja boljšo vidljivost. 6 Nastavitve mape fotoaparata omogočajoizberite velikost slike, razmerje stranic, kakovost in razmerje stiskanja ter funkcije, kot so dolga osvetlitev in visoko zmanjšanje šuma. Vse to se privzeto aktivira, nastavitve kakovosti videa in zvoka, uporabniške mape nastavitev pa omogočajo nastavitev želenega načina delovanja.

  Creative Effects

  Podobno kot Olympus in Panasonic Sony Alpha A5000 ponuja številne ustvarjalne učinke, vključno s posterizacijo, delnim barvanjem, retro, mono in igračami. Uporabljajo se lahko tudi z inteligentnim samodejnim snemanjem. Način mehke kože samodejno retušira portrete in odpravlja manjše madeže in gube, da se ustvari lepši videz. Samodejno zajemanje objektov uporablja tehnologijo za zaznavanje obrazov, tehnologijo Pixel Super Resolution (PSR) in pravilo tretjih za samodejno zajemanje fotografij, fotografij in posnetkov makrov. PSR zagotavlja, da bo dobljena slika imela 20 MP, original pa bo shranjen tudi za primerjavo. Načini snemanja, vključno s standardnim, samodejnim in panoramskim, so skriti v prvem elementu v nastavitvenem meniju. Inteligentno samodejno zahvaljujoč ustvarjalnosti fotografij omogoča ročno nastavitev. Številne ključne parametre lahko spremenite s pomočjo interaktivnih zaslonskih drsnikov, s čimer prednastavite rezultat na zaslonu. Poleg zamegljenosti ozadja lahko spremenite nasičenost, svetlost in barvo slike ter dodate učinke, retuširate kožo, nastavite samosprožilec in nastavitve bliskavice. Obstaja možnost, da se hkrati uporabi več različic inposamezne spremembe.

  Navigacijska plošča

  Nazaj Sony Alpha A5000 se večinoma ukvarja s 3-palčnim širokozaslonskim LCD-jem z nastavljivim kotom nagiba, ki se razteza od podnožja do vrha. Nad njim je kolesce za pomikanje, ki se uporablja za navigacijo pod različnimi možnostmi, ima svoj nedefiniran ključ v sredini, kolo pa se popolnoma odziva na dotik, zato je navigacija hitra. Kolesce se uporablja za nastavitev zaslona (zgornji del), občutljivosti ISO (desno), kompenzacije osvetlitve in slikovnih učinkov (spodaj) ter samosprožilca in načina fotografiranja (levo). Izbirate lahko med vsemi funkcijami: poleg tipke za predvajanje /prikaz je gumb Pomoč, ki bo uporaben za nove uporabnike kamere. Nasvete spremljajo majhne miniature. Na primer, uporabnikom svetujemo, da zmanjšajo hitrost zaklopa za povečanje občutljivosti ISO "s opozorilom, da" lahko povzroči povečanje hrupa ". Bolj izkušeni fotografi lahko preklopijo gumb za nekaj bolj uporabnega.

  Brezžična povezava

  Kot je označeno na strani fotoaparata, Sony Alpha A5000 Kit podpira Wi-Fi in NFC. Te funkcije so na voljo v glavnem meniju. Zahvaljujoč brezžičnemu omrežju si lahko ogledate fotografijena pametnem telefonu ali zdruľljivem televizorju. Ena od zanimivih lastnosti Wi-Fi-ja je možnost, da fotoaparat povežete s pametnim telefonom s pomnilniki Play Music. Po namestitvi programa lahko telefon uporabljate kot daljinski upravljalnik, kar vam omogoča, da pozabite na sephi na podolgovati roki. Tehnologija NFC vam omogoča, da povežete fotoaparat z združljivimi napravami preprosto tako, da jih priključite nanje. Poleg tega lahko za iskanje brezžične povezave uporabite možnost WPS Push, uredite ime naprave, prikažete naslov MAC ali oblikujete vse nastavitve. Druge razpoložljive aplikacije so Picture Effect +, Bracket Pro, Multi Frame NR, Photo Retouch in Direct Upload, od katerih so nekatere plačljive.

  Povezovalne in montažne funkcije

  Spodnja plošča naprave A5000 je neposredno pod držalom objektiva, kovinska nit za pritrditev stojala in prostor za shranjevanje akumulatorske baterije. Reža za pomnilniško kartico je na levi strani fotoaparata, če pogledate od zadaj. Fotoaparat podpira kartice SD /SDHC /SDXC in Memory Stick. Na voljo je tudi zaprt HDMI priključek in večstranski Sony. Komplet fotoaparata vključuje samo kabel USB. Ni standardnih AV izhodov, vendar je vgrajen majhen zvočnik za poslušanje avdio in kovinskih ušes na obeh straneh ohišja.

  Kakovost slike

  Sony Alpha A5000 omogoča fotografiranje odlične kakovosti. Kamera ima velik in zelo priročen razpon ISO. Z vrednostmi občutljivosti do 800 enot ni hrupa, pri ISO 1600-6400 pa so rezultati več kot sprejemljivi. Celo ISO 12800 in najvišja nastavitev je 16000Primerna za uporabo v skrajnih primerih. Datoteke RAW jasno prikazujejo agresiven boj proti hrupu, saj imajo veliko več motenj kot JPEG-analogi. Okviri z 20 milijoni slikovnih pik, izdelani v standardnem slogu, so rahlo zamegljeni in zahtevajo dodatno ostrino, na primer v Adobe Photoshopu ali v samem fotoaparatu. Notranja bliskavica deluje dobro. Fotografije so brez rdečih oči, celotna izpostavljenost je dobra. Nočne fotografije so odlične, medtem ko način Bulb in 30-bitna izpostavljenost zagotavljajo veliko kreativnosti. Optimizacija dinamičnega razpona vam omogoča, da dobite podrobnejše informacije iz senčnih in svetlih področij, brez dodatnega hrupa ali artefaktov. HDR združuje 2 posnetka, posnetih z različnimi hitrostmi zaklopa, s čimer ustvarite eno s širšim dinamičnim razponom. To je zelo učinkovito, čeprav velja le za stisnjene datoteke in statične objekte. Sweep Panorama uživa. 13 ustvarjalnih učinkov vam omogoča, da hitro ustvarite poseben videz, ki bi sicer moral porabiti veliko časa za digitalno naknadno obdelavo, 6 ustvarjalnih stilov pa omogoča hiter in enostaven način za prilagoditev stisnjenih posnetkov.

  Zaključek

  Fotoaparat Sony Alpha A5000 je označen kot dokaj skromna posodobitev za fotoaparate NEX-3N. Poleg sprememb blagovnih znamk so nadgradili senzor in slikovni procesor, NFC in Wi-Fi, izboljšali smo ročice in se pojavil intuitivnejši sistem menijev. Kljub rahlemu povišanju cen je to odlična "resna" vstopna kamera za pametne telefone in kompaktne uporabnike. Zahvaljujoč kombinaciji ročice za povečavo in lečenjen videz in značaj kompaktnega fotoaparata. Majhen in lahek Sony A5000 je odličen način, da se seznanite z izmenično optiko. Kljub svoji velikosti je fotoaparat ohranil vgrajeno bliskavico svojega predhodnika in nagnjenega zaslona, ​​čeprav so uporabniki razočarani, da se ločljivost zaslona ni povečala. Novi ročaj je postal malce neprijeten, vendar ne toliko, da je bil res opazen. NFC in Wi-Fi podpora, izposojena od dražjega fotoaparata NEX-5T, omogoča neposredno izmenjavo fotografij in daljinsko upravljanje kamere. Sony Alpha A5000 ponuja odličen 20-megapixel APS-C senzor. Kompresijski posnetki se ne zdijo ISO 3200, čeprav fotoaparat uporablja tako agresivno zmanjšanje hrupa, da povzroči izgubo nekaterih majhnih delov. Različni učinki, kot so razširitev dinamičnega razpona, HDR, način premikanja, slogi ustvarjanja in niz vgrajenih učinkov za obdelavo slik, ki vam pomagajo kar najbolje izkoristiti A5000 za vse, ki radi eksperimentirajo daleč od računalnika. Digitalni fotoaparat Sony Alpha A5000 Kit je nekoliko dražji od prejšnjega modela NEX-3N, vendar je veliko cenejši od Sonyjevih RX100 MK II in podobnih fotoaparatov, ki so konkurenčni proizvajalcem, zaradi česar je zelo donosna pridobitev.

  Sorodne publikacije