Metapodatki so definicije, vrste in možnosti uporabe za metapodatke v aplikacijskem programiranju

Ali se je zgodilo, ko ste predvajali skladbo ali videoposnetek, da bi videli ime pesmi, albuma in imena izvajalca na zaslonu programske opreme? Seveda, ja. Torej, tukaj! Metapodatki se uporabljajo za prikaz teh informacij. Ta opis je kot da je povezan in vključen v glavno arhitekturo reproducirane datoteke. V bistvu pa je koncept metapodatkov veliko širši kot v danem primeru. Nadalje poglejmo, kako lahko kateri koli informacijski sistem uporabi takšne podatke in kaj je načeloma. Kot primer za boljše razumevanje predstavljamo multimedijske tehnologije in programsko opremo za upravljanje podjetij, ki temelji na 1C.

Kateri metapodatki so?

Če izhajamo iz tistega, kar kot osnovno interpretacijo tega pojma nakazuje, tako častitljivega vira kot Wikipedija, lahko ta pojem preprosto razložimo. Njegovi metapodatki so v bistvu informacije o drugih informacijah.

Z drugimi besedami, koncept metapodatkov vgrajuje dodaten opis nekega objekta ali procesa. Objekt metapodatkov, na primer v programu 1C, ima lahko različne oblike in ga klasificira z neko indikacijo interakcije sistema z uporabnikom (najpogosteje vizualno). V nekem smislu se taki objekti distribuirajo v programskem paketu po vrstah in vlogah (pisma, poročila, pozvani postopki itd.). Toda to je samo poseben primer. Pravzaprav je koncept metapodatkov nekoliko širši.

Sorte in vrste metapodatkov

Da biDa bi v celoti razumeli pomen, ki ga ta izraz vključuje, je treba poznati pravilno razvrstitev. Obstaja več.
Prvič, metapodatke lahko razvrstimo glede na naslednje značilnosti:
 • Vsebina je opis želenega predmeta v obliki velikosti in vrste datoteke, informacije o vsebini vira (na primer, "v tem videu je narava" ali "na tem"). potem je stran najnovejši film “).
 • Razmerje do vira ali njegovih sestavnih delov - osnovne informacije o določenem predmetu (na primer ime filma ali opis določenega prizora iz njega).
 • Logični zaključek, ki temelji na tridelni delitvi. Prvi sloj je "surov", drugi pa opis prvega sloja, tretji pa logični zaključek o vsebini prvega sloja, ki temelji na opisu v drugem sloju.
 • Drugič, vsak informacijski sistem zagotavlja tudi klasifikacijo za druge značilnosti, med katerimi so tri velike skupine metapodatkov:
 • notranje - opis eksplicitne značilnosti predmeta (velikost ali vrsta datoteke);
 • administrativne informacije o predmetu (avtor, izvajalec itd.);
 • opisno - informacije o naravi predmeta, njegovih posebnostih, povezavah z drugimi predmeti, povezanimi z želenim.
 • Razlika in podobnost med podatki in metapodatki

  Pri razumevanju takšne informacijske strukture je zelo zanimivo tudi dejstvo, da lahko navadni podatki in metapodatki spreminjajo vloge. Kot najpreprostejši primer lahko vzamete naslov članka. Če ga obravnavate kot del celotnega besedila, se nanaša na podatke. Ampak, če jo upoštevate glede na celotno besedilodatoteka je metapodatkov.

  Na enak način lahko vzamete kot primer običajen verz. Samo po sebi so podatki. Če pa na njej pišete glasbo, to je pripisovanje besedila spremljavi, pesem že začne delovati kot metapodatki.

  Metapodatkovni formati

  Metapodatkovni format je pravzaprav neka vrsta enotne oblike opisa lastnosti objekta, na podlagi katerega lahko dobimo popolno sliko. Običajno te oblike vključujejo več polj za vhodne atribute, opis lastnosti predmeta, njihovo bistvo itd.
  Najpogostejše so:
 • MARC in njegove sorte so standardne, večinoma se uporabljajo za knjige in bibliografske vire, z imenom, avtorjem, letom pisanja ali objave.
 • DCMI je standard, sprejet za opisovanje internetnih objektov, elektronskih dokumentov, virov itd.
 • FOAF in vCard - opis osebnih podatkov oseb in organizacij (v obliki vCard za izvoz). Seznam stikov je shranjen na mobilnih napravah).
 • CDWA je standard za opisovanje zgodovinskih ali muzejskih vrednot.
 • ONIX in PRISM - informacije o objavi.
 • CIF - kristalografija;
 • VICAR - Obdelava slik, prejetih s satelitov.
 • NewsXML - metapodatki o novostih itd.
 • Seznam se lahko nadaljuje neomejeno, kajti danes lahko v opisu za vsak vidik človekove dejavnosti najdemo en sam pristop.
  V zvezi s programiranjem aplikacij se metapodatki lahko postavijo kot orodje za enkapsulacijo ali opredelitev logike dela ztabel, ki so del enega samega DBMS (na primer 1C). Njihova uporaba omogoča izolacijo dela z eno ločeno tabelo od vseh podatkov, ki jih vsebuje glavna baza.

  Najenostavnejši primeri uporabe metapodatkov

  Zgornji primeri dajejo nekoliko abstrakten koncept metapodatkov. Lahko dobite natančno razumevanje, če navedete primer ID3 oznak, ki so večinoma prisotne v MP3 datotekah, ki ustrezajo uradnim posnetkom nekaterih umetnikov.
  Te informacije vsebujejo samo podatke o pesmi, albumu, umetniku, letu izdaje itd. Pravzaprav prenos metapodatkov v katerokoli programsko opremo ali urejevalnik zvoka ne predstavlja težav. Ampak igralci morajo shraniti ali obnoviti informacije, vendar v Adobe Audition vzorec (prej Cool Edit Pro) urednik, takšne informacije se samodejno priloži skladbo po vnosu, in ponovno shranite ni potrebno. Metapodatki lahko na nek način vključujejo XML datoteke, ki shranjujejo informacije o oznakah ali nastavitve programov, na katere so povezane.

  Napake pri branju

  Tako kot pri podatkih XML se lahko pojavijo tudi težave z napako metapodatkov. Kaj piše? Ampak samo, da so bile oznake, če so bile vnesene ročno, napačno napisane.
  Toda neuspeh je lahko tudi posledica poškodbe same opisne datoteke. Praviloma lahko urejanje in celo datotečne zahteve za licence in ključe v tej obliki poteka v navadnem beležnici, če veste, kaj morate izbrisati alispremeniti V istem sistemu 1C napaka pri nalaganju metapodatkov ponavadi nastane zaradi poškodbe baze podatkov ali pa do njihovega prenosa iz izmenljivih medijev, ko uporabniki poskušajo sami ponovno napisati obstoječo datoteko MD. Včasih je razlog za to lahko nenaden izpad električne energije. Načeloma lahko za obnovitev uporabite orodje GComp unzip, s katerim morate najprej pridobiti podatke in jih nato ponovno pakirati. Vsebino datoteke lahko preverite v urejevalniku HEX in če se ne ujema z izvirnikom, jo ​​preprosto zamenjajte s kopiranjem iz podobne različice 1C.

  Namesto izida

  To je pravzaprav vse, kar smo želeli povedati o metapodatkih. Kot lahko vidite, je bistvo koncepta omejeno na preprost opis informacij o drugih informacijah, predmetih, njihovih lastnostih, bistvu itd. In s takimi informacijami se ljudje srečujejo skoraj vsak dan, tudi če ne dajo te vrednosti. In to bi moralo biti

  Sorodne publikacije