Avtomobilski ojačevalnik za subwoofer: pregled, funkcije, poglede in ocene

Ojačevalnik je eno izmed glavnih vozlišč avdio sistema. Z njim lahko govorci delajo veliko bolj produktivno. Za vse, ki niso ravnodušni do kakovostnega zvoka, je treba izbor ojačevalnikov obravnavati zelo odgovorno. Nič manj pomemben je sistem, ki ustvarja visokokakovosten zvok - avto ojačevalnik za subwoofer. Obstajajo različne vrste teh naprav. Ojačevalnik lahko prevzamete tudi z lastnimi rokami. Spoznajmo, kako izbrati napravo, tako da bo res z veseljem slišala.


Zakaj ojačevalnik, ker je kasetofon?

Večina avtomobilskih zvočnikov že ima vgrajen večkanalni ojačevalnik. Za mnoge voznike je ta sistem popolnoma uporaben. Nekaj ​​let ne spremeni standardnega zvoka v avtu. Vendar pa obstajajo tisti, ki radi glasbo v avtu radi zvok visoke kakovosti in glasno. No ojačevalnik v tem primeru ne more storiti brez. Avtomobilski subwoofer brez ojačevalnika ne bo dal želenega učinka. Takšna oprema lahko izboljša akustiko ne glede na kakovost glavne naprave.
Značilnost zunanjega ojačevalnika, če ni strogih nastavitvenih omejitev. Vaše najljubše skladbe bodo vedno zvenele dobro - na najmanjši ravni glasnosti in celo na najvišji glasnosti. Avtomobilski ojačevalnik za subwoofer, ki je vključen v sistem zvočnikov, daje nekaj resnih prednosti. Z njim je mogoče dvigniti ne le moč zvoka, ampak tudi njegovo kakovost. Zelo pogosto se avtomatska akustika pridobi po namestitviglavno enoto. Če so izbrani zvočniki in nizkotonski zvočnik visoke kakovosti, bodo potrebovali več moči na vrhuncu zmogljivosti. Tega ni mogoče zagotoviti s standardnim snemalnikom. Zato pridobijo ločen avto ojačevalnik za subwoofer. Ta rešitev daje dober rezultat.


Vrste akustičnih ojačevalcev

Obstaja več vrst te opreme. Da, mono ojačevalniki ali monobloki so namenjeni samo za nizkofrekvenčne zvoke. Označite lahko tudi dve rešitvi. Uporabljajo se v odsotnosti zadnje akustike, če je le prednja. Trikanalni ojačevalniki omogočajo priključitev nizkotonskega zvočnika. Najdražja rešitev so štirje kanali. Ti modeli vam omogočajo, da povečate zvok za vso akustiko.
Subwoofer je najbolj izpopolnjen zvočnik za umetno pridobitev. Zato strokovnjaki priporočajo monoblok kot avtomobilski ojačevalnik za subwoofer. Te vrste naprav lahko delujejo z različnimi nosilci. Konstrukcija ima blok za posebne nastavitve in filtre. Slednji pomagajo glasnemu basu pri polni moči. Tudi večkanalne naprave lahko reproducirajo nizke frekvence, vendar pa se z njimi težko soočajo z nizko impedanco. Ojačevalniki se hitro pregrejejo, ko se subwoofer vklopi v polno moč.

Razlike monoblokov iz ojačevalca

Monoblock tehnično - taka naprava, kot tudi večkanalne naprave. Vendar pa imajo enokanalni modeli določene značilnosti, ki jih ni mogoče najti v analogih. Kaj to pomeni? Monoblock ima samo en kanal innamenjeni za izboljšanje nizkih frekvenc. Obremenitev, do katere se te naprave izračunajo, je najpogosteje odporna na 1 ohm. Če upoštevate ta pogoj, lahko dobite veliko moč na izhodu. Hkrati bo obremenitev omrežja na krovu minimalna. Za odpornost 2 Mou in 4 Ohma, da bi dobili čokoladico je brez pomena.
Po klasifikaciji električnih ojačevalnikov imajo moderni monobloki razred "D". Razlikujejo se po veliki moči, vendar je kakovost zvoka precej nizka. Kakovost nizkotonca je sekundarna. Obstajajo tudi ojačevalniki in drugi razred "AB". To so kazalniki na srednji ravni. Obstajajo še drugi razredi.

Kako izbrati ojačevalnik za ojačevalnik moči?

Če je za ojačanje zvoka vsa pozornost posvečena kakovosti zvoka, je v primeru subwooferjev glavna značilnost moč. Lahko je dveh različnih vrst. To je največja možna (ali PMPO) in nominalna. Na telesu je viden napis "PMPO mono". Ta parameter označuje skupno moč vseh vključenih kanalov. PMPO ni treba voditi - številke se uporabljajo samo za boljše naprave. V praksi ta številka ni pomembna. Druga vrsta moči je nominalna. Določen je v tehničnem potnem listu. Mnenja pravijo, da je treba to funkcijo voditi po izbiri. Ta parameter mora biti označen s KS manj kot 01 odstotkov in napetostjo 144 voltov.
Nekateri menijo, da je izbira naprave potrebna, da bi bila moč ojačevalnika manjša. To je napačna ideja - šibke naprave bodo vodile do okvare tuljave.Treba je izbrati ojačevalnik, katerega moč je ustrezala subwooferju. Ampak tukaj je malo votlino - nazivna moč se upošteva pri napetosti 144 voltov. Ta napetost ne bo nikoli odporna na izhod ojačevalnika. To lahko povzroči pregrevanje tuljave. Mnenja pravijo, da je pravilni ojačevalnik tisti, katerega moč je višja od moči subwooferja. To je najboljša možnost. Tveganje je le v mehanskih poškodbah tuljave.

Druge značilnosti

Ocene pravijo, da je poleg moči vredno pozornosti na frekvenčno območje. Analiza ne sme biti prevelika. Resni proizvajalci dobijo vrednost od 15 do 350 Hz. Razred ojačevalnika je lahko "AB" ali "D". Prvi - analogni ojačevalniki z dobrim zvokom, vendar nizke učinkovitosti in nizke moči. Drugi je zmogljiv, z visoko zmogljivostjo. Toda sodeč po povratnih informacijah, imajo take naprave nizko kakovost zvoka. Drugo merilo je število kanalov. Monobloki so zelo dragi in redki. Vidne so le v profesionalnih avdio sistemih. Razred takšnih monoblokov je "D". Dvokanalni modeli so primerni za subwoofer, ki vzdrži upor 4-8 ohmov. Shema povezovanja avto ojačevalnika in subwoofer v tem primeru - po vrsti "Bridge".
Tri-kanalni modeli se ne pojavljajo. V celoti jih nadomeščajo štirkanalni analogi.

Izdelujemo ojačevalnik za avto z lastnimi rokami

Za izgradnjo sistema potrebujete ojačevalnik izhodne moči in pretvornik napetosti. Lahko jih naredimo sami, vendar je zelo dolga. Lahko ga kupiškončnih izdelkov v trgovini. Nato lahko z lastnimi rokami greste neposredno na izdelavo ojačevalnika za avto subwoofer. Naprava zahteva dva kanala, ojačevalnik pa je enokanalni. Kako se popravi? To povezavo dveh kanalov sprejemnika prilagodi s pomočjo seštevalnika. Nato se filtrira zvočni signal - frekvence, ki presegajo območje od 16 do 300 Hz, bodo iz njega izginile. Potem signal gre na filter. Slednje odstrani frekvence od 35 do 150 Hertz.
Ko motor teče v prostem teku, mora uporabiti 15 amperov za pogon ojačevalnika subwooferja. Za zagotovitev, da akumulator ni izpraznjen, namestite rele z ločenim terminalom REM in napetostjo 12 voltov ter tok nad 20 amperov. Ta REM se poveže z izhodom na kasetofon + 12 voltov. Subwoofer bo vključen v glavno enoto.

Povezovanje ojačevalnika doma

Pogosto se izkaže, da obstaja subwoofer z ojačevalnikom, v avtomobilu pa ga ni mogoče izkoriščati. Obstaja izhod - da opremo postavite domov. Kako priključiti avto subwoofer z ojačevalnikom doma? Ojačevalniki imajo vhodne priključke in izhode za povezavo zvočnikov in nizkotonca. Pridružijo se jim "tulipani". Prikazane so na spodnji fotografiji.
Ojačevalnik napaja napajalnik računalnika. Subwoofer je bolje povezati na podlagi načela "Bridge" (kot tudi avtomobilski).

Na koncu

Tako smo ugotovili, kako povezati avto subwoofer z ojačevalnikom. Vrsta povezave je odvisna od števila kanalov ojačevalnika.Pogosto se namestitev izvede na mostni shemi, ki je prikazana na fotografiji v članku. V primeru dvokanalnega ojačevalnika je subwoofer priključen na oba kanala. Namestitev kondenzatorja ni obvezna.

Sorodne publikacije