Prilagodite uplinjač VAZ-2109 z lastnimi rokami

Uplinjač je urejen precej preprosto. V njej ni elektronike in vsi procesi delujejo na podlagi fizikalnih zakonov in s pomočjo mehanizmov. V zvezi z močnostnimi karakteristikami avtomobila so sistemi za gorivo na uplinjaču v smislu dinamike veliko boljši. Ampak, da bi avto srečna za stabilno delo, ki porabi minimalno količino goriva, morate preživeti nekaj časa prilagajanje uplinjača VAZ-2109.

Zakaj potrebujete ta mehanizem?

Karburator pripravi mešanico goriva in zraka, ki dejansko uporablja motor. Naprava lahko podpira zanesljivo delovanje pogonske enote pri vseh načinih delovanja, pri vseh vrtljajih in obremenitvah motorja.

"Solex 21083"

Ta uplinjač je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je torej glavni del naprave - tu so difuzorji, glavni dozirni sistem, sistem za delovanje motorja v prostem teku, ekonomizer močnostnih načinov in pospeševalna črpalka.
Drugi del je pokrov. Ima loputo za zrak, plovec, sprožilec in elektromagnetni ventil.

Naprava

Poglejmo podrobno, kako je razporejen ta uplinjač. Preden se odločite za konfiguracijo uplinjača VAZ-2109, morate razumeti, kaj in kako deluje. "Solex 21083" je torej sestavljen iz dveh kamer. Grimpi za oskrbo z gorivom iz glavnega dozirnega sistema so nameščeni na sredini komore, globoko v glavnem telesu.


Gorivo na vrhucurki zaprejo zračni elementi GDS. V napravi tega razvijalca karburatorja so zagotovili sistem za ogrevanje mešanice goriva. Na to enoto so priključene cevi, skozi katere poteka vroča hladilna tekočina. Ker sta v tem uplinjaču dve kameri, sta na voljo tudi dve dušilki. Mehanske so, odpiranje in zapiranje pa poteka s pomočjo vrvi in ​​vzvodov. Pokrov ima šobe za dovod goriva in ga vrne nazaj v rezervoar. Prisotnost tako imenovanega obračanja vam omogoča, da zmanjšate pritisk, ki nastane v procesu dela v sistemu za gorivo avtomobila.

Načelo delovanja

Ni smiselno podrobno preučevati, kako deluje uplinjač, ​​zato preučimo osnovno načelo dela. Karburator je posebna naprava, katere glavna naloga je oskrbovanje motorja z mešanico goriva v različnih načinih delovanja.
V postopku zagona ICE številni vozniki odprejo zračno zaveso prve komore - to omogoča maksimalno obogatitev mešanice, ki se bo dala v valje. Motor se mora zagnati. Nato, ko se motor ogreje, je loputa za zrak zaprta in uplinjač gre v glavni način delovanja. Mešanico goriva dovajamo iz črpalke v plavajočo komoro, ki ima prvo in drugo komoro. Nivo bencina se prilagodi z igelnim ventilom. Nadalje se iz komor gorivo dovaja skozi posebne kanale v telesu naprave v glavni curek in nato v prvo komoro. Stopnjo dovajanja mešanice uravnava pedal za plin. Slednji regulira dušilni ventil. Druga kamera boUporablja se, če pritisnete pedal za plin več kot polovico. Ko je motor v prostem teku, se v napravi ne uporablja glavni dozirni sistem. Ti uplinjači imajo ločeno konstrukcijo v prostem teku. Gorivo in zrak se napajata skozi ločene kanale v telesu. Sedanjost in Jersey XX. Mnogi lastniki imajo težave z nastavitvijo prostega teka na uplinjače VAZ-2109.

Pogoste motnje v delovanju

Servis in kompetentno nastavljen "ogljikov hidrat" lastniku ne bo povzročil težav. Vendar pogosto ni tako. Elementi so zlomljeni, strokovnjaki s karburatorji pa so vedno manj. Poglejmo osnovne probleme teh naprav.
Najpogostejše težave s pospeševalno črpalko. Njegova glavna funkcija je obogatitev mešanice goriva. Med delovanjem avtomobila, kot tudi zaradi nizke kakovosti filtrov za gorivo, je črpalka zamašena. Kot rezultat, obstajajo napake in avto "ne gre." Stanje lahko popravite tako, da razstavite in očistite uplinjač (zlasti pospeševalno črpalko). Prav tako so pogosto težave z prostim tekom. Seveda sta za to kriva prosti tek in elektromagnetni ventil. Ne uspe blok EPHX. Prav tako so zamašeni kozarci GDS.

Demontaža

Pred nastavitvijo uplinjača VAZ-2109 je potrebno umiti in sprati z lastnimi rokami. Ta postopek se začne z demontažo naprave. Naj bo zelo enostavno. Samo izklopite vžig in odstranite ohišje zračnega filtra. Nato odstranite vzmet, ki je nameščena na aktuatorju lopute za zrak.

Nato odklopite plinski kabel. Na naslednjem koraku izklopite držalo, ki drži kabel za sesanje. Še vedno je treba odviti matice, ki držijo telo naprave. Po tem lahko napravo popolnoma odstranite.

Nastavitev

Ta uplinjač zagotavlja več možnosti za prilagajanje različnih parametrov.
Značilno je, da uplinjač VAZ-2109 "Solex" vključuje več postopkov. Nivo goriva v plavajoči komori, število vrtljajev v prostem teku in sam XX. Prilagodite tudi kakovost mešanice goriva.

Kakovost mešanice goriva

Ta nastavitev uplinjača na VAZ-2109 se lahko izvede na lastne roke, zato ni potrebno obiskovati strokovnjakov. Kakovost je enostavno nastaviti. V ta namen se motor temeljito segreje, nato pa s pomočjo vijaka nastavite število obratov in nastavite hitrost prostega teka približno 900 na minuto. Nato se kakovostni vijak navije, dokler motor ne začne delovati s prekinitvami. Potem se spet obrne. Priporočljivo je, da se odvijate na stabilno delo, še posebej, dokler bodo revolucije še naprej naraščale. V položaju kakovostnega vijaka, kjer so vrtljaji najvišji, je potrebno ustaviti in odstraniti velikost hitrosti vijakov.

Težave pri nastavitvi prostega teka

Eden najpogostejših težav pri uplinjevalnikih podatkov je prosti tek. Lastniki se soočajo z dejstvom, da neodvisna nastavitev uplinjača VAZ-2109 ne vodi do ničesar. XX ni mogoče prilagoditi. Pri privijanju ali izklopu kakovosti vijakovMešanica vrtljajev motorja se sploh ne spreminja. Tukaj je vse preprosto. Razlog za takšno delo je, da je zamašen nedejavni oprijem, ki je nameščen v elektromagnetnem ventilu. Prav tako je možno zamašiti kanal, ki je pod kvaliteto vijaka. Pogosto se vse reši z zamenjavo mirujočega elektromagnetnega ventila.
Preverjanje magnetnega ventila je enostavno. Ko se motor ne zažene, ventil odstrani žico, odvije sam ventil, odstrani curek. Nato vključite vžig in priključite žico z elektromagnetnim ventilom. Hkrati naj slednji klikne in zaloga utone notri. Če ni nobenega klika, ventil ne deluje. Treba ga je zamenjati. Prav tako je treba nemudoma pihati in očistiti prosti tek. Da bi se luknja zamašila, je dovolj celo malo peska. Morda ni niti vidna. Ampak to je dovolj, da manjkamo mirnega premika. Če je kanal, ki je pod kakovostnim vijakom, osvetljen, ga ne bo razstrelil.

Simptomi zamašenih kanalov XX

Če so prazni kanali umazani, bo motor z minimalno hitrostjo deloval nestabilno. In pri odlaganju plina lahko popolnoma obstajajo. Če ni časa, da bi se ukvarjali z regulacijo in pihanjem, vendar je potrebno iti, je treba med delovanjem motorja oslabiti elektromagnetni ventil in najti situacijo, v kateri bo motor deloval stabilno.

Nastavitev nivoja v plavajoči komori

Za stabilno in brezhibno delovanje avtomobila morate nastaviti plavajočeuplinjač VAZ-2109. To vam bo omogočilo, da dobite pravilno raven goriva v plavajoči komori. Za to morate odstraniti pokrov uplinjača. Nato z upogibanjem plošče, ki drži plovec, nastavite položaj. Kako razstavljati? Glede tega obstajajo različna mnenja. Nekdo trdi, da je treba doseči tovarniške nastavitve uplinjača VAZ-2109 in nekdo raje prilagodi svoje izkušnje. Bolje je izmeriti raven z zavorno čeljustjo. Razdalja je določena med zgornjim delom telesa in nivojem goriva. Biti mora znotraj 24-26 milimetrov. Meritve je treba izvesti takoj, ko je pokrov odstranjen. V knjigah, posvečenih kokpitu "Solex", je predlogo, ki vam omogoča, da prilagodite float na največjo pravilno. Ta nastavitev se izvede na odstranjenem pokrovu.

Nastavitve za vžig

Da bi vozilo lahko kolesarilo čim bolj učinkovito, se za uplinjač malo prilagodi. Prav tako je treba nastaviti vžig. Karburator VAZ-2109 bi moral dobro delovati. Ali veste, da nepravilno nameščen kot vžiga vpliva na zmogljivost motorja na najslabšo stran?
Pri modelih VAZ s pogonom na prednja kolesa je to zelo previdno. Kot vžiga dopušča naslednje značilnosti, kot so moč, dvojni obrati, poraba goriva in razpoložljivost motorja.

Simptomi nepravilnega kota

In če nastavitev vžiga ni pravilna (uplinjač VAZ-2109 deluje dobro)? V tem primeru lahko opazite visoko porabo goriva, zmanjšanje moči,okvare pri pritisku na pedal za plin, težave pri zagonu motorja, kot tudi detonacije in pregrevanja. Pogosto poganjki v glušniku in uplinjaču. To niso vsi možni simptomi. Toda preden začnete z vžigom, morate poskrbeti, da vam ni treba prilagajati ventilov. Karburator VAZ-2109 že veste, kako regulirati.

Kako nastaviti kot vžiga?

Mnogim za te namene svetujemo, da izkoristijo stroboskop. Toda to je pomembno za nove avtomobile. Če je motor že obrabljen, bo ta kot, nastavljen na stroboskopu, napačen. Najbolje je, da se osredotočite na obnašanje sluha in avtomobila.
Torej, kako nastavitev vžiga z rokami na VAZ-2109? Mimogrede, karburator smo že obravnavali v celoti. Najprej morate zagnati in segreti motor. Nato morate sprostiti matice, držati tramvaj in ga obrniti v eno ali drugo smer, dokler hitrost ne začne rasti in motor ne deluje stabilno. Nato se zategnejo matice. Po tem morate voziti z avtomobilom in pogledati njegovo reakcijo. Če avto "ne gre", nato pa prezgodaj vžiga. Potem morate pospešiti do 50 kilometrov na uro, vklopiti četrto prestavo in klikniti na pedal za plin. Če se pojavijo detonacijski zvoki, se vžig razkrije še kasneje. Če je detonacija trajala nekaj sekund, je vse v redu. In če sploh ne obstaja, je vžig prepozen. Priporočljivo je, da ga ponastavite. Toda v tem primeru je treba razdelilnik vžiga obrniti v nasprotno smer. Bodite pozorni: najmanjšiNetočnost - in 1 stopinjska napaka je polna detonacije. Po uspešni namestitvi bo vozilo normalno pospešilo in porabilo manj goriva (vendar ne pod tovarniškimi nastavitvami).

Zaključek

Torej smo ugotovili, kako na domačih "devetih" postaviti uplinjač in določiti kot vžiga naprej. Te operacije bodo dosegle najvišjo možno zmogljivost.

Sorodne publikacije