Membrane tipkovnice ali mehanske: kaj izbrati?

Mnogi uporabniki pogosto ne morejo določiti izbire določenega modela pred nakupom nove tipkovnice. Konec koncev, v nakup nove naprave je veliko razlik. Na primer, kaj je ceneje: mehanska tipkovnica ali membrana? Katera tipkovnica je primernejša? Kakšna je razlika med mehansko tipkovnico in membrano? Kaj bo trajalo dlje? Kakšne so prednosti in slabosti v eni ali drugi obliki? Za ta in druga vprašanja boste prejeli odgovor v tem članku.

Membranska tipkovnica

Membrana - najpogostejši tip vhodnih naprav na vsakem od trgov. V vsaki trgovini, tudi najdražja, na policah bodo najbolj membranske tipkovnice.


To preprosto razložite - nizki proizvodni stroški in enostavnost oblikovanja. V bistvu so te klaviature sestavljene iz kabla dolžine 1,5 metra (najpogosteje s priključkom USB, najdemo pa ga tudi s priključkom PS2) in samo lupino. Ampak to je samo zunanji del, vendar nas najbolj zanimivo čaka notra. Če obrnete napravo s tipkami navzdol in odvijete vijake na zadnji strani stene, bomo na vrhu nadzorne plošče pritrdili čuden plastični substrat. Celoten substrat bo preboden s številnimi skladbami - najtanjše bo nosilec, ki bo prenašal signal od tipk na ploščo in od plošče do računalnika (bodite previdni z njimi, saj so praktično nezaščiteni). Pod oblogo boste našli veliko utorov, v katerih bodo tako imenovane membrane,iz katere tipkovnice je dobil ime. Opravljajo dve funkciji:
 • Prva - ob pritisku na tipko se upognejo v notranjost in zaklenejo kontakte, signal iz katerega in oblečene vzdolž tokovnih poti.
 • Drugo - tipke potisnite v spodnji položaj. Ko sprostite ključ, se silikonska membrana zravna in vrne ključ.
 • Mehanska tipkovnica

  V vsakem forumu, ko prosiš za nasvet o izbiri tipkovnice, boš takoj povedal, da je najbolje kupiti mehansko. Ugotovimo, kaj se razlikuje od mehanske od membrane.


  Najprej, odsotnost katere koli membrane. Njihovo delovanje opravljajo mehanska stikala, ki so trenutno že številna. Ta raznolikost stikal bo pomagala vsakemu uporabniku, da prevzame tipkovnico za posebne potrebe, saj imajo številni proizvajalci možnost naročiti isti model, vendar z različnimi stikali. Naslednja razlika je v tem, da so stikala v večini primerov nameščena neposredno na kovinsko ploščo, kar vpliva na težo naprave.

  Stikala

  Kot smo že omenili, mehanske tipkovnice uporabljajo različne vrste stikal, za razliko od membranskih tipkovnic, pri katerih so membrane v bistvu enake. Zato ni odveč reči o tem. Vedno bolj priljubljena med proizvajalci je klicanje CherryMX stikala. Obstaja že vsaj pet sort: zelena, črna, modra, rdeča in rjava. Vsak od njihPredvsem se razlikuje po sili stiskanja, dolžini pritiska na tipko, taktilnem odzivu in kliku ob sprožitvi.

  Katera tipkovnica je boljša: mehanska ali membranska?

  Za vsakega kupca, predvsem za pomembno nakupno ceno, najprej je treba povedati o tem. In tu še vedno morate prenašati dejstvo, da bodo tudi najcenejše mehanske tipkovnice dražje od membranskih tipkovnic. Nič ne morete storiti: predrago je za izdelavo mehanike. Toda za ta denar dobite zanesljivo napravo, ki po petih letih ne bo izgubila svojih prvotnih lastnosti, saj se to pogosto zgodi z membranskimi tipkovnicami, ki sčasoma raztegnejo gumijaste membrane, zaradi česar se taktilni odziv izgubi in je treba pritisniti močneje in močneje. , da zaprete stik. Treba je omeniti, da je v obeh primerih račun namenjen letom uporabe in milijonom klikov. Tudi membranske tipkovnice so manj težke kot mehanske, hkrati pa njihova moč ni najboljša. Kar se tiče mehanske tipkovnice, ni tako tesna, vendar je prevodna mreža na plošči skoraj vedno zaščitena z lakom, ki ni v membranskih tipkovnicah. Želim se spomniti in funkcije pri tipkanju. Pri mehanskih tipkovnicah so stikala razporejena tako, da jih ni treba trdno pritiskati, da zaprete stik, kar pomeni, da boste tiskali vedno hitreje, ne da bi se utrudili. Dodajte taktično vrnitev, ki se med leti dela ne zmanjša, in če je nekdo moten s klikom med tipkanjem, lahko naročite tipkovnico izposebej izbranih stikal. Vendar pa so mehanske tipkovnice težje očistiti, zato se bodo morale z njimi zmešati.

  Torej, kaj izbrati?

  Zdaj veste glavne prednosti in slabosti obeh tipkovnic. V prihodnje vam svetujemo, da izberete napravo po potrebi in seveda ceno. Če je za vas pomembno, da delate udobno, če želite, da vam naprava služi več let, niste izgubili svojih lastnosti in hkrati imate dovolj denarja, potem pa ga vzemite mehansko. Če pa raje shranite in ne skrbite posebej za ergonomijo, uporabnost in še več, potem boste namestili membranske tipkovnice.

  Sorodne publikacije