Shutdown - zaustavitev računalnika ali ukaz za ponovni zagon

Operacijski sistem Windows je najbolj razširjen na svetu in verjetno je zelo težko najti uporabnika, ki nikoli ni delal v njem. Vendar pa mnogi ne vedo za takšno orodje OS kot Shutdown. Ukaz, podan z njim, vam omogoča, da izklopite ali znova zaženete računalnik po urniku ali na daljavo. Kako pravilno uporabiti to uporabno orodje, bomo opisali v tem članku.

Windows Command Prompt

Vmesnik ukazne vrstice v sistemu Windows se izvaja z dvema programoma. Prvič, Cmd.exe, ki je prisoten v vseh različicah družine operacijskih sistemov NT in drugi, se je prvič pojavil v sistemu Windows 7 bolj moderno in prilagodljivo - PowerShell. Posebnost njihove uporabe je enostavna, brez uporabe grafičnega vmesnika, uvedba besedilnih ukazov.
Sodobni uporabniki, ki so navajeni delati v okenskem načinu z uporabo miške, ne posvečajo preveč pozornosti ukazni vrstici. Vendar pa metoda morda ni zelo hitra, v nekaterih primerih pa je zelo učinkovita. Zbirka orodij ima več kot petdeset uporabnih ukazov, katerih značilnosti je mogoče razširiti z uporabo dodatnih ključev.

Parametre ukaza Shutdown, povezane z nadzornimi tipkami, si lahko ogledate s tipkanjem v nadzorni konzoli: shutdown Izhod bo vseboval popoln seznam ključev za lokalno in omrežno delo ter seznam kod digitalnih sporočil, ki jih je poslala ta skupina. oddaljenega uporabnikaračunalnik

Način Shutdown.exe in "window"

Za priklic grafičnega vmesnika, ki je v zaustavitvi, mora biti izvedbeni ukaz vnesen s tipko "/i". Nenavadno je, da program, ki teče iz ukazne vrstice, v tem primeru odpre okno, ki ga pozna uporabnik. Imenuje se "Dial-up oddaljenega izklopa".
Uporabi ta vmesnik je namenjen za oddaljeno upravljanje domene računalnikov. Izbira strojev v omrežju poteka na vrhu okna. Nato lahko določite vrsto zaustavitve in sporočilo, ki ga bo oddaljeni uporabnik prejel. V tem primeru lahko izbirate med načrtovanimi in nenačrtovanimi deli, povezanimi z vzdrževanjem posodobitve strojne ali programske opreme.

Tipke za upravljanje omrežja

Nazaj malo nazaj in vidimo, kakšne priložnosti, ko uporabljate tipke, dobi ukaz Shutdown. Windows 7 in novejše različice lahko z njim delajo tako prek stare konzole kot prek vmesnika PowerShell. Sintaksa ukazov v njej se praktično ni spremenila, celo razširila zaradi uporabe novih, podobnih tistim, ki se uporabljajo v ukazni vrstici Linux.
Tako se krmilni ključ vnese skozi presledek z glavnim besedilom in ga loči s simbolom poševnice "/". Spodaj podajamo ključe, ki se uporabljajo za oddaljen nadzor računalnikov in dešifriranje njihovih dejanj: /m "ime računalnika" Naslov oddaljenega računalnika. Vnesite ime domene ali naslov IP brez narekovajev. /from Polje lahko vsebuje do 512 znakov in je namenjenoPošljite komentarje oddaljenemu uporabniku o vzrokih za zaustavitev ali ponovni zagon. /f Prisiljena, brez opozorila, dokončanje vseh tekočih aplikacij. /t ххххххх Čas zakasnitve v sekundah pred sprožitvijo ukaza. Omogoča nastavitev časovnega intervala od nič sekund do enega leta. V sekundah je 31536000. /d [p | u:] xx: yy Omogoča določitev vrste dogodka, izbiranje iz treh kategorij - rednih, nenačrtovanih, pričakovanih. Napredne možnosti xx in yy vsebujejo številske kode vzrokov iz imenika sistemskih dogodkov.

Preklic skupinske akcije

Nobena oseba, tudi sistemski administrator, ne more biti 100% zavarovana pred napakami. In v tem primeru se postavlja vprašanje, ali in kako preklicati ukaz Shutdown, ki je bil posredovan na oddaljeni stroj po pomoti ali z napačnim ključem? Microsoft je zagotovil takšno priložnost. Vsako dejanje, vključno z napačno, lahko prekličete, vendar le, če je bil ukazni parameter nastavljen na zamudo pri izvajanju. Pred koncem izbranega obdobja lahko skrbnik znova poskusi ukaz shutdown /ukaz oddaljenemu računalniku. V tem primeru bo izveden preklic predhodno načrtovanega ukrepa.
To deluje tako za lokalne kot tudi za oddaljene računalnike. Na lokalnem stroju boste morali po prejemu opozorila o pripravljalnem dejanju preklicati ukaz v konzoli. Napredek izvajanja bo potrjen s pojavnim sporočilom v območju za obvestila.

Lokalni krmilni ključi

Zmogljivosti te ekipe niso omejene le na delo z oddaljenimi računalniki. Na lokalnem računalniku lahko uporabite tudi zaustavitev sistema Windows. Ukaz v tem primeru je nastavljen v besedilnem načinu prek nadzorne konzole. Spodaj so navedeni ključi za nadzor lokalnega računalnika in dekodiranje njihovih dejanj: /l Konča sejo sistemskega uporabnika. /s Zaustavitev in zaustavitev. /r Dokončanje dela z naslednjim ponovnim zagonom. /g Izklopite, znova zaženite in znova zaženite lokalni računalnik z vsemi prej odprtimi aplikacijami. /p Prekini povezavo brez opozorila. /h Prenos lokalnega računalnika v način varčevanja z energijo.
Kot lahko vidite, je nabor ukazov za določen računalnik precej velik in omogoča zaustavitev, ponovni zagon in način mirovanja. Dovoljena je istočasna uporaba več tipk.

Razporejevalnik opravil

Poleg dela z ukazno vrstico je mogoče ustvariti pravilo z uporabo razporejevalnika opravil in zaustavitve. Ukaz s potrebnimi tipkami je v tem primeru podan v vmesniku operacijskega sistema Windows. Ta program se nahaja v skupini "Standard - Storitve" v glavnem meniju operacijskega sistema. Če želite vnesti opravilo, ga bo moral zagnati kot skrbnik sistema.
Izberite »Ustvari preprosto nalogo« in izpolnite polja, ki nam bodo odprta, ko se bo izvajala. Na teh stopnjah boste pozvani, da določite ime novega načrtovanega dejanja in nastavite njegov urnik.Ko gremo na korak, kjer želite nastaviti program, bomo v polje napisali naš ukaz in določili potrebne argumente. Sintaksa vnosa ključev v tem primeru je nekoliko drugačna. Namesto poševnice pred njimi postavite pomišljaj.
Na primer, z nastavitvijo argumentov -s in -t dobimo analogno zaustavitev /s /t. Ukaz, ki ga izvede tako ustvarjen urnik, povzroči, da se računalnik po 30 sekundah izklopi, med tem pa bomo videli opozorilno okno.

Na koncu

Zdaj, če želite, boste lahko neodvisno ustvarili pravila za onemogočanje ali vzdrževanje za vaš računalnik z uporabo funkcije Shutdown. Ekipa, kot ste opazili, je zelo prilagodljiva in ima dovolj ključnih kontrol, da zadovolji potrebe preprostega uporabnika in skrbnika omrežja.

Sorodne publikacije