Standardni WCDMA ali GSM: Kakšna je razlika med njimi?

Ko potrošniki razmišljajo o ponudnikih mobilnih omrežij, se njihova glavna vprašanja nanašajo na kakovost storitev, podporo, določanje cen in druge dejavnike. Pri izbiri omrežnega operaterja morate izbrati omrežje GSM ali WCDMA.

Verjetno ste se srečali s temi pogoji, preden ste izbrali nov mobilni telefon, se povezali s ponudniki ali jih prvič spreminjali. Toda ali veste, kaj pomenijo in kakšna je razlika med njimi? Da bi naredili pravo izbiro, bi morali podrobneje preučiti, kaj se razlikuje od GSM in WCDMA.


Kaj je GSM?

GSM deluje kot globalni sistem za mobilne komunikacije in se trenutno obravnava kot standard za komunikacije na svetovni ravni, zlasti v Aziji in Evropi, z razpoložljivostjo v več kot 210 državah sveta. Deluje v štirih različnih frekvenčnih pasovih: 900 MHz in 1800 MHz - v Evropi in Aziji ter 850 MHz in 1900 MHz v Severni in Južni Ameriki. Združenje GSM je mednarodna organizacija, ustanovljena leta 1987, ki je namenjena razvoju in nadzoru širitve uporabe brezžičnih komunikacij v tem standardu.
GSM uporablja TDMA (Multiple Time Access Multiple Access), ki deli frekvenčne pasove v več kanalov. V tej tehnologiji se glas pretvori v digitalne podatke, ki se prenašajo prek kanala in časovnega intervala. Na drugem koncu sprejemnik posluša le dodeljeni časovni interval, klic pa združuje oba signala. Očitno se to dogaja zelo kratkoprejemnika ne opazijo "prekinitve" ali začasne delitve.


Kaj je WCDMA?

CDMA ali večkratni dostop s kodno razdelitvijo je postal standard, razvil in patentiral ga je družba Qualcomm, nato pa se je uporabil kot osnova za standarde CDMA2000 in WCDMA za 3G. Vendar pa tehnologija WCDMA zaradi lastne narave programske opreme ni prejela tako globalne uvedbe, ki bi imela GSM. Trenutno ga uporablja manj kot 18% omrežij po svetu, predvsem v Združenih državah Amerike, pa tudi v Južni Koreji in Rusiji. Kakšna je razlika med GSM in WCDMA s tehničnega vidika?
V omrežjih WCDMA so digitalni klici nameščeni drug na drugega, kar zagotavlja edinstvene kode za njihovo razlikovanje. Vsak signal je kodiran z drugim ključem, nato pa se prenašajo hkrati. Vsak sprejemnik ima edinstven ključ, ki lahko razdeli kombinirani signal na njegove posamezne klice. Oba standarda imata večkratni dostop, kar pomeni, da lahko več klici preidejo skozi en stolp. Toda, kot lahko vidite, je glavna razlika med njimi dejstvo, da se podatki pretvorijo v radijske valove, ki jih vaš telefon oddaja in sprejema. Glavni razlog, da imajo telekomunikacijska podjetja težave s hitrim uvajanjem novega formata, je razlika v frekvenčnih pasovih, ki jih uporabljajo. Zaradi tega telefoni, ki so izdani s podporo GSM, ne morejo komunicirati z omrežji WCDMA in obratno. Večina proizvajalcev naprav je morala uporabiti veliko frekvenčnih območij za 2G in 3G omrežja. To zagotavlja, da bi lahko mobilni telefonipraktično v vseh omrežjih in kjerkoli na svetu.

WCDMA ali GSM: Kakšna je razlika?

Pred uvedbo tehnologije 4G LTE je očitna razlika med napravami GSM in WCDMA povezana s kartico SIM. GSM telefoni so bili dobavljeni s priključkom za "Seven" in napravo CDMA - št.
Z drugimi besedami, WCDMA je standard, ki temelji na naročnikovem telefonu in je povezan z določeno napravo, ki podpira 3G. Če želite preklopiti na drug telefon, se morate obrniti na svojega ponudnika internetnih storitev, deaktivirati staro napravo in aktivirati novega. Po drugi strani pa je v napravah GSM številka povezana s kartico SIM, zato je pri prehodu na drugo napravo potrebno vstaviti kartico SIM v novi telefon.

Pokritost omrežja

Pokritost omrežja ni odvisna od tega, ali gre za GSM ali WCDMA. Kakšna je razlika v tem primeru? Ta značilnost je bolj odvisna od infrastrukture, ki jo ima upravljavec. Omrežja GSM so veliko bolj priljubljena po vsem svetu, z izjemo ZDA, kjer se omrežje Verizon Wireless (W) CDMA ponaša z največjim številom naročnikov v državi.

Mednarodno gostovanje

Pri povezovanju z državo ni pomembno, katero omrežje uporabljate, če je njegova pokritost zadostna. Torej, v Rusiji lahko prosto uporabljate WCDMA ali GSM. Kakšna je razlika zunaj države? V zvezi z mednarodnim gostovanjem ima GSM številne prednosti: na svetu je še veliko teh omrežij, pa tudi številne tarife med temi ponudniki. Z GSM telefonom imate tudi prednost, da lahko kupite lokalnoSIM kartico, kjer koli ste (če uporabljate odklenjeno napravo). Po drugi strani ne boste mogli dobiti popolnega dostopa do povezave z WCDMA-podatki, odvisno od združljivosti omrežja z napravo.

4G, WCDMA ali GSM: Kakšna je razlika v bližnji prihodnosti?

S prihodom 4G in sprejetjem LTE in LTE-Advanced kot standarda za večino omrežnih operaterjev po vsem svetu, razprava o GSM in WCDMA traja manj časa. Danes lahko opazite, da sodobni pametni telefoni, ki so zasnovani za omrežja WCDMA, dobijo tudi reže za kartice SIM, ki izkoriščajo zmogljivosti omrežja 4G LTE.
Razlika med napravami GSM ali WCDMA vodi k dejstvu, da ne morejo biti medsebojno zamenljive že zdaj in da ne bodo nikoli navzkrižno združljive, vendar v bližnji prihodnosti ne bo nič pomembnega. To je posledica dejstva, da sodobni razvijalci še naprej napredujejo do popolnega prehoda na 4G LTE. Ta tehnologija ima očitne prednosti. Torej je za mednarodno gostovanje glavni dejavnik kakovost glasovnega klica in zadovoljstvo potreb uporabnikov v 3G podatkih. Te nastavitve so lahko enako dobre tudi za omrežja GSM ali WCDMA. Kakšna je razlika? 3G modemi, vgrajeni v te naprave, lahko prikazujejo visoko funkcionalnost. Toda glede na dejavnike, kot so razpoložljivost, obseg in cena storitev, 4G ponuja boljše pogoje.

Sorodne publikacije