Hidrokompenzacija trka ob mrazu: možni vzroki in njihovo odpravljanje

Sodobni motor deluje precej tiho in skoraj takoj se sliši zunanji hrup. Z zvoki lahko diagnosticirate različne napake - od zelo nevarnih do enostavnih, s katerimi se še vedno lahko vozite. Pogosto se zgodi, da v motorju udarjajo hidrokompenzanti. Če želite razumeti vzroke težave, morate pregledati njihovo napravo.

Naprava za distribucijo plina

Vnos gorivne mešanice v jeklenke se izvaja preko posebnih lukenj v glavi bloka valjev. Odpirajo se in zapirajo s ploščnimi ventili, ki jih poganjajo potisniki.
Slednje pa se poganjajo z grebeni (štrlinami) odmične gredi, ki se vrtijo z določeno hitrostjo. Kamere so razporejene v zaporedju valjev. Ko se delovni potisniki segrejejo. To je posledica dejstva, da kamere na njih delujejo z veliko silo, in na hrbtni strani jih podpira rotacijski vzmet. Toplota povzroča toplotno raztezanje. Posledično pesti močneje pritiskajo potiskače, pri čemer razdalja med njima popolnoma izgine.

Kaj je hidro-kompenzator

Te naprave samodejno uravnavajo toplotno reže, ki omogočajo delovanje mehanizma za distribucijo plina brez udarnih obremenitev. Takšni elementi so se pojavili na motorjih z več ventili, saj je precej dolgočasno preverjati in popravljati toplotne reže. Zunaj te naprave spominjajo na kovinske valje, ki so sestavljeni iz vzmetnih parov. Je olje pod pritiskom.Toda če upoštevamo, da ti deli delujejo pod konstantno obremenitvijo, kot posledica različnih dejavnikov pri zagonu na hladno udarjanje hidro-kompenzatorjev.


Glavni proizvajalci

Seveda so originalni deli in materiali, ki so bili nameščeni v tovarni, boljši in zanesljivejši. Zato si moramo prizadevati za ohranitev njihove sposobnosti za delo. Kljub temu so včasih analogi boljši od izvirnika.
Hidrokompenzati proizvajajo različne družbe. Toda Nemcem je to najbolj uspelo. Hidrokomponente INA, SWAG, FEBI so se izkazale za zanesljivo in dolgoročno delovanje različnih motorjev. Tudi te dele proizvajajo podjetja AE in AJUSA - prav tako so evropska, vendar imajo po ocenah nizko kakovost proizvodnje. Elementi lahko začnejo trkati v nekaj tisoč kilometrih. Glavni problem vseh takih podrobnosti je nevarnost poroke ali slabe kakovosti izvornega materiala. Zaradi hitrega razvoja drgnjenja površin - hidrokompenzator udari na hladno in vroče. Vožnja s to napako je zelo priporočljiva.

Vzroki udarca

Kot smo že omenili, hidro-kompenzatorji zmanjšajo toplotne reže in jih avtomatsko uravnavajo med delovanjem motorja. Pojav trka prispeva k trem glavnim vzrokom:
 • Mehanske hidravlične kompenzatorje obrabe ali pomanjkanje proizvodnje.
 • Motnje v sistemu za mazanje motorja.
 • Značilnosti motornega olja.
 • Vse tri razloge lahko podrobneje razstavimo in ugotovimo, zakaj trkajoHidrokompenzati (vključno s hladnimi motorji). Med delovanjem na delovni površini teh elementov obstajajo različne napake in naravni razvoj. Poleg tega se lahko deli in ventil za oskrbo z oljem zalijejo zaradi nezadostnega mazanja.
  Drug razlog za udarce hidro-kompenzatorjev je onesnaženje mazalnega sistema. Seveda, smolnate usedline ne morejo prispevati k dobri obdelavi delov. Umazanija in usedline ne le ovirajo normalno delovanje enote, temveč tudi znatno pospešujejo obrabo. Drug vzrok za udarce je težava z oljnim filtrom, ki je lahko previsok ventil. Zaradi tega slabo očiščenega maziva. Maslo, ki ni sezonsko prilagojeno in ima neustrezne lastnosti, lahko povzroči, da hidro-kompenzator potrka tako na hladnem kot tudi na vročem motorju. Masa je lahko preozka in na vročem motorju - nasprotno, tekoča in ne zagotavlja vse popolnosti mazalnih lastnosti.
  Resni razlog za to, da hidro-kompenzator udari na mraz, so lahko učinki pregrevanja motorja. To je tudi infiltracija antifriza ali goriva v sistem za mazanje motorja, presežek plinov iz bloka motorja zaradi okvare ali popolnega prezračevanja. Tako se v motorno olje vnesejo tuje nečistoče. Posledica tega so spremembe v fizikalnih lastnostih, hidro-kompenzatorji začnejo potrkati. Ta zvok se lahko zazna v različnih obdobjih motorja - na začetku dela, na toplem ali neogrevanem motorju, pod obremenitvijoali brez nje. Najpogosteje se hidromenzator udari na hladno in to se zgodi takoj po zamenjavi motornega olja. Pri tem se je treba posvetiti dejavnikom, ki povzročajo to napako.

  Kaj storiti, če hidrokondenzatorji potrkajo na mraz

  Razlog za zvok je lahko preprost - ne popolnoma segreto olje samo ni imelo časa, da bi prišlo do para bata. Kovinski deli brez maščobe udarjajo drug proti drugemu. Sčasoma se tekočina razprši po vseh elementih in zvonec izgine. Pogosto se zgodi, da na hladno udarja hidro-kompenzatorji na "Priori". Razlogi so lahko enaki, saj je konstrukcija RMD značilna za takšne motorje. Slabo delovanje ali obraba samega hidromenzatorja, zamašitev mazalnega sistema, nizko kakovostno olje ali neustreznost njegove sezone in vrste, priporočena za ta motor, povzroča podobne težave.


  Navedete lahko tudi seznam razlogov, ki pomagajo odgovoriti na vprašanje, zakaj na hladnem utripati hidroenergente:
 • napaka samega hidromenzatorja, njegove proizvodnje. Treba je opozoriti, da v tem primeru bo potrkal in z vročim motorjem. Taka različica se lahko upošteva šele po preverjanju vseh drugih. Tu je edina možnost popolna zamenjava.
 • Preveč debelo motorno olje zaradi sezonske neusklajenosti in uporabljenega tipa. En izhod - zamenjajte mazivo.
 • Odtok olja s samega mesta, ko je motor v prostem teku, kar povzroči vstop zraka v kompenzator. Preprečuje normalno delovanje mehanizma. To je posledicanepropustnost ventila hidravličnega kompenzatorja, ki ga je treba zamenjati, in sam vozel se opere in črpa.
 • Zamašitev dovoda za olje v ohišju hidrofenzatorja. Med motorjem se tekočina segreje in prodre v notranjost, kar lahko prepreči usedline in umazanija.
 • Kako identificirati okvarjen element

  Precej enostavno je zaznati neuspeli hidrokompenzator.
  Ko je pokrov ventila odstranjen, ga je dovolj pritisniti. Pravilen element bo obdržal obremenitev, obraba pa ne bo delovala niti pod nizkim tlakom. Podobno ne bo uspelo in ne bo nadomestilo vrzeli, ko motor deluje. Zunanji zvoki tukaj so neizogibni.

  Zakaj na hladnem izstreliti nove hidro-kompenzatorje?

  Razviti je treba nove mehanizme. Zato je manjši udar na začetku dela norma. Ampak, če se zvok in po dolgem delu nadaljuje, potem ni v njih. Seveda ni izključena možnost pomanjkanja proizvodnje, za katero je zaželeno, da se ob nakupu zagotovi jamstvo.
  Vendar pa je lahko udar novih hidro-kompenzatorjev posledica njihove napačne namestitve. Posledično niso ustrezno napolnjene z oljem.

  Posledice okvare hidro-kompenzatorja

  Seveda se veliko ljudi zanima, ali je mogoče upravljati motor z odlagalnimi kompenzatorji zazora ventila. Možno je, vendar ni zaželeno, ker avtomobil ne bo izpolnjeval navedenih parametrov, in sicer:
 • Moč motorja se bo zmanjšala in poraba goriva se bo povečala.
 • Elastičnost se zmanjša in. \ Tmotorja (to bo še slabše za zagon).
 • Povečana vibracija in hrup ter zmanjšanje celotnega vira mehanizma za distribucijo plina.
 • Zato so udarni hidrokompenzatorji izenačeni z okvaro motorja in zahtevajo takojšnje popravilo ali odpravo vzroka težave.

  Preventivni ukrepi

  Da bi zagotovili neprekinjeno in dolgotrajno delovanje hidro-kompenzatorjev, je treba upoštevati precej preprosta pravila delovanja.
  Spodaj jih bomo navedli:
 • Najprej pravočasno zamenjajte motorno olje. Poleg tega se ravna po priporočilih proizvajalca in sezonskih lastnosti: zimsko nalijemo več tekočine, poleti - bolj gosto, tako da so pri delovanju motorja značilnosti mazanja enake.
 • Drugič, v primeru trka je treba čim prej ugotoviti vzrok, da ta napaka ne povzroči nastanka drugih. Konec koncev so udarni kompenzatorji znak okvare ne le slednjega, temveč tudi mnogih drugih sorodnih sistemov in agregatov avtomobilskega motorja.
 • Tako smo ugotovili, zakaj hidrokomponenta trka na mraz, kaj naj z njo in kako rešiti problem.

  Sorodne publikacije