Kaj je DPI? Povejte nam

DPI je merilo prostorske odtisne ali video gostote točk, ki se lahko postavi v črto znotraj 254 cm. Monitorji nimajo pik, temveč imajo pike. Podoben koncept za monitorje in slike je slikovnih pik na palec ali PPI. Številni viri, vključno s priročnikom za razvijalce Android, uporabljajo izraze DPI in PPI izmenično.

Opredelitev

Kaj je DPI v računalniških sistemih? To je indikator ostrine (gostota osvetljenih točk) na zaslonu. Točke na palec za dano ločljivost se razlikujejo glede na celotno velikost zaslona. Nekateri uporabniki raje izraz "piksel-za-palcem (PPI)" kot previdnostno ostrino slike, medtem ko vzdržujejo DPI za uporabo s tiskanimi mediji.
Kaj je DPI pri tiskanju? To je število pik na palec kot indikator kakovosti tiskanja na papirju. Povprečni PC tiskalnik danes ponuja ločljivost 300 DPI ali 600 DPI. Izbira višje vrednosti običajno zmanjša hitrost tiskanja vsake strani.


Kaj je DPI? Tiskarske meritve

Tiskalniki z višjim indeksom do neke mere zagotavljajo jasnejši in podrobnejši izpis. Tiskalnik nima nujno ene mere DPI. To je odvisno od načina tiskanja, na katerega vplivajo nastavitve gonilnika. Območje DPI, ki ga podpira tiskalnik, je v veliki meri odvisno od uporabljene tehnologije tiskalne glave. Torej matrični tiskalnik uporablja črnilo skozi drobne palice, ki zadenejo barvni trak in ima relativno nizko ločljivostsposobnost, DPI, je običajno v območju 60 do 90 (od 420 do 280 mikronov). Inkjet tiskalnik skenira črnilo skozi majhne šobe in je običajno sposoben 300-720 DPI. Laserski tiskalnik uporablja toner prek nadzorovanega elektrostatičnega naboja in lahko znaša od 600 do 2400 dpi.

Metoda izračuna

Merjenje DPI za tiskalnik mora biti pogosto veliko višje od meritve slikovnih pik na palec (PPI) video prikaza, da se zagotovi izhod te kakovosti. To je posledica omejenega obsega barv za vsak gumb DPI, ki je običajno na voljo na tiskalniku.

Na vsakem natančnem mestu lahko najlažji barvni tiskalnik natisnejo piko ali pa natisnejo piko, ki je sestavljena iz fiksne količine črnila v vsakem od štirih barvnih kanalov (običajno CMYK z modro, vijolično, rumeno in črno črnilo).

Oprema za tiskanje

Visoko zmogljivi brizgalni tiskalniki lahko nudijo 5 ali 7 barvnih črnil, kar daje 3264 ali 128 možnih tonov na piko.
Nekateri barvni tiskalniki lahko ustvarijo spremenljive količine padec na vsaki točki in lahko uporabijo dodatne kanale barvnega črnila.
Z izjemo tega pravila obstajajo tiskalniki za sublimacijo barvil, ki lahko uporabijo več slednjih, skoraj 256 ravni na kanal, ki so na voljo na rednem monitorju, na vsako slikovno piko "na strani brez glajenja, vendar z drugimi omejitvami:
 • ločljivost (običajno 200 do 300 dpi), ki lahko ustvari besedilo in nekaj vrsticnesramno
 • Nizka izhodna hitrost. Ena stran potrebuje tri ali štiri polne prenose za vsako barvo barve, od katerih lahko traja več kot petnajst sekund, kar je običajno hitreje kot "fotografski" načini večine brizgalnih tiskalnikov.
 • Neekonomski sistem kartuš za črnilo.
 • Napake naključne registracije barv (večinoma vzdolž dolge osi strani), ki zahtevajo ponovno kalibracijo tiskalnika, da se upošteva zdrs in pomik v sistemu podajanja papirja.
 • Te pomanjkljivosti pomenijo, da so tiskalniki za sublimacijo barv kljub svoji precejšnji prednosti pri ustvarjanju dobrega fotografskega in nelinearnega grafičnega izhoda še vedno nišni izdelki, medtem ko naprave z višjo ločljivostjo, nizko barvno globino in vzorci preprečevanja aliasijevanja ostajajo norma.

  Kaj je DPI? Postopek tiskanja

  Postopek tiskanja lahko zahteva razpon od štiri do šest točk (merjeno na vsaki strani), da se natančno reproducira barva v eni slikovni pik. Slika, ki ima širino 100 slikovnih pik, lahko zahteva tiskanje od 400 do 600 slikovnih pik. Če mora biti slika velikosti 100 x 100 slikovnih pik natisnjena v kvadratnem palec velikosti, mora imeti tiskalnik ločljivost od 400 do 600 dpi za predvajanje slike.
  V skladu s tem je danes 600 DPI (včasih 720) tipična izhodna ločljivost za začetne laserske tiskalnike in nekatere tiskalnike za brizgalne tiskalnike, pri čemer so 1200/1440 in 2400/2880 skupne "visoke ločljivosti".

  To je v nasprotju s prejšnjimi modeli 300/360 (ali 240) pik na palec in približno 200 DPI za matrične tiskalnike in telefakse, ki zagotavljajo fakse in računalniško natisnjene dokumente, zlasti tiste, ki uporabljajo grafiko barvni blok

  DPI-ji ali piksli na IMMUNE v digitalnih slikovnih datotekah

  Kaj je DPI in kakšna je njegova razlika od PPI? Pri tiskanju se to nanaša na originalno ločljivost tiskalnika ali napravo za obdelavo slik, PPI (pikslov na palec) pa se nanaša na vhodno ločljivost fotografije ali slike. DPI se nanaša na fizično gostoto slikovnih točk, ko se predvaja kot pravi fizični predmet, na primer natisnjen na papir. Digitalna slika nima svojih fizičnih dimenzij, merjenih v palcih ali centimetrih. Nekateri formati digitalnih datotek zapisujejo vrednost DPI ali najpogosteje vrednost PPI (pikslov na palec), ki jo je treba uporabiti pri tiskanju. To omogoča tiskalniku ali programski opremi, da pozna velikost slike ali (v primeru skeniranih slik) velikost originalnega skeniranega predmeta. Na primer, rastrska slika lahko meri 1000 x 1000 slikovnih pik, ločljivost 1 milijona slikovnih pik.
  Če je oznaka 250 PPI, je to navodilo tiskalnika za tiskanje v velikosti 4 x 4 palcev. Spreminjanje PPI na 100 v programu za urejanje slik bo tiskalniku omogočilo tiskanje 10 x 10 palcev. Vendar pa sprememba vrednosti PPI ne bi spremenila velikosti slike v slikovnih pikah, ki bi bila še vedno 1000 x 1000. Slika je lahko tudiReciklirano, da spremenite število slikovnih pik in s tem velikost ali ločljivost slike.

  Sorodne publikacije