Senzor temperature kotla: opis, značilnosti, princip delovanja

Upravljanje sodobnih ogrevalnih sistemov - postopek je preprost. Glavna stvar pri tem je, da pravilno organizirati delo avtomatizacije in vzpostaviti povezavo potrebnih stvari. Da ne bi neodvisno sledili parametrom opreme in jih primerjali s sedanjo mikroklimo, proizvajalci ponujajo priročne in funkcionalne termostate. Klasična rešitev tega tipa je senzor temperature kotla, ki deluje kot nekakšen informator opreme avtomatizacije. S to napravo se ogrevalni sistem sam prilagodi zahtevanim parametrom delovanja.


Splošne informacije o senzorju

Sam senzor se redko vidi kot del ogrevalne infrastrukture. Ponavadi je vključen v osnovni komplet termostatov in kontrolnih relejev. Kot drugi deli kotlov, primer šob, fitingov, gorilnikov in adapterjev za kotle, je senzor kombiniran z določenimi tipi opreme. Seveda obstajajo tudi univerzalni modeli, vendar se priporoča tudi, da se najprej primerjajo lastnosti s ciljno upravljanimi napravami. Zunaj so temperaturni senzorji majhne naprave, ki lahko zagotovijo različne načine pritrditve na površino. Hkrati je zaželeno zagotoviti sredstva za zaščito. Še posebej, če se uporablja zunanji temperaturni senzor za kotel, je potrebno pripraviti izolacijo proti vlagi, zmrzali in mehanskim vplivom.

Načelo dela

Glavna naloga senzorja je določiti temperaturne indekse. Nadaljnje informacije se pošljejo na ploščo termostata, ki glede na uporabniško nastavljen program poda ukaz za namestitev kotla. Temperaturo določajo tradicionalna načela raztezanja in zoževanja aktivne snovi, odvisno od okoljskih značilnosti ali na podlagi načela občutljivosti polprevodnikov. Najpogosteje merilnik temperature za plinski kotel deluje na principu električnega upora, kar omogoča registracijo dokazov o delu, vendar obstajajo tudi silicijeve in uporovne naprave. Pravzaprav je z vidika gospodinjstva posebej pomembno načelo določanja temperaturnega režima, saj bo napaka senzorja še vedno izravnana z že odstopanjem pri delu kotlovnice v območju 1-2 ° C.


Tipi senzorjev

Poleg ločevanja senzorjev z metodo določanja temperature obstaja tudi razvrstitev glede na vrsto interakcije s termostatom. V tem načrtu lahko napravo razdelite na žično in brezžično. Prva možnost ima prednost v obliki stabilnega prenosa natančnejših dokazov, brezžični modeli pa uporabnika odvzamejo težave v obliki dodatnega polaganja kablov. Poleg tega je senzor temperature kotla predstavljen na trgu v obliki uličnih in sobnih modifikacij. Ugotovljeno je bilo že, da zunanje naprave zahtevajo bolj previden pristop k zaščiti. Zato razvijalci senzorjev za uporabo zunaj domadajejo jim bolj trpežne, odporne na obrabo odporna ohišja. Mimogrede, smotrno je uporabiti zunanji senzor temperature kotla, ker bo termostatu dal bolj popolne informacije o stanju mikroklime, kar bo omogočilo učinkovitejši nadzor moči ogrevalnega sistema brez lastnikovega sodelovanja.

Glavne značilnosti

Glavna kakovost, ki določa operativne zmogljivosti takih senzorjev, je temperaturno območje. Preprosti modeli začetnega nivoja običajno podpirajo spekter 10 do 40 ° C. Toda za delo s produktivnimi kotlovnicami to ni dovolj. Zato je lahko razpon od 10 do 70 ° C zmagovalna možnost. Pri velikostih imajo senzorji sobne temperature za kotle majhne dimenzije - približno 2-3 cm v dolžino in širino. Druga stvar je, da so večnamenske naprave z več merilnimi kanali opremljene z dodatnimi enotami. Pri izbiri žičnega modela je treba upoštevati tudi dolžino kabla. Obstaja več standardnih velikosti. Na primer, isti senzorji prostora, ki zagotavljajo tesno namestitev kotla, vsebujejo ožičenje do 5 m. Ulične naprave so priključene na kotle z žico, daljšo od 10 m. povezavo s termostatom prek radijske postaje.

Proizvajalci

Generatorji kotlov se najpogosteje ukvarjajo z razvojem opreme za ogrevanje. Med takšnimi podjetji je mogoče opredeliti "Bucks",Weismann, Wellington, itd. K so specializirani prav za termoregulatorje proizvajalcev, med njimi podjetje "Proterm", "Thermo", "Meybes", itd. Ti proizvajalci proizvajajo pribor in nadomestne dele za kotle, vključno s termostati. , cevi, grelni elementi, kot tudi elementi za avtomatizacijo.

Sklep

Oprema sodobnega kotla v osnovni opremi, za katero mnogi uporabniki menijo, da je odveč. Govorimo o širokem spektru funkcij, ki omogočajo ustvarjanje kompleksnih strojnih konfiguracij. V tem ozadju se lahko zdi neupravičeno in zagotavljanje ogrevalnega sistema je še en element, za katerega je potrebna tudi ločena kabelska linija. Tako ali drugače, temperaturni senzor kotla resnično prinaša oprijemljive koristi. Z njim avtomatizacija termoregulatorja pravilno analizira informacije o lokalni mikroklimi in na podlagi njihove obdelave pravilno upravlja sam kotel. To pomeni, da je udeležba osebe, ki lahko naredi napako pri ustanavljanju, praktično odpravljena. Od uporabnika je potrebno določiti samo parametre, v katerih mora enota delovati pod določenimi temperaturnimi pogoji.

Sorodne publikacije