Katere različice Androida obstajajo?

V našem stoletju bo težko predstavljati sebe vsaj en dan brez telefona ali tablice z dostopom do interneta. Za mnoge so te naprave le dodatna oprema, komunikacijska naprava, igralna naprava, za druge pa nepogrešljiv pomočnik pri delu. Za kakršen koli namen, ki je bil uporabljen, mora biti njegova programska oprema nova. Obstaja veliko operacijskih sistemov za telefone in tablične računalnike, vendar je Android najbolj priljubljen. Ker ima priročen vmesnik in stabilno delovanje, je ta operacijski sistem nameščen na skoraj vseh napravah, ki so bile pred kratkim izdane. Občasno se posodobitve posodabljajo v Androidu, kar odpravlja težave in napake ter dodaja nove funkcije. V času obstoja OS je bil izdan vsaj 10 različic. Najpomembnejši, na katere bomo gledali danes, vključno z najnovejšo različico Androida.

Android 414.2 in 4.3 (Jelly Bean)

Te različice operacijskega sistema se ne razlikujejo veliko. Vsi so rafinirani Android 4.0. V nadgradnjah so razvijalci rahlo optimizirali vmesnik, naredili prehode še bolj gladko, tako da so odstranili kretnje pri preklapljanju med namizji telefona ali tabličnega računalnika. Tudi vizualna zasnova sistema je doživela majhne spremembe. Dodan je bil gumb Hitre nastavitve na plošči z obvestili. Prav tako so razvijalci uvedli podporo za več profilov na napravi. Polna različica Android 4.3.x se še vedno uporablja na nekaterih napravah in je precej posodobljena.

Android 4.4 (KitKat)

Namen te različice je bil izboljšati hitrost delovanjasistemi in prilagoditev pod cenovno ugodnimi modeli pametnih telefonov in tablic. Izboljšala je tudi delovanje RAM-a. Prvič razvijalci so zgradili storitev za upravljanje na daljavo OS in "pametno" določanje števila.

Android 5.0 in 5.1 (Lollipop)

V tej različici Androida se je večina sprememb zgodila z vizualnim oblikovanjem. Vse komponente oblikovanja so bile poudarjene s sencami, kar jim je dalo prostor in podrobnosti. Dodan je način za več igralcev, ki uporabnikom omogoča upravljanje telefona ali tabličnega računalnika. S to različico Androida je bilo na napravi mogoče uporabljati 64-bitni procesor in najnovejšo različico Bluetooth različice 4.1.

Baterija pripomočka se počasneje prazni zaradi večje optimizacije delovanja.

Android 6 (Marshmallow)

To je ena od najnovejših različic tega operacijskega sistema, ki je izšla maja 2015. S to posodobitvijo je bilo veliko notranjih in zunanjih sprememb. Na primer, uvedena je bila možnost blokiranja pripomočka s prstnim odtisom in izboljšanje prepoznavanja obrazov. Med novostmi je dodajanje možnosti za izvajanje takojšnjih plačil z novim Android plačilnim sistemom.

Android 7 (Nougat)

V najnovejši različici uporabnikov Android so čakali na inovacije, kar je omogočilo uporabo dveh aplikacij na obeh polovicah zaslona. Dodane so bile možnosti, zaradi katerih je operacijski sistem bolj primeren. Ti vključujejo:
  • Počisti vse gumbe v procesih v ozadju.
  • Izboljšan sistem pošiljanja sporočil.
  • Kompaktna plošča z ikono bližnjice.
  • Katera različica »Android« ustreza?

    Odgovor na to vprašanje je na prvi pogled očiten. Izbrati morate samo najnovejšo različico operacijskega sistema, ker bo odpravila vse prejšnje napake in dodala nove funkcije. Vendar ne pozabite, da najnovejša različica Androida morda ne bo delovala za vašo napravo, če nima potrebne energije. Na primer, telefon, imenovan HTC One S, ima različico 4.2 in ne bo mogoče posodobiti sistema na 6.0, saj bo procesor z 1,2 GHz z dvema jedroma in frekvenco 1,2 GHz preprosto ne zadostoval za normalno delovanje OS.

    Sorodne publikacije