Kaj se bo zgodilo, če v motor nalijte olje: posledice

Kljub dejstvu, da je postopek zamenjave olja v motorju dovolj preprost, je treba upoštevati številne nianse. Ena od njih je količina masti. Nezadostna ali prevelika količina motornega olja negativno vpliva na delovanje motorja. Spregovorimo o tem, kaj se bo zgodilo, če v motor vlijemo olje in kako se z njim spopasti, če je dovoljena raven presežena.

"Zlati medij"

Za vsak motor se spreminja količina masti. Razlog za to je različen obseg dela. Na primer, za DJ-e 16 traja približno 4 litre, za 24 pa je že približno 5. Podrobni podatki so navedeni v navodilih za uporabo vozila.

Tudi zasnova vsakega avtomobila zagotavlja sondo za preverjanje ravni. Na njej so "maksimalne" in "minimalne" oznake. To pomeni, da mora biti količina motornega olja znotraj teh vrednosti. Dovoljeno je doseči tako najvišjo kot minimalno vrednost. Presežek ali pomanjkljivost lahko povzroči resne okvare. Toda takoj je treba opozoriti, da je prelivanje manj nevarno kot pomanjkljivosti. Ko motorno olje ni dovolj, se ne bodo vsi mazalni deli motorja z notranjim zgorevanjem učinkovito mazali, kar bo povzročilo njihovo večjo obrabo. No, zdaj pa poglejmo, kaj se zgodi, če v motor vlijemo olje.

O posledicah

Zahteve proizvajalca avtomobila glede na klasifikacijo motornega olja, njegovo vrsto in količino niso vedno upoštevane. Zadnja točka mora biti posebnapozornosti Če redno prekoračite najvišjo dovoljeno raven mazanja v motorju z notranjim zgorevanjem, se poraba goriva znatno poveča. To je posledica dejstva, da presežek viskoznega olja ustvarja dodatno odpornost med delovanjem. Ročica in bat morata vložiti več napora v delovni cikel. Dobra stvar pri tem je malo, toliko bolj, da je daleč od najhujšega. Pogosto gre celo za večja popravila, zato, če je oseba preveč izpraznila olje v motor, so lahko posledice zelo različne, od majhnega strahu in visokih finančnih stroškov.

Redni presežek ravni

Če je bilo dovoljeno prelivanje le enkrat ali dvakrat, posledice morda niso. Če pa se to redno ponavlja, se zgodi naslednje:
 • nastajanje velike količine ogljika na stenah zgorevalne komore in bata.
 • Zmanjšanje življenjske dobe izpušnega sistema, saj se presežki oddajajo točno tam.
 • Večje emisije izpušnih plinov. Zlasti se povečuje količina škodljivih snovi, ki se sproščajo v ozračje, kar je zelo nezaželeno.
 • Zaradi visokega tlaka v sistemu se zamaški potisnejo ven.
 • Povečana poraba goriva.
 • Vžigalne svečke so poplavljene in njihova življenjska doba se znatno zmanjša.
 • Kaj se lahko še zgodi?

  Če se olje vlije v motor nad nivojem, se zaradi povečanega tlaka v sistemu za mazanje začne slabiti. To pomeni, da lahko pride do puščanja pod pokrovom ventila, GBC, vtičnic itd. Tudi če bo v prihodnostinormalizirati, potem je problem nikjer izginiti, in zamenjajte tesnilo glavo bloka valjev - razredi so zelo drago tako v času in denarju. V tem scenariju obstaja verjetnost, da mazivo vstopi v zgorevalno komoro. To močno poslabša kakovost mešanice goriva in zraka. Kot rezultat, motor izgubi nekdanjo dinamiko, začne delovati nestabilno, itd. Na splošno bo problemov dovolj. Toda če opazite presežek pravočasno, je to mogoče popraviti. Zdaj pa poglejmo, kako je.

  Najenostavnejša in najučinkovitejša metoda

  Če avtomobilist izprazni olje v motor VAZ ali kateri koli drug avto, še ni grozno. Pravočasno opazen presežek nivoja ne bo povzročil poškodb motorja. V tem primeru je priporočljivo iti po poti najmanj upora. Bistvo metode je odvajanje presežka skozi okrov ročične gredi. Za to se povzpnemo pod avtomobil, odvijemo čep za izpust in izpraznimo majhen del motornega olja. Nato morate zaviti plutovinasto ploščo in preveriti raven na sondi. Če ste preveč izpraznili, dodajte in se osredotočite na oznake na sondi. Ta metoda je pomembna, če je mazivo sveže. Če je bil preliv viden v 5-7 tisoč kilometrov, je priporočljivo preprosto zamenjati motorno olje z novim in poskusiti tokrat, da ne preseže dovoljenega nivoja. To je ena najpreprostejših metod, vendar je hkrati najbolj učinkovita in dostopna vsem.

  Prelivanje nivoja motornega olja: kaj storiti?

  Obstaja tudi alternativa. Sestoji iz dejstva, da s pomočjo fleksibilne cevi iztisnepresežek sistema. To bo zahtevalo elastično gibko cev, pravijo kapalko. Odvijte vtič vrat za polnjenje olja in vstavite cev. Poskusite ga premakniti naprej, kot lahko. Nato je zaželeno, da se presežek črpa v predpakirani posodi s pomočjo črpalke. Če kompresor ni prisoten, se to opravi z brizgo. Nato, kot pri prejšnji metodi, preverite nivo sonde in po potrebi črpajte ali dodajte sistemu.

  Lahko poskusite na enak način, ampak ga prenesete s sondo. To storite tako, da jo odstranite in vstavite cev. Na ta način lahko normalizirate nivo motornega olja v motorju in ne skrbi zaradi posledic. Kot lahko vidite, v tem ni nič kompleksnega, poleg tega je vse preprosto, delo pa se izvaja brez posebnega orodja.

  Pustite vse, kar je?

  Mnogi vozniki avtomobilov ne priporočajo, da bi bili pozorni na prelivanje. To dokazuje dejstvo, da bo ves ekstra sistem šel skozi okrov motorja. Ampak to je več o "vožnji" avtomobilov. Če je motor nov, bo raven ostala v krogu do naslednje zamenjave. Zato je priporočljivo, da takoj ukrepate in ne čakate, da se težava odpravi.
  Veliko je odvisno tudi od tega, kolikšen je nivo motornega olja pri motoristu. Če ta vrednost ni večja od 300 gramov, jo lahko naredimo še lažje. Odstranite oljni filter in nalijte olje iz njega. Posledično bi morala raven doseči normo. Če je preveč poplavljena, potem je bolje uporabiti medicinskokapalko in brizgo za izčrpanje odvečne količine. Treba je omeniti, da lahko povišana raven povzroči, da koleno razbije maslo. Posledično se bo njegova učinkovitost poslabšala. Poleg tega je nastanek pulzirajočih emisij verjetno posledica istih tesnil. V prihodnosti bodo nenehno tečili in jih ne bodo zamenjali. To se najpogosteje izvaja pri vzdrževanju spletne strani TMG.

  Povzamemo

  Tukaj smo ugotovili, kaj bi se zgodilo, če v motor vlijemo olje. Kot lahko vidite, je veliko odvisno od tega, kako daleč je norma in pravilnost. Če je to osamljen primer, potem ni vredno panike. Ampak s katerim koli urnikom je zaželeno, da izčrpamo nepotrebno in vozimo mirno.
  Mnogi izkušeni vozniki so doživeli to težavo v svojih lastnih izkušnjah in povedali, da o tem ni nič strašnega. Mogoče je tako, vendar je treba razumeti, da je veliko odvisno tudi od stanja gumijastih tesnil in motorja kot celote. Vendar je bolje, da ne preverjate, kaj se bo zgodilo, če v motor vlijete olje, saj to lahko vpliva na njegovo delovanje. Zlasti se vžge sistem za gorivo. Nič dobrega v nezadostni količini olja ali preveč za DIC. Zato morate vedno ohraniti raven v sprejemljivih mejah. Zdaj veste, kaj storiti, če prelivate olje v motor.

  Sorodne publikacije