Kaj je transponder? Načelo dela in področje uporabe

Pogosto se pri nameščanju in konfiguriranju satelitske televizije srečujejo z nejasnimi pogoji. To se zgodi, ko na primer poskušate nastaviti anteno ali sprejemnik. In če se navodila zdijo nejasna, jih je treba nujno razlagati. Pogosto uporabniki ne vedo, kaj je transponder. Razumimo.

Kaj je transponder?

To je naprava, ki oddaja signal kot odgovor na prejeti signal. Transponder lahko sprejema signal na eni frekvenci in ga prenaša na drugo frekvenco. Prav tako je sposoben generirati ustrezen signal s pravilno prejeto zahtevo, itd. Pogosto se uporablja za pošiljanje vnaprej določenega sporočila v primeru sprejema določenega signala.


Področje uporabe

Glede na potencial je obseg uporabe pripomočka zelo širok. Naenkrat je treba omeniti, da se te naprave ne uporabljajo samo na področju satelitske televizije, saj jih mnogi pomotoma obravnavajo. Zahvaljujoč TB transponderju se tako oblikujejo satelitski kanali, naprava pa ima vlogo repetitorja ali sprejemnika. Naprava se lahko uporablja v digitalni kompresiji, ko se več različnih digitalnih tokov prenaša hkrati prek transponderjev kanalov na isti frekvenci. Zelo aktivno se uporabljajo v letalstvu, tudi v vojski. Slavni sistem "neznanec" temelji na uporabi transponderja. Tudi njegova vloga je velika pri prepoznavanjusignale na radarju. Nekateri modeli lahko prenašajo informacije o nadmorski višini, hitrosti letenja, posebni kodi obtoženca.
Toda tudi to ni omejeno na področje uporabe. Naprava vam omogoča, da iščete smučarje, ki so zasneženi. Obstajajo celo posebne naprave za iskanje ključev v hiši (transponder bo v tem primeru dal signal določeni piščali uporabnika, na primer). Plovila uporabljajo transponderje sonarjev, merijo razdalje do objektov.

Transponderji v letalstvu

In čeprav je že bilo rečeno, da se ta naprava uporablja v letalstvu, je treba to področje posebej pozornost nameniti. V letalstvu je vloga te naprave resnično velika, zato je odgovor na vprašanje, kaj je transponder, prva stvar o letalstvu, nato pa o satelitskih komunikacijah. Transponder, ki je vedno na civilnem zrakoplovu, omogoča kontrolorju zračnega prometa, da identificira zrakoplov na tleh. Proge kontrolne sobe pošiljajo signal, transponder ga sprejme in vrne posebno štirimestno kodo. Tako bo dispečer na monitorju videl položaj plovila in posebno kodo. Te kode so lahko drugačne, kažejo na stanje na ladji.
Na primer, koda 7500 pomeni zajemanje letala, oznaka 7700 pomeni, da je na krovu prišlo do nesreče, koda 7600 pomeni izgubo komunikacije. To so posebne kode, za katere se bo opozorilo samodejno aktiviralo v dispečerski službi. Seveda je to zelo približen opis načela delovanja transponderjev v letalstvu. Pravzapravsistem je precej zapleten, vendar natančen. Toda na splošno shema izgleda takole.

Sklepna ugotovitev

Področje uporabe te naprave je zelo veliko. Nemogoče je celo našteti vse. Toda glavna stvar je, da zdaj razumete, kaj je transponder in kako deluje. Najpomembneje je razumeti načelo dela. Naprava pošlje drug signal v odgovor na prejeti signal. V tem preprostem načelu je izredno zapleten sistem letalske povezave in identifikacije objektov eden. Naprava omogoča vzpostavitev komunikacijske satelitske antene neposredno s samim satelitom, z njo ključni ključ avtomobila s tipkami izraža piščalko uporabnika itd. Še naprej dajemo primere uporabe te naprave lahko neskončno dolgo.

Sorodne publikacije