Satelitski sistemi: Pregled, značilnosti in aplikacije

Da bi zagotovili varnost človeštva, se zdaj uporablja tudi prostor. V ta namen so nastali satelitski sistemi. Ta tehnologija je bila prvič uporabljena leta 1957. Takrat se je začel prvi umetni satelit. Že v sedemdesetih letih je nastal radijski navigacijski sistem. Zaradi tega je bilo mogoče določiti koordinate vseh signalov, ki so bili poslani s satelita. Takšen varnostni sistem se trenutno uporablja za različna dela, pa tudi za zaščito tako države kot tudi posameznih državljanov. Kaj predstavljajo navadne satelitske tehnologije? To je kompleks povezav elektronsko-tehničnega tipa. Poleg tega je treba opozoriti, da lahko taki sistemi delujejo le s prizemno in vesoljsko opremo. Poleg tega lahko sistemi zlahka prepoznajo geografske podatke in nadmorsko višino, datum in hitrost gibanja vode ter zemeljske in zračne objekte.

Razvrstitev

Satelitski navigacijski sistemi so razdeljeni na več vrst. Izpostavimo kaj. Iskalniki, ki so bolj znani kot GPS, so varni za delo mest in telefonov. Poleg tega obstajajo navigacija, ki lahko zaščiti stanovanja in druga območja, kot tudi iskalniki, ki so potrebni za delovanje avtomobilov.


Ključni elementi

Treba je razmisliti, kateri elementi vključujejo satelitske sisteme. Imajo zemeljske nadzorne sisteme. Poleg tega jih je mogoče nadzorovati s samega planeta,nastavite koordinate vsakega satelita. Informacije iz njih so na voljo tudi zelo hitro. Za povečanje razpoložljivosti podatkov je potrebna oprema za sprejem. Nameščeni radijski svetilniki. Zagotavljajo delo sistema, ki poveča natančnost določitve koordinat. Obstaja radijski sistem, ki vam omogoča prenos kakršnih koli popravkov na prej določene koordinate. Ustvarijo se tudi orbitalne skupine, ki lahko vključujejo od 2 do 30 satelitov, ki so potrebni za oddajanje posebnih signalov.

Načela dela

Upoštevati je treba načela delovanja satelitskih sistemov. Imajo posebne antene, ki so na mestu. S pomočjo svojih funkcij in določenih tehnologij lahko izračunajo oddaljenost te antene od satelita, ki je v orbiti. To se izvede z največjo natančnostjo. Da bi zagotovili dekodiranje podatkov, uporabite tabelo, imenovano almanah. V tem primeru mora biti shranjen v pomnilniku naprave, ki sprejema signale, in navesti lokacijo satelitov. Če tabela ni zastarela, bo mogoče z majhnimi geometrijskimi izračuni enostavno izračunati, kje je naprava. Za njihovo izvajanje je potrebno sprejeti signale z vsaj treh satelitov. Kaj pa, če želite dobiti lokacijo predmeta, ki je nad površino? To zahteva podatke s četrtega satelita. Vsi podatki se obdelujejo z zemeljskimi bloki, ki zagotavljajo izhod potrebnegakoordinata Treba je opozoriti, da podatki nujno zahtevajo popravek. To je posledica dejstva, da na njih lahko vplivajo atmosferski tlak, temperatura okolice in tako naprej. Na žalost lahko ti dejavniki dodajo napake, ki so lahko minimalne (30 m) ali največ (100 metrov).
Za zmanjšanje netočnosti lahko uporabite tudi poseben način GPS. Imenuje se diferencial. Zaradi tega se lahko izvedejo popravki, ki bodo določili lokacijo objekta na 1 cm, v tem primeru bo lahko vsak satelitski sistem zbiral in obdeloval podatke, ki niso bili prejeti v enem obdobju. Zato lahko vsak znanstvenik, ki dela s satelitskimi sistemi, z lahkoto, skozi čas, spozna hitrost predmeta, pa tudi njegovo pot poti in tako naprej.

GPS

Satelitska tehnologija je trenutno zelo priljubljen sistem. Hkrati deluje več tehnologij za navigacijo. Govorimo o ameriški GPS, ruski GLONASS in evropski Galileo. Zahvaljujoč jim je mogoče zlahka določiti lokacijo katerega koli predmeta, kakor tudi njegovo hitrost, pot poti, in ni pomembno, kje je: v zraku, v vodi ali na tleh. Oglejmo si podrobneje navigacijski sistem. Začnimo z ameriškim GPS-jem. Zgodovina tega razvoja se je začela leta 1973. Na začetku se je imenoval DNSS, potem pa se je preimenoval in čez nekaj časa je dobil sodobno ime - GPS. Prvi satelit navigacijskega sistema se je začel v oddaljenem letu 1974. Leta 1993 je njihovo število žepreseglo 20 kosov. Zaradi tega je mreža globalnega satelitskega sistema lahko popolnoma pokrila zemeljsko površino.

Sprva je ta sistem, tako kot mnogi drugi, deloval v vojaških kompleksih. Razvit je bil za Združene države Amerike. In šele leta 2000 je bila odstranjena tajnost tega sistema. Po tem se je GPS razširil na civiliste in postal tako priljubljen, kot je mogoče. Trenutno ga lahko Pentagon zlahka izklopi na določenih območjih, kjer poteka vojna, službe delajo ali ustvarjajo ovire ali prenos signalov. ZDA obveščevalne agencije lahko imajo in imajo pravico, da to storijo.

GLONASS

Satelitski sistem GLONASS deluje od devetdesetih let 20. stoletja. Zdaj ima več kot 20 satelitov, ki so v orbiti. Zdaj načrtujejo povečanje na 30. V letu 2007 je bil ta sistem odprt za celotno ozemlje Ruske federacije. Hkrati pokriva celotno državo in se lahko uporablja na več načinov. Zahvaljujoč temu lahko prevažate tovor in potnike. Treba je opozoriti, da je ta sistem spremljanja orodje, ki zlahka določi pot gibanja. Trenutno navigacijo uporablja Ministrstvo za izredne razmere, policija pa prevaža tudi reševalna vozila.
Opozoriti je treba, da GLONASS zaradi razvoja satelitskih sistemov zdaj deluje s svetilniki za sledenje. Vsi podatki se pošljejo oddaljeni storitvi. Tu se shrani in posreduje uporabniku. Hkrati lahko zbiranje informacij traja od 15 do 250 sekund. Program nato obdeluje podatke in jih posreduje osebilokacijo določenega predmeta. Zdaj v Ruski federaciji razvija nov projekt, ki je bil imenovan "Era-GLONASS". Razvija se, da bi službam za ukrepanje ob izrednih dogodkih omogočili, da se odzovejo na izredne razmere v vseh nujnih primerih. Zdaj se načrtuje, da se bo satelitski sistem za spremljanje prometa začel leta 2020. Zasnovan bo tako, da bo samodejno prenašal podatke v storitev v primeru resnih prometnih nesreč. To so tisti, ki sprožijo zračne blazine. Nato se bo upravljavec obrnil na voznika in poskušal pojasniti vse podrobnosti. Če ni odgovora ali so informacije potrjene, bodo zdravniki, policisti in Ministrstvo za izredne razmere nemudoma odšli.

Galileo

Ta satelitski sistem je razvit za vse države, ki so članice Evropske unije. Zdaj ta varnostni sistem deluje, njegov razvoj pa stane 2 milijardi dolarjev. Ime je dobil po znanstveniku Galileu Galilei. Je italijanski astronom. Ta sistem je popolnoma neodvisen od drugih satelitskih sistemov in ga ne nadzorujejo ruski GLONASS in ameriški GPS. Treba je opozoriti, da ta naprava vam omogoča, da ugotovite lokacijo predmeta z natančnostjo do enega metra. Takšnega projekta ni. Ima tudi možnosti za iskanje in shranjevanje osebe. V Rusiji se ta sistem razvija, v drugih državah pa preprosto ni prisoten.

Zaščita vozil

Trenutno lahko številni vozniki uporabljajo informacije o satelitskem sistemu proti kraji. Je zelo udoben in zanesljiv. Deluje zavzpostavitev povezave med avtomobilskimi antenami in več satelitskimi tehnologijami. Tako na določeni napravi pride do lokacije vseh delovnih mest, torej lahko uporabnik določi lokacijo vozila do enega metra. Treba je opozoriti, da se ta satelitski sistem za avtomobile nekoliko razlikuje od mnogih drugih podobnih dogodkov. Zakaj? Ne samo, da lahko sprejema signale iz orbite, ampak jih tudi prenaša na avto, lastnika ali krmilnika. Če kabina prodre napadalca, in tudi poskuša prekiniti nameščen sistem, bo tak razvoj satelitov takoj poslal opozorilo na omrežnega operaterja (ali posebne aplikacije - voznik ali dispečer). Po tem se bodo priključile potrebne storitve, ki določajo gibanje avtomobila in izračun lokacije. Opozoriti je treba, da je tak varnostni sistem po mnenju mnogih uporabnikov precej zanesljiv. Nevtraliziranje je precej problematično v primerjavi z običajnim signalnim sistemom. Nekateri razvojni modeli lahko delujejo tako, da blokirajo premikanje stroja. Zaradi tega človek ne bo mogel voziti niti enega metra. Včasih hekerji uporabljajo Jammer. To so dušilci, ki ne pustijo signala. Razvijalci sistema so to naredili tako, da niso predmet takšnih naprav. Ne zazna sevanja, ali pa nasprotno blokira njihovo delo.

"Echelon"

Sistem satelitske zaščite "Echelon" je začel delovati septembra 2003 na ozemljuFederacija. Gre za alarmni sistem tipa GPS, ki ima programirljivo enoto. V tem primeru bo treba prilagoditi na poseben način. Če nekdo poskuša ukrasti avto, bo takoj začel delovati alarm, motor pa bo blokiran, če ni povezan z regulatorjem. Če bo storilec uporabil moto, bo preprosto izključen. Tako deluje varnostni sistem "Echelon". Opozoriti je treba tudi na nekatere prednosti tega razvoja. Lahko prepreči krajo, tudi če ni povezana z lastnikom. Uporabniki pišejo, da obstajajo tudi številne druge dodatne funkcije, na primer, lahko zaklenete motor z večjo hitrostjo, odhodom za določene meje ali pospeškom vozila. Potem avto samo ne bo šel. Ta algoritem se prav tako spremeni na daljavo. Potreben ukaz morate poslati v sistem na GSM-kanalu.

"Arkan"

Še en dober satelitski navigacijski sistem je "Arkan". Prav tako deluje z avtomobilskimi sistemi. Treba je opozoriti, da bo neučinkovito, če obstajajo sredstva, ki potiskajo kanal GPS. Standardna funkcija je dostava sporočil na nadzorno ploščo. Deluje s posebno navigacijsko mrežo, tako da napadalec ne more vzpostaviti sistema. Dejstvo je, da spreminja frekvenco. V skladu s tem se ta rešitev šteje za maksimalno tehnološko, sistem pa lahko enostavno najde lokacijo vsakega stroja. Poleg tega je treba opozoriti, da je Arkan sistem za sledenje satelitov, ki ga je mogočečim hitreje prenesti koordinate katerega koli avtomobila, v katerem je nameščen sistem, le ob pritisku na gumb za alarm. To se zgodi tudi pri nepooblaščenem dostopu do avtomobila. Če je baterija izpraznjena, se sistem preklopi v varčni način. Delovanje kanala lahko nadzirate tudi s preskusnimi signali.

Satelitska komunikacija

Prav tako je treba omeniti sistem satelitskih komunikacij. Obstaja več vrst. Poglejmo nekaj od njih. Satelitski internet. Ta sistem ima svoje funkcije. Govorimo o prisotnosti vhodnega in odhodnega prometa, pa tudi o uporabi sodobnih tehnologij, ki jim omogočajo združevanje. Zaradi tega se taki satelitski komunikacijski sistemi imenujejo asimetrični. Značilnost interneta je tudi, da lahko en kanal istočasno uporablja več uporabnikov. To je posledica dejstva, da je orbita sposobna oddajati signale za vse kanale in odjemalce hkrati. Trunk komunikacija. Ta sistem je bil zasnovan tako, da olajša prenos velikih količin informacij. Prvi je bil "Interstate", sledilo pa mu je še nekaj drugih organizacij, ki so bile dodeljene v določene regije. Trenutno komunikacijski sistemi nadomeščajo optična omrežja. Mobilna satelitska komunikacija. Med značilnostmi takega sistema je mogoče ugotoviti, da je uporaba majhnih anten, zaradi katerih je sprejem signala malo težak. Za povečanje obsega sprejemanja lahko uporabite posebne oddajnike,ki jih je treba namestiti na satelite. Slednje je treba poslati tudi na oddaljeno orbito. Zaradi takšnih sistemov je zagotovljena komunikacija med morskimi plovili in med nekaterimi regionalnimi operaterji. Da bi povečali radijski signal in ga povečali, je potrebno povečati število satelitov. Nahajajo se v določenih orbitah, ki omogočajo prenos informacij operaterjem mobilnega omrežja. VSAD sistem. Zanimiv je tudi sistem, ki ima majhno količino strojne opreme. To je redni terminal. Ta sistem je potreben za komunikacijo na satelitski ravni za majhne organizacije, ki ne potrebujejo visoke pasovne širine za kateri koli kanal. Poleg tega lahko ta sistem na zahtevo dela z nekaterimi kanali.

Satelitska TV

Dolgoročna uporaba satelitskih sistemov je privedla do televizije, ki deluje tudi na nekaterih tehnologijah. Od sredine prejšnjega stoletja se vesoljski prostor vse bolj uporablja, zdaj pa ne služi samo za posredovanje informacij za določanje lokacije nekaterih objektov, ampak tudi za gledanje televizije. Kako se to dogaja? Če želite to narediti, morate namestiti posebno anteno visoke moči, ki bo sprejela signal s satelita. Zahvaljujoč temu lahko ujamete signale iz skoraj vseh koncev sveta. Hkrati so tista območja, ki so sposobna ujeti podobne valove, obravnavana kot območja pokrivanja. Antena, ki sprejema signale, ima obliko posode. Torej je že znana mnogim, saj je zdaj priljubljena. Zahvaljujoč temupovršine radijskih valov se odbijajo, fokusirajo se na mestu, kjer se nahaja konvektor. Prejme signal, nato pa ga pretvori in pošlje v sprejemnik. Slednji je sprejemnik, ki pretvori vse sprejete signale v radijske valove in zato lahko gleda televizijo. Treba je opozoriti, da uporaba satelitskih sistemov vam omogoča, da prejmete kakovostno sliko, kot tudi zvok. Takšno lastnost prenosa signala se imenuje digitalna. Poleg tega, satelitsko televizijo vam omogoča, da gledajo osebo oddaj iz vsega sveta. To bo še posebej koristno za ljudi, ki delajo na določenih delovnih mestih, kot tudi za učenje jezikov. Prav tako vam omogoča, da najdete veliko število tematskih televizijskih kanalov, ki vam omogoča gledanje risank ali gledanje okoli uro za vsak prenos o naravi ali glasbi. Zahvaljujoč satelitski televiziji doma, lahko razširite svoja obzorja, dobite veliko pozitivnih čustev od gledanja oddaj. Prav tako vam omogoča, da prihranite denar. Konec koncev, oseba mora plačati le za nakup jedi in njeno nastavitev, potem pa ni vredno plačati za kabelskega operaterja. Ker satelitska oprema deluje samo s sprejemom satelitskega signala, je brezplačna. Treba je opozoriti, da najpogosteje rešuje prebivalce na velikih območjih ali, nasprotno, v majhnih naseljih. V drugem primeru analogna povezava pogosto pušča veliko želje in slika je precej slaba. Zato veliko ljudi zanima namestitev plošč. Treba je opozoriti, da včasih obstajajo težave s sprejemomzato je uporaba takšnega satelitskega sistema resnično primerna in omogoča gledanje televizije kadarkoli.

Povzetek

Skratka, satelitski sistemi za iskanje so zdaj zelo priljubljeni. Obstajajo tudi primeri. Satelitski sistem GPS je eden najbolj znanih in ga uporablja veliko število ljudi. Vendar to ni vse. Če beremo odgovore motoristov, lahko rečemo, da je veliko ugrabitev ali poskusov odkrivanja avtomobila in kraje zločincev ostalo nepopolno, saj so satelitski sistemi kar najhitreje omogočili ugotovitev, da je bil stroj infiltriran. Prav tako je treba povedati o televizijskem sistemu, ki omogoča sprejemanje stotine kanalov z vsega sveta. Dejstvo je, uporaba takih sistemov še ni v celoti izboljšala, tako da aktivno razvoj njih, ki vam omogoča, da zagotovi najbolj udobno življenje, da oseba, kolikor je to mogoče. Bodite pozorni na takšne sisteme pri delu z signalizacijo za avtomobile, kot tudi pri izbiri med analognimi in digitalnimi signali.

Sorodne publikacije