Pretvornik: je to kaj? Glavne vrste transformacij.

Vsak uporabnik računalnika je na takšen ali drugačen način naletel na tak koncept kot "pretvornik". To je posledica dejstva, da so nekateri datotečni formati med seboj nezdružljivi in ​​jih je treba med delovnim procesom pretvoriti v preprosto branje ali urejanje. Poleg tega se bodo upoštevala osnovna načela delovanja takšnih programov ob upoštevanju posebnosti področja uporabe.

Pretvornik: je to kaj? Splošni koncepti

Za vse vrste datotek, razen nekaterih sistemskih komponent OS-a, obstaja povezava s programskim okoljem, v katerem so bile ustvarjene, kjer si lahko ogledate njihovo vsebino ali spremenite z urejanjem. Izvedljive datoteke v formatu EXE niso izračunane, ker so takšne komponente same.


Toda kakšen je pojem konverzije in zlasti programski pretvornik? To je univerzalno sredstvo za pretvorbo enega formata v drugega. Obstajajo nekatere tehnologije, ki vam omogočajo spreminjanje vsebine datoteke, vendar le, če bodo želene in končne datoteke spadale v eno kategorijo. Na primer: besedilne datoteke TXT ali Wordovi dokumenti lahko pretvorijo PDF datoteke na zelo preprost način. V tem primeru avdio ali video datoteke ni mogoče pretvoriti v besedilno obliko.

Pretvornik formatov: osnovne vrste programov

Ta vrsta programske opreme je zasnovana za izvajanje preprostih operacij za spremembo izhodnega formata. Če razumete, tudi uredniki, ki so del katerega koli pisarniškega paketapretvorniki V urejevalniku Word lahko shranite datoteko ne samo v izvornem formatu DOC (ali DOCX), temveč uporabljate tudi TXT, PDF, HTML, itd. , če želite spremeniti obliko izvorne datoteke v drugo v odsotnosti aplikacije, jo odpre, da zmanjšate velikost ali enostavnost urejanja. Pravzaprav se lahko vsak arhivator običajno imenuje pretvornik. Na tej podlagi je mogoče razlikovati več glavnih področij, na katerih je uporaba te smeri razdeljena na več vrst:
 • besedilo (TXT, DOC, PDF itd.);
 • večpredstavnost (grafika, zvok, video);
 • podatkovne baze in preglednice (DB, DBF, XLS itd.);
 • Programi za navzkrižno pretvorbo (na primer PDF v XLS).
 • Procesi za pretvorbo formatov

  Pretvornik je sam po sebi sredstvo za pretvorbo podatkov, ki se med seboj ne razlikujejo.
  Zakaj video pretvorniki delujejo v avdio? Samo zato, ker ima vsak valj ima zvok, je predstavljen z zvočnim zapisom določenega formata. Nič ni enostavnejšega kot odstraniti videoposnetek in zapustiti samo zvok.
  Z besedilnimi datotekami je lažje. Konverzijo lahko naredite sami. Besedilo vzamemo iz dokumenta PDF, ga kopiramo in ga prilepimo v beležnico. Nato pridemo od tam in jih prilepimo v Word. Enostavno in priročno. Druga stvar - obstaja urnik. Na ta način se ne kopira. Postopek pretvorbe pa lahko shranite v izvirni obliki (kot da je bila slika vstavljena v isti urejevalnik Worda). Primer prikazuje le majhen del področij uporabe te vrste,ker je za danes spekter možnosti teh programov tako velik, da opisovanje vsega v enem materialu preprosto ne bo uspelo.

  Sorodne publikacije