Kaj je bližnjica: glavne vrste in lastnosti objekta

Kaj je bližnjica do katere koli vrste operacijskega sistema, uporabniki imajo na splošno dokaj jasno predstavo. Vprašanje je drugačno: koliko razumejo, katere lastnosti imajo predmete te vrste in kakšne ukrepe z njimi je mogoče storiti. Včasih pa je lahko odvisno od tega, na primer, da odstranite viruse ali zaženete povezani program z dodatnimi pravicami ali privilegiji.

Kaj je bližnjica do operacijskega sistema Windows: splošni koncepti

Toda začnimo z najpreprostejšim. Najpogosteje uporabniki ugotovijo, da so bližnjice za Windows nekoliko podobne ikonam z manjšim programom ali logotipom datoteke. Na splošno je res, vendar sploh ne.
Tukaj je treba jasno razumeti, da je sama bližnjica navadna datoteka deset do sto kilobajtov, ki vsebuje informacije, povezane s programom, datoteko ali katerim koli drugim predmetom, za katerega je bil ustvarjen za dostop. mogoče jih je dobiti na najhitrejši način (običajno dvojni klik, če privzeta nastavitev za privzeto nastavitev ni bila spremenjena). Toda katere informacije so prisotne v tej datoteki?


Delovne etikete in njihove vrste

Pri tem je treba razlikovati med vrstami bližnjic. Na primer, standardne bližnjice, ustvarjene v sistemih Windows za datoteke (vključno z izvedljivimi predmeti programa), imajo razširitve LNK, ki so izpeljane iz povezave angleške besede, to je "link".
Takšna datoteka pri odpiranju njenih lastnosti vsebuje informacije, ki se nanašajo na navedbo celotne poti lokacije objekta, nana katerega je vezan. Ta razpis za datoteko, ne da bi za vstop navedeno na enak način "Explorer" ali drugo upravitelju datotek. Obstajajo tudi druge vrste objektov. Glede na razširitev operacijskega sistema lahko precej drugačna. Ampak za spletne strani, na primer, shranjene na "namizju", sprejeti skupne standarde, in nalepka se širi URL. Kaj je bližnjica, malo jasno. Toda kako določiti svoje vrste, zaradi istih Windows razširitvene motorjev skrite privzete?
Za začetek uporabe konfiguracija orodje upravitelja vrste datotek in nastavitev Prikaži skrite mape in datoteke, in odstranite kljukico iz postavke Skrij pripone za znane vrste datotek. Po tem, dirigent na "namizju", ki v katerem koli drugem mestu, določi vrsto nalepke in s tem povezanega predmeta ne bo delovala.

Ustvarjanje bližnjice preproste metode

Vprašanje, kako ustvariti bližnjico, preučiti primer katero koli različico operacijskega sistema Windows. Za ta "Explorer" na izbrani predmet (datoteka) izvaja PCM z izbiro menijske vrstice "Pošlji" za prenos točke ustvariti bližnjico na namizju.
To je ustvarilo povezavo lahko premaknete na katerem koli drugem mestu, vendar pa njegove lastnosti ne bo izgubila. Na spletnih straneh vprašanje, kako narediti bližnjico za dodelitev želene sredstev se določi naslov v brskalnik in ga povlecite v vesolje "namizje" ali "Explorer". včasihTakšne manipulacije lahko zahtevajo hkratno uporabo stisnjenega ključa Ctrl.

Primerjava datotek in osnovni parametri

Pri parametrih je tu glavni poudarek, seveda, hiter dostop do želenega objekta brez njegovega fizičnega iskanja in zagona. V novejših različicah operacijskega sistema Windows je zanimiva funkcija, da nastavite parameter kot skrbnik, tako da ne boste vedno uporabljali menija PCM. Na zavihku lastnosti lahko izvedete tudi nekaj dodatnih dejanj. Na primer, ni skrivnost, da se lahko številne računalniške igre zaženejo v načinu ukazne mize, da se vnesejo posebni ukazi (npr. Vključitev tako imenovanega božjega načina, pridobitev dodatnega orožja ali bonusov). V tem primeru se po sklicevanju na končno izvedljivo programsko datoteko zapiše dodatni ukaz.

Uporaba lastnosti nalepk za odpravo groženj z virusi

Vse to je dobro, ampak zato, ker mnogi virusi (zlasti adware) uporabljajo to ranljivost. Tudi popolna odstranitev groženj v obliki programske opreme, ki lahko nadomesti privzete iskalnike in izvirne strani, ne daje vedno učinka. Zakaj? Ampak samo zato, ker je povezava do datoteke brskalnika ostala beležka, ki označuje povezavo strani, na katero virus prvič pošlje.
Za odpravljanje težav si oglejte lastnosti bližnjice brskalnika in se prepričajte, da ni ničesar več po imenu izvedljive datoteke brskalnika Exe. Ko uporabljate večino brskalnikov(na primer, "Chromium"), mora biti vrstica povezave do tipa objekta končana na Chrome.exe, za "Opera" pa je lahko Launcher.exe. Po odstranitvi dodatnega registra in shranjevanju sprememb se stanje lahko dokončno določi.

Kratki rezultati

Kakšna bližnjica je po mojem mnenju že jasna vsakemu uporabniku. Toda kar se tiče ukrepov, ki se izvajajo s temi objekti ali uporabljenimi nastavitvami, bodite previdni, saj se ne sme vedno povezava z želenim odprtim objektom nanašati na virusne učinke. Takšne povezave lahko ustvarite tudi, ko namestite virtualni stroj. Seveda, navadni uporabniki takšnih programskih izdelkov verjetno ne bodo, vendar takih situacij ni mogoče izpustiti iz računov. Če povzamemo, lahko opazite, da bližnjice niso obvezni objekti v smislu, da so prisotni v operacijskem sistemu. To je bolj kot sredstvo za pospeševanje dostopa, ker lahko najprej preprosto odprete datoteko ali storitev prek upravitelja datotek. In v tem primeru preprosto ni treba iskati datoteke, ker je sklic na to natančno naveden v bližnjici, do katere je preslikana datoteka ali celo stran na internetu.

Sorodne publikacije