Glavne vrste avtomatskih strojev. Vrste strojev za električno obrambo

Nevarnost električnega udara je znana vsem. Tu lahko dodate ogrevanje vodnika, ki se pojavi pri ohlapnem kontaktu ali kratkem stiku. Toda brez elektrike, človek že dolgo ne more predstavljati svojega življenja, kar pomeni, da obstajajo načini, kako obvladati to moč. V ta namen so bile izdelane različne varnostne naprave, vključno z avtomatskimi napravami, katerih vrste bomo obravnavali danes.

Splošne značilnosti odklopnikov

Avtomati so naprave, ki lahko v primeru ogrevanja, kratkega stika ali drugih izrednih razmer odprejo vezje v najkrajšem možnem času. S pravilno izbranimi parametri naprave ne morete dvomiti, da se bo odzvala na najmanjši presežek norm in razbremenila napetost iz linije, s čimer zaščitite ne le samega človeka, temveč njegovo lastnost.


Odklopniki se lahko razlikujejo glede na maksimalno tokovno obremenitev, število polov ali načelo delovanja. Vsakdo, ki je naletel na takšno opremo, ve, da je nujno označen na njenem telesu - B, C ali D. Prvi tip je mogoče pripisati napravam z nizko porabo, drugi pa se bolj pogosto uporablja v industrijah, kjer so trenutne obremenitve velike. Za uporabo v gospodinjstvu izberite vrsto, označeno s C. Število, ki ostane po črki, je pokazatelj maksimalne tokovne obremenitve, za prekoračitev katere naprave bo sprožila potovanje. Na primerVA označena s C16 bo stala 16 A brez težav, vendar, če je indikator presežen, se tokokrog odpre in izklopi napetost.


Ko govorimo o vrstah samodejnih zaščitnih naprav, lahko opazimo tri glavne:
 • VA.
 • UZO.
 • Difautomat.
 • Poskusimo jih podrobneje razložiti, da bi razumeli namen zaščitnih naprav.

  Avtomatsko stikalo: značilnosti, namen

  Naprava, ki lahko odpre vezje s kratkim stikom ali preobremenitvijo omrežja (presežek priključene opreme). To je glavni tip stroja, ki ima 2 kontakta (vhodno /izhodna faza) in deluje na principu elektromagneta, ki ga sestavljajo elektromagnet in palica, kot tudi plošče bimetala. Izkazalo se je, da pri normalni tokovni obremenitvi demontaža deluje v običajnem načinu, ko pa je presežena, se steblo potisne na solenoid. Po drugi strani počiva v bimetalni plošči, ki odklene stik.
  Ti razdelilniki se ne odzivajo le na trenutne preobremenitve, temveč tudi na povečanje zunanje temperature, zato lahko slabo razširjeni kontakti povzročijo občasne zaustavitve. Prav tako se spopadajo z izklopom v sili v primeru požara. Toda bolj zanimivo vrsto električnih obrambnih strojev lahko imenujemo UZO.

  Naprave za zaščito: razlikeod VA

  Načelo delovanja PLW ima popolnoma različne funkcije. Na ohišju so 4 kontakti, od katerih sta 2 namenjena za vhodno /izhodno fazno žico, 2 pa za nič. Takšne naprave delujejo po načelu razlikepotencialov. Pri normalnem delovanju tokokroga je faza z ničelno uravnovešeno in UZO deluje v normalnem načinu. Vendar najmanjše puščanje toka povzroči neravnovesje in naprava se samodejno izklopi. Da bi zaščitili osebo, je ta vrsta stroja boljša od VA.
  Vzemite na primer okvaro faznih žic na ohišju vsakega gospodinjskega aparata. Skoraj vsakdo ve, kako neprijetne so, ko se v tem primeru dotaknejo kovine. V tem primeru se je treba dotakniti naprave, saj bo RCD izklopil napajanje, in odziv naprave je veliko hitrejši kot VA. Vendar pa ta vrsta avtomatov ne shrani kratkega stika - samo se ne odziva na kratek stik, še naprej deluje. Za tiste, ki želijo razumeti delo UZO, je spodnji video spodaj predstavljen.

  Video na temo "Naprava za zaščito pred izklopom"

  Opozoriti je treba, da sta obe vrsti obrambnih avtomatov, opisani zgoraj, in opravljata popolnoma različne funkcije, optimalno nastavljene v parih. Ali je mogoče narediti eno napravo? Tako enostavno.

  Divaautomatik: kaj predstavlja, kako deluje?

  Pogosto ljudje ne želijo obravnavati nepotrebnega preklapljanja v kabinetu in včasih nimajo dovolj prostora za namestitev vseh varnostnih sistemov, ki so bili načrtovani. Konec koncev, če pogledate na DIN tračnico UZO traja 2 modula plus odklopnik - skupaj 3. In če obstaja več skupin oskrbe z električno energijo, poleg tega, da namestite vhodni razdelilnik, namestite merilnik električne energije? Izkazalo se je, da bo to potrebnozavrniti vse zaščitne naprave? To ni potrebno. Namesto UZO in VA je nameščen digitalni stroj, ki združuje funkcije obeh naprav.
  Takšna naprava lahko deluje na presežni tokovni obremenitvi, kratek stik ali puščanje v tokokrogu. Po velikosti je podoben PLC (za 2 mesti) in včasih z VA, ki zavzema en modul. Pogosto je ta faktor odločilen pri izbiri opreme, a diferencialni avtomat ima tudi svoje pomanjkljivosti. Njegova cena je višja kot v VA ali varovalni napravi, in če je en del zavrnjen, ga bo treba kupiti v celoti, medtem ko se lahko demontaža spremeni posebej. Med strokovnjaki obstaja veliko sporov, ki je bolje - ločeno obrambo ali v kombinaciji? Sodeč po statističnih podatkih so podporniki difautumatsov in njihovi nasprotniki približno enako število. Pri reševanju tega vprašanja je treba izhajati iz možnosti namestitve. In če izberete diferencialni stroj, ne bi smeli prihraniti pri nakupu. Bolje je kupiti visokokakovostno napravo z blagovno znamko, ki jo lahko občasno spreminjate poceni.

  Na koncu

  Zaščita električnega omrežja je potrebna s soglasjem vsakogar, ki se je soočil s takšnim problemom. Ampak to je malo enostavno kupiti prvo napravo in jo povezati. Treba je skrbno izračunati vse potrebne parametre, tehtati vse prednosti in slabosti določene vrste stroja in šele nato narediti izbiro. Izbor zaščitne opreme domačega električnega omrežja je precej širok, zato bo rešitev neugodna. Vendar samo zavestnopremišljena in pravilno izdelana izbira bo pomagala zaščititi življenje in zdravje ljubljenih oseb ter ohraniti lastnino.

  Sorodne publikacije