Optično stikalo: Pregled, opis, pogledi in pregledi

Uporaba optičnih stikal se izvaja v popolnoma optičnih sistemih. Namen uporabe takih stikal je preklop kanala ali paketa. Trenutno so najpogostejša stikala naprave za 24 vrat.

Splošne informacije o stikalih

Da bi razumeli, katera stikala so boljša in katera uporabljati, moramo razumeti, kako sistem deluje kot celota. Vredno je začeti z dejstvom, da vsaka tipična mreža vključuje vozlišča, to je posamezne računalnike. V omrežje je vključeno tudi okolje, prek katerega se izvaja prenos podatkov. Lahko je žično ali brezžično. Poleg tega so vozlišča najpogosteje povezana s komunikacijskimi sredstvi, kot so usmerjevalnik, zvezdišče ali optično stikalo. Ta sistem je ustvarjen z enim namenom - prenos podatkov z enega mesta na drugo.


Pomembno je razumeti, da so trenutno stikala postala pomemben del skoraj vsakega omrežja. Načelo njihovega dela - je mikrosegmentacija, ki omogoča pošiljanje podatkov preko enega omrežja več uporabnikom omrežja hkrati. To seveda bistveno zmanjša čas, ki ga porabi več vozlišč za sprejemanje informacij.

SFP optičnega stikala

Eden glavnih dobaviteljev te vrste izdelka je ApplyNet, ki uspešno distribuira modele stikala, kot sta AN-SW802F in AN-SW802M. Pomembno je omeniti, da je povezava teh modelov skupina upravljanih naprav WebSmart. Elementi iz te vrstice so zauporabo v podjetniških omrežjih ali omrežjih ponudnikov storitev MetroEthernet. Izdelava teh modelov se izvaja v plastičnih ohišjih ABS z dimenzijami 200 x 121 x 40 mm. Pomembno je omeniti, da so ti modeli optična stikala z 8 vrati. Pasovna širina teh agregatov doseže 100 Mbps. Prav tako je treba omeniti, da so naprave opremljene s pasivnim hlajenjem, ki omogoča uporabo tako v namiznih optičnih omrežjih kot tudi v telekomunikacijskih in različnih distribucijskih omaricah.


Ker stikala SFP omogočajo povezavo z optičnimi vlakni, to močno poveča razdaljo, ki jo naprava in njeni uporabniki lahko delijo. Ta razdalja lahko doseže 20 km. Poleg tega bo uporaba komunikacije z optičnimi vlakni preprečila učinke udara strele in prenapetosti, ki se pogosto pojavljajo pri uporabi običajnega bakrenega kabla.

Glavne značilnosti stikal

Trenutno je najpogostejše optično stikalo za 24 vrat. Vendar pa je nemogoče izbrati modele samo za to značilnost. Obstaja več pomembnih kazalnikov.
 • Ena od najpomembnejših značilnosti je izguba, ki jo povzroči naprava. To število mora biti čim manjše, v tem primeru se šteje, da je stikalo boljše.
 • Obstaja tudi značilnost, ki se imenuje prehodna slabitev. Ta parameter prikazuje razmerje moči pri določenem izhodu na preostale moči. Višja kot je vrednost tega parametra, bolje je.
 • Prav tako je slabljenje signalaena glavnih značilnosti, ki bi morala biti čim večja.

 • Zadnji od najpomembnejših parametrov je izguba polarizacije stikala. Ta indikator mora biti minimalen. Če želite dodatno zmanjšati to vrednost, lahko uporabite posebno vlakno, ki zmanjšuje polarizacijo signalov.
 • Cisco Switchboards

  Cisco optična stikala trenutno uporabljajo podjetja, ki predstavljajo srednje velika podjetja. Z drugimi besedami, izdelki te družbe so se izkazali za zanesljivega in učinkovitega pomočnika pri organizaciji omrežja.
  Vendar pa to podjetje proizvaja precej modelov najbolj različnih vrst, zato morate najprej določiti, kaj se na koncu zahteva od organizacije omrežja. Ker je neposredni namen mrežne strukture zagotoviti hiter in stabilen prenos podatkov med različnimi vozlišči, je izbira stikala ena najpomembnejših točk. Za mala podjetja je Cisco Catalyst 2960 odlična izbira, prednost teh modelov pa je v kombinaciji funkcij, kot so zanesljivost, funkcionalnost in stroški.

  Značilnosti optičnih stikal D-link

  V omrežju so prej uporabljali vozlišča za komunikacijo med posameznimi vozlišči, toda s prihodom stikal se je vse spremenilo na bolje. Za te naprave je značilno, da lahko ločijo eno veliko omrežje na več logičnih segmentov, kar je prineslo številne prednosti.
  Ena od najpomembnejših prednosti uporabeOptična stikala D-link so omogočila povezavo oddaljenih naprav z omrežjem, ki jih prej ni bilo mogoče povezati. To je postalo možno zaradi dejstva, da stikalo poveča dejansko velikost obstoječega omrežja.

  Modeli D-Link

  To podjetje proizvaja številne različne vrste optičnih stikal. Eden od ravnil je DES-1010G /1026G. Ta naprava je nenadzorovano stikalo, ki zagotavlja komunikacijski kanal, katerega hitrost ne presega 10/100 Mbps. Poleg tega je ta model opremljen z dvema priključkoma 1000 Mb /s in 26 vrati za povezovanje računalnikov. Pogosto takšne modele uporabljajo majhne in srednje velike pisarne za ustvarjanje optičnega omrežja med uporabniki oddelka.
  Druga linija neupravljanih stikal je DGS-1005D /08D /16TL /24TL. Za te naprave je značilno dejstvo, da je gigabitna pasovna širina kanalov. Zaradi tako visoke stopnje se te naprave uporabljajo za hitro povezavo strežnikov in različnih postaj.

  Omrežje na treh ravneh

  Omrežni model na treh ravneh je dejavnik, ki določa pristop k oblikovanju vsakega omrežja posebej. Sestavljen je iz treh naslednjih ravni - ravni dostopa, distribucije, jedra. Nivo jedra je najpomembnejša značilnost, zato je na vrhu verige ustvarjanja tristopenjske hierarhične mreže. Ta funkcija je odgovorna za hiter in zanesljiv prenos velike količine podatkov. Prav tako je treba omeniti, da je promet, ki poteka skozi jedro, skupni promet za večinouporabnikov tega omrežja.
  Raven distribucije je povezava med ravnijo jedra in ravnjo dostopa. Včasih se imenuje tudi raven delovne skupine. Pomembno je tudi opozoriti, da lahko glede na način izvedbe dana raven opravlja več različnih funkcij. Zadnji je raven dostopa. Ta faktor ureja dostop posameznih uporabnikov te skupine ali kombiniranih različnih skupin do informacij, ki jih vsebuje optični sistem. Ta raven lahko izvaja tudi več različnih funkcij.

  Sorodne publikacije