Multimedijski projektorji za dom: pregled, opis, pogledi in ocene

Projektorji vse bolj zamenjujejo tradicionalno televizijsko opremo v zasebnih domovih, kar zagotavlja globlje potopitev v filmsko vzdušje. Tudi televizorji velikega formata ne morejo tekmovati s takšnimi predponami v smislu video zmogljivosti. Čeprav v nekaterih segmentih ustrezajo drug drugemu. Tako kot se razvija televizijska oprema, se projektor izboljša in postane bolj dostopen povprečnemu potrošniku. Sodobni modeli so kompaktne velikosti, izboljšane značilnosti slike in široka funkcionalnost. Zadnji trend v tej niši je postal multimedijski projektorji, v katerih so nove možnosti za prikazovanje in interakcijo z uporabnikom s tehniko.

Kaj je multimedijski projektor?

Tradicionalni pisarniški projektorji se uporabljajo za predstavitev predstavitev s testi, grafi in slikami. Visokozmogljiv kontrast in svetlost v tem primeru nista tako pomembna. In to je ravno razlika od multimedijskih naprav. Namenjene so oddajanju videa s širokimi nastavitvami. Tudi proračunski domači kino večpredstavnost danes podpira možnost predvajanja iz DVD predvajalnikov in naprav za shranjevanje USB, računalnikov in drugih nosilcev vsebine.

Za oblikovanje slike se uporabljajo tudi popolne matrike. Proizvajalci dobavljajo projektorje tega tipa z LCD in DLP napravami. V prvemMatrica primera temelji na osnovi tekočih kristalov, ki z visoko jasnostjo simulira barvne komponente slike. Mikro-zrcalni DLP-moduli so razviti na polprevodniških vezjih s spominskimi celicami, ki nadzorujejo svetlobni tok. Zaradi takšnih matrik so oblikovalci odpravili učinke popačenja pri načrtovanju na površini z rahlimi napakami. Poleg tega so multimedijski projektorji različni kontrolni sistemi. V zadnjem času, na primer, obstajajo spremembe s programabilnimi krmilniki, ki vam omogočajo upravljanje nastavitev opreme, tudi prek pametnega telefona.

Glavne funkcije

Delovne zmogljivosti domačega projektorja določajo dva osnovna parametra. To je svetlobni tok in ločljivost. Prva vrednost se meri v lumnih ANSI in neposredno povzroči značilnosti slike, vključno s svetlostjo in kontrastom. Ločljivost določa, kolikšen je največji format prikazane slike.
Kar zadeva svetlobni tok, se spreminja od 150 do 1700 Lm. Za majhno sobo s površino 30 m 2 je indeks običajno dovolj pri 200 Lm. To bo dovolj za bogato sliko v polni temi s projekcijsko velikostjo 160 x 212. Enako pomembno za kakovost video signala in ločljivost, ki je izražena v dobro znanih formatih od 800 x 600 do 1024 x 780: če je načrtovano več medijev kot vira, potem predvsem je treba upoštevati to posebno značilnost. Za uporabo multimedijskega projektorjaGledanje DVD filmov bi na primer moralo podpirati format ločljivosti SXGA.

Sorte multimedijskih projektorjev

Tovrstni projektorji imajo v svojem segmentu svoje posebnosti. Na primer, obstaja delitev na zvočne in tihe modele. Kljub navideznemu dostojanstvu prvega tipa, te prednosti ne bi smeli obravnavati resno, saj le v redkih primerih uporabniki uporabljajo vgrajene zvočnike. To je lokacija zvočne opreme v projektor ni sposobna v celoti zagotoviti visoko kakovostne akustike, kot v polnopravni domači kino, tako da je bolje, da zavrne od takih modelov zaradi gospodarstva. Glavna klasifikacija vključuje razdelitev v modele za dvorane, prostore s površino manj kot 50 m 2 in mini stroje, ki podpirajo enake multimedijske zmogljivosti.
Mini projektorji v nekaterih različicah lahko postavite na dlan, zato jih imenujejo tudi "žep". Ponavadi se izvajajo na osnovi LED oddajnikov z optimizirano za kompaktno optiko. Takšna rešitev bi lahko zanimala tiste, ki so pogosto na potovanju, vendar pa primerjava kakovosti podobe mini projektorja in analognega jezika v polnem formatu sploh ne gre.

Pregledi modelov BenQ W1070

BenQ velja za enega najboljših proizvajalcev multimedijske tehnologije in zlasti projektorjev. W1070 temelji na matriki DLP, katere prednosti vključujejo zmožnost preproste zamenjave. Sprememba si zasluži tudi pozitivne povratne informacije o prisotnosti 3D-tehnologije, HDTV-ja in zmožnosti povezovanja virov signala ne le s sodobno tehnologijo.Vmesnik HDMI, pa tudi analogni VGA. Še pomembneje je, da mnogi lastniki opozarjajo na enostavnost prilagajanja. Dejstvo je, da so BenQ-jevi multimedijski projektorji opremljeni s precej zapleteno možnostjo, toda s pomočjo priročnega menija in samodejnih korekcijskih sistemov je priprava naprave za ogled zelo olajšana. Slabosti tega projektorja vključujejo obseg delovanja hladilnega sistema in ne vedno pravilne podpore za igralne načine.


Ocene o modelih Epson EH-TW5300

Konkurenčni model je v nekaterih pogledih povezan z zgornjim projektorjem, vendar ima nekaj opaznih razlik. Prvič, prisotnost tehnologije LCD x3, ki po mnenju uporabnikov zagotavlja kakovostno sliko, in drugič, kontrast je pri 35000: 1, kar je redko v primeru standardnih gospodinjskih naprav te vrste. Seznam uporabnikov EH-TW5300 vključuje tudi estetski videz, možnost interpolacije okvirjev in dosleden prenos naravnih barv. Slabosti se pojavljajo v odsotnosti strižne leče in nezadostno nasičene črne barve. V drugem, tako kot vsi Epsonovi multimedijski projektorji, bo ta model bolj verjetno imel pozitiven učinek. Naprava je precej moderna v tehnološkem polnjenju in ne povzroča nobenih pritožb v smislu fizične zanesljivosti "polnjenja".

Ocene modela Acer X113P

Lahko rečemo, da je proračunska možnost, ki je opremljena s potrebno funkcionalnostjo za organizacijo domačega kina. Model je težko primerjati s prejšnjimi projektorji, vendar z lastnimirazredu, kaže tudi visoko zmogljivost. To še posebej velja za prenos slik in barv. Kot navajajo lastniki, naprava oblikuje uravnotežen, bogat in živahen video tok. Hkrati svetilka ima dolgo življenjsko dobo, in kritike njegovega dela praktično ni bilo mogoče najti. Vendar pa obstajajo trditve, da vmesniki za snap. Dejstvo je, da Acer multimedijskemu projektorju manjka skoraj bistvena zahteva za sodobno avdio in video opremo HDMI priključka. Zato je mogoče izračunati le pri povezavi z analognim vhodom.

Kako izbrati ustrezen multimedijski projektor?

Upoštevati je treba številna merila: od značilnosti primera do razpoložljivosti dodatnih zmogljivosti upravljanja. Glavni poudarek je še vedno na osnovnih parametrih v obliki dovoljenja in svetlobnega toka. V tem delu se moramo zanesti na pogoje, v katerih bo stroj deloval. Na primer, multimedijski projektorji za majhne sobe imajo povprečno ločljivost in nizko svetlost. Povečanje teh indikatorjev ni smiselno, še posebej, če je projektor treba uporabljati ponoči ali ponoči. Pri vmesniških in kontrolnih sistemih je treba pri tem upoštevati tudi organizacijo pogojev uporabe tehnike. Na primer, zgoraj opisani Acer multimedijski projektor je verjetno primeren za tradicionalno uporabo s povezavo analognih vmesnikov in daljinskega upravljalnika. Ponudbe podjetja Epson in BenQ bodo bolj verjetno uporabljale digitalne kanale in brezžični prenos podatkov.

Nove tehnologije: kaj je treba upoštevati?

Sodobne spremembe projektorjev vključujejo ne le brezžične tehnologije in možnost prikaza 3D slik, temveč tudi tesno sodelovanje z računalniško tehnologijo. Torej je v nekaterih različicah mogoče upravljati kazalko na zaslonu. Za tiste, ki aktivno uporabljajo domače omrežje, je vredno priporočiti multimedijske projektorje z zvezdiščem. Ta rešitev ne le olajšuje upravljanje strojne opreme, temveč tudi razširja možnost bolj prilagodljive povezave naprave z drugimi viri signala, ki lahko vključujejo internet.

Vprašanja o cenah

Projektorji v praktično vseh segmentih se ne razlikujejo v nizkih cenovnih oznakah, vendar je kategorija multimedije še posebej draga. Sprejemljivo v kakovosti ponudbe znanih proizvajalcev lahko stane 10-15.000 rubljev. To je zelo skromen multimedijski projektor za vaš dom, med katerim je veliko zanesljivih in trajnih modelov. Povprečje ponuja spremembe od 25 do 30 tisoč evrov, premijske naprave s širokim zaslonom pa so na voljo za 60-70 tisoč, vendar to ni meja.

Zaključek

Projektor je zelo zahteven za vzdrževanje tehnike, ki je občutljiva na zunanje vplive. To je posledica uporabe kompleksnih optičnih sistemov z oddajniki svetlobe, zato je treba paziti na pogoje vzdrževanja opreme.
Neposredna uporaba multimedijskega projektorja prav tako daje veliko odgovornost lastniku. Da bi dobili kakovostno sliko, ni dovolj, da leče pošljetedelovnem območju. Proizvajalci priporočajo, da napravo postavite strogo pravokotno na območje projekcije. Šele potem lahko preklopite na nastavitve opreme in nadaljnje delovanje.

Sorodne publikacije