Oblikovanje besedila - kaj je: proces oblikovanja strani, odstavka, vrstice, znaka

Skoraj vsi, ki delajo z besedili, ni pomembno, kakšen pisarniški urednik tipajo, se soočajo s pojmom oblikovanja. Kakšna so dejanja, povezana z oblikovanjem besedila, ki jih večina uporabnikov razume na splošno. Vendar je za celovito proučitev tega vprašanja treba izpostaviti glavne točke, ki so povezane s samim izrazom.

Kakšno je oblikovanje besedila v splošnem pomenu

Najprej se pogovorimo o razumevanju terminologije. Na splošno sta urejanje in oblikovanje besedila procesi, povezani s tem, kako bo besedilo natipkano ali kako drugače urejeno.


To pomeni, da mora biti v celoti pripravljen dokument berljiv. To je - kar je najpomembneje, če ne govorimo o pismenosti. Mnogi lahko ugovarjajo, da se lahko vsako besedilo preprosto bere, in da ni nobenih težav. To lahko zavrnemo najenostavnejši primer. Oglejte si oblikovanje besedila v kateri koli knjigi, časopisu ali reviji. Lahko se razdeli na stolpce, ima poravnavo na robovih, tiskanje uporablja določeno pisavo itd. Kaj je torej oblikovanje besedila? Tako je! Ustvarjanje besedila, tako da je priročno branje besedila. Navsezadnje je to pogosto odvisno od tega in dojemanja glavne semantične obremenitve, ko je um zaposlen, ne da bi skakal s kraja na kraj, ampak se osredotoča na to, kar je napisano.

Oblikovanje besedilav Wordu: glavni elementi

Sedaj neposredno na glavnem vprašanju. Razumevanje, kakšno obliko besedila je najbolje videti na enem izmed najbolj priljubljenih urejevalnikov besedila v Wordu, ki je obvezno vključen v vse izdaje programskega paketa MS Office.


Glavni elementi, ki ne štejejo tako rekoč, so "okraski", vključujejo naslednje:
 • obliko pisave (uporabljena pisava, njena vrsta, velikost, barva, izbor itd.);
 • format odstavka (alineje, vsebina, seznami);
 • poravnava besedila;
 • Položaj besedila na strani, itd.
 • Urejevalnik besedil Beseda v zvezi s tem je dovolj zmogljiv program, ki vam omogoča formatiranje katerega koli besedila, z uporabo konfiguracijskih predlog in pri nastavljanju uporabniških parametrov. Toda če pogledate nekoliko širše, je oblikovanje možno ne samo v Wordu, temveč tudi v preglednicah, kot sta Excel ali Access (to se običajno imenuje konvencionalno oblikovanje).

  Format pisave

  Torej, če upoštevamo oblikovanje besedila v Wordu, začnemo z vprašanjem, ki ga preprosto postavimo: kaj najprej posveti bralcu? Seveda, pisava in njena velikost.
  Strinjam se, da je branje članka, napisanega s pisavo Times New Roman, veliko bolj priročno za mnoge, kot če bi bilo vtipkano v kateri koli gotski pisavi ali okrašeno v starem ruskem stilu. Težko je razstaviti črke, kar odvrača od glavne vsebine. Druga točka se nanaša na dejstvo, da vam urejevalnik besed Word omogoča spreminjanjevelikost uporabljene pisave. Prav tako ima svoje pasti. Poskusite prebrati besedilo v pisavi z vrednostjo velikosti, ki je nastavljena na 5. Za mnoge to povzroča težave. Zato je en sam standard sprejel uporabo 12. ali 14. velikosti. Upoštevajte, da je večina uradnih dokumentov ali celo diplomskih nalog v Združenem kraljestvu priporočljivo, da se vnesejo s temi parametri.
  Ločeno je treba poudariti uporabo ležečega pisave ali krepkega tiska. V bistvu se take tehnike uporabljajo za poudarjanje nekaterih glavnih tez v glavnem besedilu, ki jih je treba pri branju posvetiti posebno pozornost.

  Format odstavka

  Če govorimo o tem, kaj je oblikovanje besedila, ne moremo prezreti oblike odstavkov ali uporabiti zamikov, ki jih lahko razdelimo v dve glavni kategoriji - horizontalno in vertikalno.
  Horizontalni zamik se uporablja natančno za dodelitev odstavka (rdeča črta) in se nastavi na podlagi zavihka (zavihek Tab). Privzeto vrednost zamikov lahko spremenite v osnovnih nastavitvah v samem urejevalniku. Zamiki za sezname (tudi privzeto) se nastavijo samodejno, kar se lahko tudi spremeni. Najlažji način je, da vključite preslikavo ravnila, na vrhu katerega je ikona v obliki dveh trikotnikov z vozlišči navzgor in navzdol. Če spremenite svoj položaj, lahko dosežete popolno spremembo položaja in vdolbin ter glavno besedilo. Druga vrsta je razmik med vrsticami. Za isto diplomo se praviloma uporablja poldrugi diplomantza standardna besedila - standardna. Nastavitve lahko spremenite, na primer v različici urejevalnika Word 2010, tako da uporabite meni za oblikovanje z izbiro intervala med odstavki, nato pa lahko z nastavitvami uporabite razdelek za upravljanje slogov.

  Možnosti strani

  Še eno pomembno dejstvo, ki vam bo pomagalo, da v celoti razumete oblikovanje besedila je položaj besedila na strani.
  Kljub dejstvu, da ima urednik najprej nastavljene parametre zaznavanja, jih je mogoče spremeniti. Tako se, na primer, vrnemo k isti tezi, ponavadi priporočamo, da postavimo 2 cm nad in spodaj, 15 cm v desno in 3 cm v levo. Poravnava besedila je široka.
  Vse je odvisno le od tega, katera industrija je besedilni dokument. V tiskanih izdajah se pogosto uporablja za zmanjšanje vdolbine z delitvijo besedila na stolpce, da ne omenjamo vstavljanja grafov, katerih položaj se lahko spremeni tudi ne le glede položaja na strani, ampak tudi z nastavitvijo parametrov toka besedila.

  Avtomatizacija formatiranja

  Nazadnje, upoštevajte samodejno oblikovanje besedila. Avtomatizacijo vseh zgoraj opisanih procesov lahko opravimo z uporabo vgrajenih Wordovih predlog z njihovo začetno izbiro pri izdelavi dokumenta ali s kopiranjem oblike izbranega besedila, ki ga določi uporabnik.
  V prvem primeru je vse enostavno (celo nepripravljen uporabnik lahko izbere standardno predlogo). V drugem je potrebnoizberite želeni fragment in uporabite gumb "Format by Pattern" v glavnem meniju, nato pa bodo vsi parametri izbranega fragmenta uporabljeni v spodnjem besedilu.

  Pogojno oblikovanje v Excelu

  Mnogi ne vedo, da lahko Excel spremeni tudi položaj besedila ali podatkov v eni sami celici ali v vseh celicah na listu ali v knjigi. To je tako imenovano pogojno oblikovanje.
  Z drugimi besedami, z uporabo take funkcije v Excelu lahko naredite natanko enake manipulacije z besedilom ali podatki, kot v Word. Praviloma je priporočljivo uporabiti ga v procesu ekspresne analize, če so v tabeli podobni ali pogosto ponavljajoči se podatki ali, nasprotno, edinstveno besedilo.

  Sklep

  Seveda je to daleč od vsega, kar je mogoče pripisati oblikovanju. Vprašanja, povezana z vizualnim oblikovanjem, niso bila obravnavana, kot je spreminjanje barve besedila, polaganje besedila in strani, spreminjanje velikosti strani itd.

  Sorodne publikacije