Divide et Impera: Pregled globalnih sprememb za igre Rim 2

Največja globalna sprememba igre Rim 2 Divide et Impera je sporen občutek ljubiteljev serije Total War. Nekateri so navdušeni nad priložnostjo, da spremenijo igro, druge spremembe so v duši. Zakaj se je to zgodilo in kakšne spremembe prinašajo mod, si lahko preberete v tem članku.

Globalna karta

Sprememba Divide et Impera vpliva na vsak pomemben vidik igranja in jo spreminja v eno ali drugo smer. Po njegovi namestitvi se spreminja globalni zemljevid gibanja in razvoja države. Velike sile dobijo veliko prednost pred razvojem, ki je narejen tako, da ustreza realizmu. Mnogi uporabniki radi igrajo majhen del igre in ustvarjajo imperij. To je skoraj nemogoče. Mod tudi dodaja nove države in veliko število različnih enot. Igralec lahko izbere frakcijo, ki ni bila v izvirniku, na drugi strani pa si lahko ogledate napredek kampanje.


Velike bojne spremembe

Glavni razlog, zaradi katerega so Divide et Impera prejeli dvoumne odgovore, so bile spremembe, povezane z bitko. Na bojnih poljih je temeljna vloga taktike in morale vojakov. Spopadi v bližnjem boju so močno zmanjšani, strelišča imajo majhen polmer napada, lokostrelci pa skoraj ne razbijejo sovražnikov. Ko se moštva soočajo s čelo, se začenjajo boriti za pridobitev dolgega časa. Pomembno je, da pravilno razporedimo rezerve za vožnjo od zadaj in upoštevamo tudi tip vojaških enot. Na primer, sloni lahko postanejoprevladujoča sila na bojišču, vendar so postali tudi bolj verjetno, da bodo padli v steklino. Enako velja za hitro razbijajoče kočije in postajajo lahke tarče. Spremembe so namenjene krepitvi taktične komponente v bitkah. Skupna količina borbenega duha je močno dvignjena, vendar je odziv na stanje stvari čimbolj občutljiv. Udarec zadaj ali uničenje zaveznikov na boku močno zmanjša moralo. Vojska v Divide et Impera lahko pobegne celo z živim poveljnikom.

Umetna inteligenca

V Divide et Impera (Total War: Rome 2) je umetna inteligenca prišla na novo raven. V boju je računalnik veliko bolj sposoben videti vse igralčeve manevre. Sovražnik sam dodeli rezerve za napad iz boka in bo v vseh pogledih preprečil uporabniku poskus pridobitve prednosti. Na bojiščih po namestitvi modifikacije je hitenje v bitko brez inteligence vseh sovražnih sil zelo nevarno. Namesto tega so pasti, ki uporabljajo lokacijo in prednosti lastnih vojakov, včasih postale učinkovitejše. Umetna inteligenca to tudi razume in le redko vrže vse svoje čete v frontalni napad. Globalni zemljevid kaže tudi spremembe v njegovem vedenju. Reševanje vojne brez jasnega načrta in izračunavanje sile za uporabnika lahko postane samomor. Sovražniki hitro pošljejo svoje agente, čeprav so skavti in morilci postali manjši, uradniki pa več. Če igralec zmaga, bo nasprotnik prišel z darili. V nasprotnem primeru bo sovražnik nujno začel izvajati pritisk na mesta, da bi uničil stanje igralca.

Razvoj mostov

Po namestitvi Divide et Impera za Total War: Rim 2igralec mora skrbno preučiti razvoj njihovih naselij. Tam je bil tudi prostor za velike spremembe. Prvič, število virov se je povečalo, mnogi pa so začeli igrati pomembno vlogo. Na primer, ne da bi zbrali veliko število konjev, dostopa do konjenice ni mogoče doseči. Drugič, majhna naselja in velika mesta se zdaj razvijajo na enak način. Za vasi je bila ustvarjena lastna vrsta stavb, zlasti v trgovini. Tretjič, število uradnikov se je povečalo, vendar se je njihov vpliv zmanjšal. Zdaj bo moral uporabnik skrbno spremljati vpliv glavne stranke in manjšine v državni politiki. Opozoriti je treba, da se je globalni zemljevid bolj spremenil v smislu zgodovinske avtentičnosti. Položaj sil v njem bolj ustreza stanju v tem razvojnem obdobju. Nekatere države so razširile svoje meje in zanje je preveč nedonosno.

Povzetek

Sprememba Divide et Impera si zasluži pozornost vseh ljubiteljev Rima 2, ki niso zadovoljni s standardno različico. Projekt je imel težave z diplomacijo in vojno. Avtorji so jih poskušali popraviti, vendar so si dodali malo kreativnosti. Na primer, bitke v novem slogu bodo trajale veliko dlje. Vsak boj, kot zadnji, bo moral biti premišljen do najmanjših podrobnosti. Podobna situacija s svetovnim zemljevidom, kjer je bila izbrana majhna frakcija na prijetnem mestu, je postalo nedonosno. Prej ali slej se bodo na njem dvignile imperije in v taki vojni z inteligentno umetno inteligenco preživi nekaj možnosti. Druga pomanjkljivost je obdelava linijskih enot. V nekaterih državah zaradito je bilo neravnovesje vojakov s prevlado pehote ali konjenice. Sprememba ni brez pomanjkljivosti, avtorji pa so opravili ogromno delo, naredili igro bolj premišljeno, postavili so taktike na glavo. Pravi ljubitelji kompleksnih zgodovinskih bitk so vezani na okus.

Sorodne publikacije