Načini stiskanja besedila: primeri

Lekcije ruskega jezika in književnosti v šoli so zelo razburljive, vendar obstajajo nekatere težave. Eden od njih piše predstavitev. Pri tej nalogi moramo skrajšati učiteljevo zgodbo ali razpoložljive informacije brez izgube vida. Zato bomo zdaj preučili možne načine stiskanja besedila in utrdili znanje, pridobljeno na konkretnih primerih. Bodite prepričani, da jih pogledate, pomagali vam bodo razumeti metodo. Spoznali bomo elementarne primere.

Preden preučimo metode stiskanja besedila, moramo razumeti, da je nemogoče nezavedno izbrisati njegove dele (stavke in odstavke). Zanemariti moramo, razumeti osnovno idejo. Najbolje je, da celotno besedilo razdelimo na semantične bloke, pri čemer vsak z naslovom nadaljuje z delom.


Izjema

Metode stiskanja besedila so zelo različne. Predlogi se lahko združijo, skrajšajo, poenostavijo, toda prva stvar, na katero želimo opozoriti, je ta način, kot izjema.
To ne pomeni, da lahko samo vzamete in vržete predolgo stavko, ne, lahko jo znatno zmanjšate z izključitvijo nekaterih besed. Kaj lahko iztisnete iz izvirnega besedila brez izgube vida? Tukaj je majhen seznam:
 • sinonimi;
 • ponavlja;
 • homogeni člani stavka;
 • fragment, ki ne nosi semantične obremenitve;
 • Predlogi z opisi in premisleki.
 • Previdno preberite prvotni predlog in se oglasite. Drugi mora bitikompaktna, vendar brez poseganja v vsebino. Da bi bilo bolj jasno, nam dajte primer.


  "Na božičnem drevesu so visele lepe lepotne kroglice, girlande, sladkarije, v različnih barvah: rumena, rdeča, modra, zelena." Rezultat tega je zelo preprost primer za usposabljanje. Poskusite uporabiti metode stiskanja besedila na svoje, oziroma, izjeme in posplošitve. Prejeli bomo: "Na božično drevo je viselo veliko igrač, ki so bile v različnih barvah." Pomen ni izgubljen, vendar je predlog krat krajši od izvirnika.

  Posploševanje

  Da bi dobili visoko oceno na izpitu, morate vedeti, kako stisniti besedilo predstavitve. Zdaj se premikamo k drugi generalizaciji. V preteklosti smo se že zatekli k tej metodi, ko smo imena različnih božičnih okraskov zamenjali z eno besedo "igrače". Povzeli smo nekaj manjših delov. Kako ravnati? Poiščemo podobne kompleksne predloge, jih homogeno ločimo in poiščemo jezikovno obliko, po kateri jih lahko zamenjamo. "Na travniku so rasli regruti, rumenjaki, kamilice, maka, tulipani in zvonci." Kako lahko nadomestimo ta neskončni prenos? Seveda, "cvetje". Dobimo kompakten stavek: "Na travniku rastejo različni cvetovi".
  Metode stiskanja besedila predstavitve so različne, najpogosteje pa uporabljajo posploševanje. Kaj še lahko združimo? Če besedilo vsebuje več stavkov v vrsti, ki opisujejo isto stvar, potem lahko naredimo kompleksen stavek.

  Poenostavitev

  Razmislili smo o nekaterih načinih stiskanja besedilaprimerov, vendar ni posvečal pozornosti poenostavitvi. To je zelo pomembno orodje pri delu te vrste. Začnimo!
  Lahko poenostavimo zapletene in dolge stavke, to je, da se razbijemo v preproste. Seveda je treba to tehniko uporabljati skupaj z drugimi. Skoraj vsak zapleten stavek lahko zamenjamo s preprostim stavkom. Ne pozabite na to funkcijo. Bomo preverili
  "Ležal sem že v postelji, ko so zadnji sončni žarki počasi hodili za strehami hiš." Pojdi na posteljo na zahod. Še en primer: "Mama je danes zgodaj vstala, da bi imela čas za pripravo praznične tortice za moj rojstni dan." Pojdi "Mama je vstala zgodaj, da speče torto". Še vedno je mogoče uporabiti sprejem prevoda neposrednega govora v posredni ali formulaciji osnovne ideje besedila v lastnih besedah.

  Sprejemi

  Da bi skrajšali besedilo, pogosto pozorni na nekatere tehnike. Poudarimo torej glavne načine stiskanja besedila, tako da je lažje zapomniti:
 • zamenjavo;
 • Izjema;
 • združitev.
 • Kaj lahko nadomestimo: homogeni člani, fragmenti besedila, zapleteni stavki preprost, posreden jezikovni dialog. Izključujemo vse, kar ne nosi semantične obremenitve: ponovitve, sopomenke, predloge z opisom ali sklepanjem. Združitve so predmet istega stavka, če se nanašajo na isto stvar.

  Tehnika kompresije

  Najprej smo prebrali besedilo in ga razdelili v semantične bloke, zato pripravimo načrt, na katerega se bomo zanašali na pisanje predstavitve.
  Razlikujemo glavno idejo. Iščemo "nepotrebne" dele besedila, ki jih lahkotakoj odstranite. Poenostavite kompleksne, velike fraze in stavke. Uporabljamo vse metode in orodja za stiskanje, ki smo jih podali v tem članku. Ne pozabite posredno nadomestiti neposrednega govora, zato se bo obseg besedila bistveno zmanjšal.

  Sorodne publikacije