Velikost besedila v HTML-ju: pravila za oblikovanje

HTML je hipertekstualni označevalni jezik, ki se uporablja za oblikovanje spletnih dokumentov. Zagotavlja osnovne značilnosti organiziranja strukture dokumenta in osnovne možnosti postavitve strani. V tem članku bomo podrobno razpravljali o tem, kako spremeniti velikost besedila v HTML-ju. Ugotovite, v katerih primerih je možno uporabljati samo HTML, in če je bolje uporabiti CSS-jeve slogove.

Spreminjanje velikosti z uporabo oznake

Obstaja več različnih načinov, na katere lahko spreminjate velikost besedila v HTML-ju. Te funkcije so spletni označevalni jezik in se povezujejo z dokumentom slogov CSS. Prvi način za povečanje ali zmanjšanje besedila na spletni strani je uporaba oznake. Sintaksa za uporabo te oznake bo naslednja:

Besedilo za primer

Poglejmo ta primer podrobneje. Kot lahko vidite, tukaj so trije atributi oznake, ki vam omogočajo, da nastavite slušalke, velikost in barvo besedila HTML.

& lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
& lt ;! - fb_336x280_mid - & gt;

& lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

Velikost ustreza velikosti - omogoča nastavitev velikosti besedila v standardnih enotah. Povprečna vrednost tega parametra se vzame 3. V skladu s tem se lahko nastavi v absolutnih enotah (to je 174, itd.) In v relativnem - z uporabo znakov plus ali minus (+3 -2). V drugem primeru se velikost besedila spremeni glede na osnovno.

Atribut barve prikazuje, katerebarva bo besedilo, obraz pa je odgovoren za slušalke (pisave). Tako je besedilo na primer standardne srednje velikosti, zelene barve, zapisano v pisavi Georgia.

V sodobnih brskalnikih ta način spreminjanja velikosti besedila v HTML skoraj vedno deluje, vendar se ta metoda šteje za zastarelo - priporočamo uporabo zmožnosti oblikovanja CSS.

& lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
& lt ;! - fb_336x280_mid2 - & gt;

& lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

Drugi načini za zmanjšanje in povečanje besedila v HTML-ju

Za spremembo velikosti besedila v HTML-ju se uporabljajo oznakein .

Te oznake se uporabljajo na naslednji način:

To besedilo bo večje
To besedilo bo manj .

Zanimivo je, da se lahko besedilo večkrat ponovi, da bi besedilo bilo bolj ali manj.

To besedilo se bo še povečalo  

Poleg teh dveh oznak je mogoče uporabiti tudi za spreminjanje velikosti besedila v HTML glave (na primer H1 za nastavitev velikega besedila in H6 za zmanjšanje njegove velikosti). Vendar pa to ni priporočljivo, ker glava strukturira enoto spletne strani in jo lahko za vizualno oblikovanje ovira indeksiranje in dostopnost spletnega mesta.

Spreminjanje velikosti besedila z uporabo CSS

Za spreminjanje velikosti besedila priporočamo uporabo orodij CSS. Sintaksa bo izgledala takole:

p {
velikost pisave: 11pt;
}


Za to metodo je na voljo veliko več priložnosti. Velikost besedila lahko spremenite v različnih enotah, kot so predmeti (pt), piksli (px), odstotki in več. Ta metoda se uporablja bodisi z oznako neposredno v telesu dokumenta HTML, bodisi z uporabo zunanjega sloga, ki je priložen ločeni datoteki s povezavo v dokumentu. Razvijalci so soglasni v mnenju, da je zaradi optimizacije in navzkrižnega brskanja bolje uporabiti CSS za oblikovanje in oblikovanje v sedanjem času, in da HTML zapusti prvotno funkcijo hipertekstnega označevalnega jezika. Tako smo se seznanili z več različnimi načini spreminjanja velikosti besedila v dokumentih HTML. Katera uporaba je odvisna od vaših potreb in želene funkcionalnosti strani.

Sorodne publikacije