Projekcijske televizije: pregled, opis, modeli in pregledi

Medtem ko so bili ljubitelji domačega kina navdušeni nad inovativnimi tehnologijami v segmentu ukrivljenih televizorjev in multimedijskih projektorjev, so proizvajalci avdio in video opreme oblikovali še eno samostojno nišo. Temelji na konceptu projekcijske televizije. Že vrsto let obstaja močna konkurenca med projektorji in napravami TB, ki imajo bistveno drugačne prednosti in slabosti - prav nasprotno. Povsem logično je, da je na tem ozadju prišlo do razvoja, ki združuje dve navidezno nezdružljivi zamisli. Ne moremo reči, da je projekcija TV - to je popolnoma nov koncept, vendar je njegova trenutna izvedba in ni blizu analogi, ki so se razvili ob zori televizijske dobe.

Kakšne so značilnosti projekcijskih televizorjev? Navzven se ti modeli nekoliko razlikujejo od običajnih televizorjev - natančneje od tistih, ki so bili izdani pred desetimi leti. Na prvi pogled na projekcijsko enoto se zdi nenavadno njegova debelina, saj imajo celo cenovno sodobni televizorji večinoma tanke zaslone.

V tem primeru je lahko debelina 30-40 cm, kar je posledica načel dela te tehnike. V debelem ohišju je projektor skrit, kar povzroči, da se žarki prek ogledalnega sistema prelivajo v izobraževalni zaslon. Tehnično je to načelo realizirano na različne načine.

Vrste projekcijskih metod

Uporabljata se dve glavni tehnologiji projekcijske tehnologije - elektronski žarek in pc. V prvem primeru veljaCRT monitorji, ki ustvarjajo svetlobo. Praviloma so to masivni modeli, ki na izhodu dajejo zelo skromno "sliko" tako v svetlosti kot pri ločljivosti. Bolj ugoden rezultat so žarnice za projekcijsko televizijo z LCD matriko. V tem primeru se uporablja LCD-tehnologija, v nekaterih variacijah omogoča prenos svetlobnega toka skozi več matrik, kar bistveno poveča kakovost slike. Najnovejša tehnologija na tem področju je povezana z digitalno obdelavo lahkih DLP tokov. Ta razvoj vključuje mikro zrcalne matrike in sektorske filtre, ki združujejo še večjo kakovost slike.

Model Sony KDF-E50A11E

Ni najcenejši in zelo trden model velikega japonskega proizvajalca - dobra izbira za tiste, ki iščejo uravnoteženo rešitev. Model s skromnimi tehničnimi parametri zagotavlja svetlo in kontrastno sliko tudi v pogojih aktivne lokalne razsvetljave. S stališča komunikacijskih zmožnosti ta možnost nikakor ni slabša od modernih plazemskih panelov - vsi potrebni priključki so prisotni, vključno z digitalnim HDMI. Ko govorimo o značilnostih, ima Sonyjeva projekcijska TV v modifikaciji KDF-E50A11E majhen odzivni čas in odličen prenos barv. Pomanjkljivosti so nepomembne - uporabniki na primer opozarjajo na neuspešno izvedbo daljinskega upravljalnika.

Model Samsung SP-43T6HFR

Samsung je med tremi ali štirimi podjetji, ki določajo modo v segmentu televizijske opreme. Vendar pa ni tako očiten uspehv niši projektivnih modelov. Zlasti 43-palčna različica televizorja zasluži pozornost, prihaja z dekoderjem Dolby Pro-Logic in digitalnim signalom.
Model ima tudi DVD predvajalnik, priključek za slušalke, sistem zvočnikov 60 W in dva sprejemnika. Še bolj pomembno pa je, da se Samsungova projekcijska TV v tej predstavi še vedno osredotoča na združevanje digitalnih in analognih komunikacijskih povezav. Razvijalci niso zavrnili priključkov S-VIDEO in SCART, vendar pa niso popolnoma izgubili pomembnosti. V drugi spremembi je tudi precej konzervativen v svojih funkcijah in kakovosti slike. Toda znova bo nizka cena upravičila tako pridobitev.

Model Toshiba 43CJ7DR

Toshiba ima nasprotno. Podjetje je že dolgo časa ostalo v pozabi, občasno presenetilo občudovalce z ločenim razvojem na različnih področjih radijske opreme. Vendar pa so projekcijski televizorji oživili um japonskih inženirjev, ki so ponudili nekaj zanimivih modelov. Koncept segmenta se najbolj jasno kaže v modifikaciji 43CJ7DR, ki temelji na treh elektronskih elektronkah znamke Pegasus-3. Ne glede na zastarelo načelo pretakanja svetlobe, slika na izhodu postane svetla, podrobna in bogata. V zvezi z drugimi tehničnimi in operativnimi kvalitetami model podpira stereo zvok NICAM, ima eno neodvisno TV-kartico, tehnologijo PrTV CRT, itd. S takšno opremo lahko projektor TV Toshiba zanima navadne ljubitelje udobnega domačega kina, vendar v ozadjusodobnega tehnološkega razvoja iste plazme in to ni dovolj.

Model modela RE-44SZ21RD iz družbe LG

Korejski strokovnjaki se niso ukvarjali z inovativnim razvojem in ponudili trden, dobro sestavljen in na splošno premišljen izdelek. Model ima kontrastno razmerje 600: 1 in visoko svetlost 450 cd /m2. Posebna pozornost zasluži svetilko, katere moč je 120 vatov. Po mnenju proizvajalca bo njegov vir dovolj za 8000 let delovanja. Na kakovost "slik" trdi, da je model malo. Nasprotno, uporabniki opozarjajo na optimalno razmerje med sliko in pariteto, ki ga podpira dostojna ločljivost 1024 x 576. Toda, zopet, LG-jeva funkcionalnost projekcije televizije ga ne pokvari. Podjetje je zagotovilo le potrebne možnosti, vključno s tehnologijo PrTV DLP in funkcijo "slika v sliki".

Pozitivne povratne informacije o projekcijskih televizorjih

Ta tehnologija je omogočila, da se v običajnem televizijskem faktorju uvedejo skoraj vse prednosti multimedijskih projektorjev. Lastniki takšnih naprav upoštevajo visoko ločljivost in velike horizontalne kote gledanja, pa tudi svetlost, ki lahko preseže podobno sliko v modelih plazme.
Poleg tega lastniki, ki se soočajo s potrebo po popravilu, navedejo razpoložljivost sestavnih delov in nizke stroške storitev. V zvezi z vzdrževanjem televizorji s projekcijo resnično izkoriščajo plazemsko in tekoče kristalno tehnologijo. Če je zaslon LCD TVbo prekinil, potem bo njegova obnova stala skoraj polovico polne cene izdelka. V primeru projekcijskih modelov je ta vrednost včasih nižja od samih televizorjev. Kar se tiče svetilk, se resnično pogosteje spreminjajo, vendar so tudi poceni. Vendar pa o popolni podobnosti s projektorji, seveda, ne gre. In taka združitev je prinesla številne slabosti, o katerih je treba razpravljati ločeno.

Negativni odzivi

Slabosti takšnih televizorjev vključujejo geometrijska popačenja, velike dimenzije in zvoke v hladilnem sistemu. Kar zadeva izkrivljanje, se ta pomanjkljivost nanaša na majhne kote gledanja navpično. Kot je navedeno zgoraj, je zaznavanje slike iz horizontalnega kota normalno in ne povzroča nobenih pritožb, če pa se povzpnemo nad zaslon ali pogledamo na dno, lahko vidimo le črno krpo. Tudi razmere so jasne z velikimi razsežnostmi. Modele kritiziramo zaradi velike globine - to pomeni, da mora telo zasedati in odpreti prostor od zadaj. Na primer, zgornja projicirana TV "Toshiba" s stojalom je debela 51 cm. Seveda je to neprijetno za tiste, ki se že uporabljajo za kompaktne zaslone. Ločena kritična kritika je namenjena glasnemu delu hladilnega sistema, katerega prisotnost je potrebna v sestavi opreme z močnimi svetilkami. Vendar ta pomanjkljivost ni univerzalna in je odvisna od kakovosti izolacije hrupa določenega modela.

Zaključek

Poskušali so izkoristiti prednosti te vrste projekcijske opreme inprej, vendar ni privedlo do resnega uspeha. Poleg tega, tudi s tržno priljubljenost posameznih modelov, družba Sharp naenkrat zavrnil delo v tej smeri, v celoti posveča vire LCD plošče. Podobno kot je Philips izbral, ki je danes znan po naprednih dosežkih v tradicionalnih TV segmentih. Kateri so vodniki za proizvajalce, ki obračajo modo na projekcijskih televizorjih? Delno je to marketinška poteza zaradi vse večje priljubljenosti projektorjev kot takih. Kombinacija obeh tehnologij je predstavljena kot očitna korist z vidika potrošnika. Vendar pa obstajajo vsi razlogi za prepričanje, da bo razvoj istih mikrorezičnih matrik v prihodnosti resnično dvignil segment na novo raven in ga izločil iz današnjih pomanjkljivosti.

Sorodne publikacije