Na tipkovnici ni tipk s puščicami. Vzroki in ukrepi

Mnogi uporabniki osebnih računalnikov in prenosnih računalnikov se občasno soočajo s problemom, ko ključi ne delajo puščic. Razlogi za to se lahko razlikujejo, od zamašitve do napake strojne opreme. V današnjem članku, bomo govorili o najpogostejših vprašanjih, ki ne morejo delati puščice, kot tudi kako jih popraviti.

Prah in smeti

Prvi in ​​najpogostejši razlog, zakaj puščice na tipkovnici ne delujejo, je prisotnost velikih količin prahu in umazanije pod gumbi. To je precej pogost pojav, zato ni treba biti presenečen. Tudi če oseba nikoli ne poje ničesar v bližini računalnika, bo prah še vedno padel v zaprt prostor in se tam kopičil.


Običajno velika količina prahu v tipkovnici povzroči, da gumbi postanejo manj občutljivi na pritiske ali se popolnoma odzovejo nanje.
Kaj je mogoče storiti v tej situaciji? Nekaj ​​variant, oziroma samo ena - popolno čiščenje obrobja. Ne bojte se, ker preprosto očisti tipkovnico. Če želite začeti, morate posneti sliko tipkovnice na telefonu ali fotoaparatu, da se spomnite mesta vseh gumbov. Po tem morate izvleči vse gumbe s posebno napravo ali majhnim izvijačem. Ko so vsi ključi podaljšani, morate odviti vijake na hrbtni strani in razstaviti ohišje. Posebna skrb in natančnost sta vredniprikazati med razčlenjevanjem in čiščenjem posebnega fleksibilnega filma, ki se nanaša na vse poti za delovanje gumbov. Za sam proces pranja in čiščenja lahko gumbe, membrane in telo očistimo v vodi z raztopljenim šamponom. Film s posnetki je treba nežno obrisati z vlažno krpo, če na njem obstajajo sledi umazanije.


Takoj ko se vse opere, je treba počakati na popolno sušenje delov in nato zbrati tipkovnico nazaj.

Tekočina

Drugi razlog, zakaj puščice na tipkovnici ne delujejo, je razlita tekočina na tipkovnici. Ljubitelji prigrizkov v bližini računalnika se pogosto soočajo s problemom, ko se na tipkovnici po nesreči razlije kakšna pijača. In čeprav ima večina periferij zdaj nepremočljive lastnosti, lahko takšni primeri negativno vplivajo na njegovo delo.
Na primer, oseba izgubi vodo na tipkovnici, naprava še nekaj časa deluje, vendar kmalu preneha odgovarjati na dotik gumba in ne nujno vse, lahko je skupina ključev. Torej, če nenadoma puščice prenehajo delati na tipkovnici, morate dobro razmisliti in se spomniti, in na napravo se ne razlije kakšna tekočina. Metoda reševanja tega problema je tudi ena - popolna demontaža tipkovnice, čiščenje in povratna montaža. Zelo pogosto se zgodi, da je čiščenje in pranje dovolj, da naprava ponovno deluje. Če nič ne pomaga, potem lahko poskusite, da bi tipkovnico za popravilo, vendar stroški popravila ni vedno upravičena, je včasih lažje kupiti novo.

Lepljive tipke

Naslednji razlog, zakaj puščice na tipkovnici ne delujejo, je lepljenje gumbov. Mnogi so slišali za lepljenje ključev, vendar obstajata dve definiciji tega stanja. Prva je, da se s pritiskom na tipko na monitorju računalnika večkrat prikaže opozorilo o lepljenju tipk. Drugi koncept vključuje neposredno lepljenje ključev na tipkovnico oziroma njihove membrane.
Dejstvo je, da ima vsaka tipkovnica membrane pritisnjene, za katere se sproži eden ali gumb. Če se membrana po pritisku ne vrne v prvotni položaj, se imenuje palica. Glavni razlog za iztekanje je, da membrana preprečuje, da bi se nekaj vrnilo. Lahko je karkoli: prah, umazanija, razlita tekočina, nekaj sladkega, obraba same membrane, itd.
Kaj je mogoče storiti v tej situaciji? Obstajata dve možnosti. Če pod membrane, ki ne reagirajo na pritisk gumbov, je bilo umazanije, potem je treba očistiti. Če je membrana obrabljena, jo je treba zamenjati. Lahko je primerna tudi za staro napravo, ki ne deluje. Če ni roke, lahko vzamete membrano, na primer, s gumba, ki ga praktično ne uporabljate.

Premik membrane

Drug razlog, zakaj puščice na tipkovnici ne delujejo, je problem z membrano. Že rečeno je bilo, da se membrana lahko zlepi, vendar težave z njo niso omejene le na to. Poleg iztegovanja se lahko membrane pogosto premikajo s svojih sedežev in se tako ustavijo pri odzivanju na dotik. Na njih se pojavljajo zlasti pogosti plazoviključi, ki se nenehno zelo aktivno uporabljajo.
V tem primeru lahko svetujemo, da razstavite tipkovnico in postavite membrano na mesto.

Na tipkovnici prenosnega računalnika ni puščic

Lastniki prenosnih računalnikov se pogosto soočajo s problemom, ko puščice na njihovi napravi prenehajo delovati ali pa sploh ne delajo. Dejstvo je, da so na mnogih prenosnih računalnikih puščice dodeljene nekatere dodatne funkcije, kot so izklop zaslona ali spreminjanje glasnosti, svetlosti itd. Za uporabo dodatnih funkcij je dovolj, da kliknete na gumbe, vendar uporabite puščice, katerim so te funkcije dodeljene. , pritisnite tipko Fn in nato puščico. To storite tako, da izključite naključne pritiske na tipke, vendar je uporaba takšnih tipk precej neprijetna.
Tudi ta problem je lahko obravnavati. V BIOS prenosnega računalnika se morate prijaviti in onemogočiti ustrezno možnost. Zgoraj je videoposnetek, ki prikazuje, kako je vse opravljeno.

Sorodne publikacije