Kako znova zagnati Windows 10 v varnem načinu: načini, postopki, nasveti za programerje

Uporabniki, ki delajo s sistemi v sistemu Windows večinoma vedo, da imajo vse različice tega operacijskega sistema poseben način varnega zagona, ki je v angleščini označen kot varen način. Windows 10 v tem pogledu ni izjema, vendar je izziv takšnega zagonskega načina zapleten na tak način, da povprečni uporabnik preprosto ne ve, kako ga aktivirati. Dejstvo je, da če je bilo v prejšnjih sistemih mogoče uporabiti ključ F8, ki je povzročil poseben zagonski meni, potem, začenši z osmo različico sistema, je takšna priložnost izginila. Pravzaprav se je zaradi tega veliko ljudi začelo povezovati z generacijo teh sistemov, milo rečeno, brez veliko občudovanja. Vendar pa obstaja nekaj preprostih metod, ki vam omogočajo, da vstopite v način varnega sistema Windows 10, ki ga predlagamo tudi za podrobnejše pogovore. Toda za začetek je treba na kratko opomniti na to, da predstavlja tako vrsto začetka in za kaj je sploh potrebno.


Kaj je varen način in zakaj je potreben?

Torej, najprej ugotovimo, kako koristno je uporabiti zagon sistema v tem načinu. Ni skrivnost, da so vse spremembe te družine nagnjene k pojavljanju vseh vrst napak programske opreme, zaradi katerih se sistem sploh ne more zagnati, da ne omenjamo, da težave povzročajo pojav modrega zaslona in obnovitev ne deluje. Seveda je mogoče Windows obnoviti ob zagonu z izmenljivimi medijiz uporabo samodejnih orodij, orodij iste ukazne vrstice. Toda tak nosilec ni vedno pri roki! Kaj storiti v tem primeru? V tem primeru pomaga zagnati Windows 10 v varnem načinu, ki izbere samo najbolj osnovne sistemske komponente, storitve in gonilnike. Za najbolj varen način lahko uporabite tri vrste zagona: normalno, zagon z omrežnih gonilnikov in začnete s podporo za ukazno vrstico. Prva vrsta je standardna in je primerna za odpravo večine nekritičnih napak, povezanih z, na primer, obnovitvijo datotek s popravljanjem napačne operacije gonilnika naprave. Drugi se uporablja v primerih, ko je v postopku popravljanja napak potrebno imeti dostop do omrežnega okolja ali do interneta. Tretji tip je uporaben v primerih, ko se operacijski sistem sploh ne zažene pod nobenim razlogom, čeprav v primeru njegove izbire potrebujete dokaj resno znanje o tem, kaj se uporablja za odpravljanje težav in napak ukazov.


Kako ponovno zagnati Windows 10 v varnem načinu: uporabite konfiguracijo sistema

Teoretični del je nekoliko obdelan. Oglejmo si, kako v praksi ponovno zagnati Windows 10 v varnem načinu. Za začetek predpostavimo, da operacijski sistem nima katastrofalne škode in vsaj enkrat naložen. Za hiter dostop do standardnega tipa varnega zagona lahko uporabite konfiguracijo sistema, za katero ukaz msconfig vstopi v konzolo »Zaženi«.Upoštevajte, da ni treba zagnati skrbnika pri skrbniku.
V oknu z možnostmi morate odpreti zavihek za prenos in na dnu izberite potrditveno polje za uporabo varnega začetka z aktiviranjem bootloaderja minimalne lupine. Povprečnemu uporabniku ni treba uporabiti drugih možnosti, kot je ponovni zagon okolja, saj uporaba teh orodij brez posebnega znanja preprosto ne bo delovala. Ko nastavite želeno vrsto zagona, morate pritisniti potrditveno tipko ("OK") in ponovno zagnati. V tem primeru se bo sistem samodejno znova zagnal v varnem načinu. Vendar pa ima takšna tehnika eno pomembno pomanjkljivost. Dejstvo je, da se bo varen ponovni zagon uporabljal neprekinjeno, vrnili pa ga lahko z nastavitvijo nastavitev v prejšnjem načinu.

Kako zagnati varni način Windows 10 z možnostmi zagona po meri?

V osmi in deseti spremembi sistema je bila še ena zanimiva možnost dostop do varnega načina. Računalnik lahko znova zaženete v sistemu Windows 10 v varnem načinu prek posebnega razdelka, ki se imenuje posebne možnosti zagona.
Do njega lahko dostopate neposredno iz menija z možnostmi, ki je alternativa "Nadzorni plošči" v razdelku za obnovitev. Med obnovo se bo pojavilo modro okno, v katerem boste morali zaporedoma krmariti po razdelkih za iskanje in odpravljanje težav (diagnostika), naprednih nastavitvah in možnostih prenosa terpotrdite ponovni zagon
Ko se z izbranim načinom delovanja prikaže znani začetni meni (res, na modrem namesto črnega ozadja), morate pritisniti tipke F4-F6, odvisno od vrste začetka, ki ga želite uporabiti v tem primeru.
Opomba: Na tabličnih računalnikih Windows, opremljenih s priklopno tipkovnico, boste morda morali pritisniti nefunkcijske in številske tipke (4-6). Če je za dostop do takih zagonskih možnosti omogočeno šifriranje bitlocker diska, boste morali vnesti že ustvarjeno 48-mestno številsko tipko.

Alternativna tehnika ponovnega zagona

Očitno je, da veliko uporabnikov preklaplja iz različnih vrst menijev na sam operacijski sistem, samo lenoba. Veliko lažje je zagnati izbire možnosti zagona z ponovnim zagonom sistema s pritisnjeno tipko Shift na tej točki, ki jo je treba zadržati, dokler se ne prikaže meni delovanja.

Zagon varnega zagona z izmenljivega medija

Zdaj nekaj besed o tem, kako ponovno zagnati Windows 10 v varnem načinu, če je najpogostejša namestitev nameščena. Takoj opazite, da mediji LiveCD modela ali distribucije Windows 7 in spodaj niso primerni za te namene, saj sami nimajo najlažjih in desetih sprememb za zagon varnega zagona. V tem primeru so dejanja praktično podobna prejšnjim različicam.
Edina razlika je, da je v glavnem oknu monterja najprej izbrana obnovitvena točka sistema.

Uporaba ukazne vrstice v delujočem sistemu ali pri zagonu z izmenljivim medijem

Zdaj na kratko o tem, kako ponovno zagnati Windows 10 v varnem načinu z orodji ukazne vrstice. Kot je že jasno, lahko konzolo uporabljate v delujočem sistemu in pri zagonu z zagonskega pomnilniškega pogona ali obnovitvene diskete (v tem primeru se imenuje hitra kombinacija Shift + F10). V konzoli lahko uporabite dva tipa ukazov.

Prvi tip, predstavljen na zgornji sliki, vam omogoča, da zaženete standardni ponovni zagon, ki je popolnoma podoben tistim, ki so bili izvedeni v konfiguraciji sistema.
Uporaba drugega orodja vam omogoča, da rahlo razširite zmožnost samostojnega izbiranja želenega tipa varnega zagona in podpore (za to so minimalni dodatni atributi ali omrežje). Vključitev varnega načina Windows 10 v prvem ukazu bo povzročila, da bo uporabljena neprekinjeno, zato jo je treba deaktivirati s ponovnim klicanjem ukazne mize z izvedbo podanega ukaza, vendar brez pravega operaterja.

Kako vrnem uporabo tipke F8?

Na koncu razmislite, kako vrniti varnostni klic sistema Windows 10 na prenosni računalnik ali namizje, tako da lahko pritisnete le tipko F8 kot prej in ne uporabljate dolgih in nepotrebnih prehodov v vseh vrstah dodatnih menijev in particij.
Za takšna dejanja se ukazna vrstica zažene (nujno v imenu skrbnika) z naknadnim izvajanjem ukaza,na sliki. Ko je konzola za ponovni zagon zaprta, bo gumb F8 znova deloval, tako da boste lahko uporabljali zagonski meni tako kot v prejšnjih različicah operacijskega sistema Windows.

Kratek povzetek

Oblikovanje posebnega tveganja za vse prej omenjene, navadne uporabnike, ki ne potrebujejo uporabe posebnih načinov zagona, je priporočljivo najprej obnoviti ključ F8 in že poznati prejšnje sisteme menijev (mimogrede, ne na modri, ampak že na črnem ozadju) izberite želeni učinek. Možnosti zagona z različnimi lupinami ali zagonom obnovitvenih medijev, kot je navedeno zgoraj, brez posebnega znanja, bodo popolnoma neuporabne.

Sorodne publikacije