Kako zagnati ukazno vrstico z hotkeys? Možne možnosti

Ukazna vrstica je edinstveno orodje, ki ima kljub podobnosti z zastarelim, kot se mi zdi, vmesnikom, podobno prej uporabljenemu načinu DOS, precej širok spekter funkcij, do katerih ni mogoče dostopati v običajnem grafičnem vmesniku Windows. Lahko ga zaženete na več načinov. Toda klicanje ukazne vrstice z vročimi tipkami, kljub protestom nekaterih uporabnikov, ki so vajeni samo z miško, je veliko bolj priročno in hitrejše. Kako to storiti, razpravljajmo o tem še naprej. In za začetek, naj na kratko preučimo, zakaj na splošno uporabljamo samo konzolo in njen komplet orodij.

Zakaj potrebujete ukazno vrstico?

Zato se ukazna konzola najpogosteje uporablja za odpravljanje težav operacijskega sistema, preverjanje nekaterih njegovih komponent, izvajanje operacij z diski in particijami, omogočanje ali onemogočanje nekaterih funkcij sistema Windows, standardne postopke kopiranja, brisanje objektov (če je zaznana prijava) Seveda, to orodje nekoliko izgubi konzolo PowerShell, ki ima poleg standardnih zmožnosti ukazne vrstice tudi razširjen nabor orodij (na primer, vam omogoča, da odstranite "sešiti" v aplikacijah Windows. Vendar pa je veliko lažje uporabljati, ne bo obravnavala glavnih ukazov in operacij posebnega dela, še posebej zato, ker ima za to kratek referenčni sistem s primeri.


Kakoklicati ukazno vrstico "Winds 7" in nad njo najlažje?

Zdaj o izstrelitvi. Takoj opazite, da je zagon same konzole v operacijskih sistemih Windows 7 in zgoraj lahko na dva načina: z običajnim zagonom in zagonom v imenu skrbnika. V tem primeru se ne uporablja tudi onemogočanje vgrajenega zapisa registracije tako imenovanega super administratorja za ukazno vrstico. Zato se nekateri programčki in ukazi izvajajo nepravilno ali pa jih sploh ni mogoče izvesti.
Na najenostavnejši in najhitrejši način se izvaja iz menija Run, ki se imenuje hitra kombinacija Win + R, po kateri se v začetni vrstici programa vnese kombinacija cmd in pritisne tipka enter. Toda kje na tipkovnici je ključ Win »? Praviloma se na standardnih modelih nahaja levo med tipkama Ctrl in Alt (ali med Alt in Fn). Na nekaterih tipkovnicah brez digitalnega bloka, ki se uporablja v prenosnih računalnikih ali tablicah z majhnimi diagonalami zaslona, ​​lahko želeno tipko najdete na desni strani levega gumba puščice.


Kje je ključ Win na tipkovnici razvrščen. Toda kako ga lahko uporabimo? V vsakem sistemu ga lahko prikličete neposredno iz začetnega menija (to ustreza pritisku gumba "Start", nato pa pojdite na želeni razdelek. Ampak kako poklicati ukazno vrstico "Winds 7" ali v katerem koli drugem sistemu od tukaj? 12)
V ta namen pojdite na oddelek storitvenega programa (za prehoduporabite puščične gumbe, da vstopite v podmeni in zaženete programček z "Enter").

Kako zagnati ukazno vrstico s ključi v imenu skrbnika?

Kot je že jasno, je bila zgornja razprava zgolj v zvezi z običajnim začetkom konzole, v kateri niso bile upoštevane upravne privilegije. Ampak včasih so zelo potrebni. Ko pride do operacijskega sistema Windows 7 po klicanju izvajalne konzole, je treba ukazno vrstico preveriti v zagonskem polju appleta. Pojdite na želeno postavko, lahko uporabite Tab (Tab) in nastavite izbiro - s pritiskom na preslednico. Po tem morate še vedno potrditi začetek tipkanja (ni potrebno premikati gumba "OK".)
Za izhod iz konzole lahko uporabite ukaz za izhod ali standardno zapiranje aktivnega okna s kombinacijo Alt + F4.

Zagon konzole neposredno iz Datoteko

Konzolo lahko uporabite tudi neposredno iz datoteke, ki se nahaja v korenskem imeniku System32 v korenski mapi sistema, v tem primeru so dejanja nekoliko zapletena, saj ne bo mogoče neposredno priklicati ukazne vrstice z vročimi tipkami. Če želite uporabiti ukaz Win + E, da pokličete Raziskovalca, se puščica premakne po mapah, se prijavi in ​​odpre datoteke tako, da jih vtipkate. Takšna tehnika se ne uporabljasama tipkovnica ima poseben gumb za kontekstni meni (ponavadi na desni ali med tipkama Alt in Ctrl ali desno od prostora.
Za tiste modele tipkovnic, ki nimajo takšnega gumba, lahko uporabite kombinacijo Shift + F10 (z uporabo Ctrl + Shift + F10 se odpre razširjeni kontekstni meni).

Nianse za zagon konzole Windows 10.

V osmi in deseti različici sistema je lahko ukaz zagona izvršilnega ukaza odsoten iz imena skrbnika v sistemski konzoli. V tem primeru lahko uporabite zgornjo metodo, vendar je najlažji način, da uporabite vroče tipke na drugačen način za dostop do ukazne vrstice.
V meniju Zaženi ukaz taskmgr najprej zažene upravitelja opravil, gumb Alt aktivira meni datotek, puščica navzdol izbere začetno točko nove naloge, nato pa se prikaže okno, ki ponavlja konzolo "teči", vendar z začetno točko. opravilo s skrbniškimi pravicami. Za dostop do upravitelja opravil lahko uporabite tudi kombinacijo, kot je Del + Alt + Ctrl Esc + Shift + Ctrl, kar je veliko lažje. Kontekstni meni pojavnega menija se pokliče s pritiskom na Win + X in začetna točka ukazne vrstice je že v običajnem načinu in v skrbniških privilegijih.

Uporaba ukazov s tipkovnico ob zagonu sistema

V sistemih Windows 7 in starejših so na voljo tudi bližnjice na tipkovnici. Na samem začetku prenosa lahko pokličete dodatni začetni meni. V ta namen uporabite tipko F8(včasih Alt + F8 ali nekaj podobnega).

Nato preprosto izberete točko nalaganja s podporo za ukazno vrstico. Opomba: Če želite vrniti uporabo F8 v osmih in desetih različicah operacijskega sistema Windows, zaženite obnovitveno ukazno mizo z administratorskimi pravicami tako, da izvedete ukaz "bcdedit /set {current} bootmenupolicy legacy" (brez prve in zadnje noge).

Zagon ukazne mize pri zagonu z izmenljivega medija

Če želite zagnati ukazno vrstico, se vroče tipke za Windows pri zagonu z izmenljivim medijem, na primer iz zagona, namestitve ali obnovitve, uporabljajo v isti kombinaciji - Shift + F10 (in za vse različice sistema in za vse vrste programske opreme na diskih).
Opomba: Če želite zapustiti konzolo, ko je končana, je najbolje, da uporabite ukaz za izhod, po katerem se lahko premaknete v druge elemente menija tako, da se premikate po njih z dodatnimi tipkami, kot je opisano v zgornjih primerih.

Sorodne publikacije