Obnovitev sistema z ukazno vrstico Windows 10: Postopek

Dejstvo, da Windows 10, tako kot njegov predhodnik, "leti" v najbolj neprimernem trenutku, ve vse. V skladu z idejo bi moralo delovati vgrajeno orodje za vrnitev sistema v zadnje stanje. Problem pa je, da ne deluje vedno. In da ne bi znova namestili sistema, morate uporabiti obnovitev sistema prek ukazne vrstice (uporablja se Windows 10 ali druga različica, ni pomembno). Podroben opis celotnega procesa bo predstavljen z več osnovnimi metodami.


Težave pri samodejnem in ročnem obnavljanju operacijskega sistema Windows

Najprej si poglejmo, zakaj orodje za samodejno povrnitev ne deluje pri kritičnih napakah (o zagonu obnove iz delovnega sistema trenutno ni).
Najpomembnejši problem je, da po poskusu samodejnega povrnitve operacijskega sistema Windows v prejšnje stanje, ki je bilo zabeleženo na eni od kontrolnih točk, škoda na bootloaderju sistema na takih točkah ni fiksna. Zato ista stvar po zaključku operacijskega sistema Windows 10, poroča, da rollback ni uspel in zahteva takojšen ponovni zagon, kar na splošno ne daje učinka in ima za posledico enak rezultat. Enako velja za namestitev najnovejših posodobitev, za katere se je izkazalo, da jih je Microsoft tako opraskan, da so "ubili" veliko računalnikov po svetu, nekateri pa so začeli opazovati neprostovoljno ponovno zagon. Tako je obnovitev sistema Windows 10 preko ukazne vrstice - ali nezadnja in edina rešitev, ki bo omogočila sistem za oživljanje. Mnogi uporabniki se zavedajo dejanj, ki jih uporabljajo samo v govoricah, nekateri pa se na splošno bojijo uporabljati ukazno konzolo. Naslednje navodilo bo pomagalo zapolniti to vrzel.


Obnovitev sistema Windows preko ukazne vrstice: kaj je potrebno za to?

Pa poglejmo, katera orodja so potrebna za povrnitev. Ker se Windows ne zažene v stacionarnem načinu, morate začeti vsaj enkrat za dostop do ukazne konzole. Ampak kako? Za to se uporabljajo izmenljivi mediji, ki so na njih zapisani obnovitvene ali namestitvene distribucije (optični diski, bliskovni pogoni itd.). Zato morate imeti tak medij za shranjevanje. Če ni, lahko preprosto ustvarite zagonski pogon ali disk na drugem računalniku s pomočjo razdelka »Center za obnovitev« v standardni nadzorni plošči ali programski paket drugega izdelovalca.

Prejšnja dejanja

Za obnovitev preko ukazne vrstice Windows 7 ali druge spremembe se morate prijaviti v ukazno konzolo.
Da bi to naredili, je v nastavitvah BIOS-a odstranljiva naprava uvrščena prva v zagonsko prioriteto, in ko se prikaže zagonski meni, tako dolgo, da ne išče začetne točke ukazne vrstice, se uporablja kombinacija tipk Shift + F10.
Najprej je treba pregledati, kateri del je sistemski. Dejstvo je, da se pri zagonu z izmenljivih medijev črke pogona in particije morda ne prikažejo, ampak namesto tegauporabljajo številke. V ukaznem pozivu zaporedoma vnesete diskpart in seznam. Po izvedbi druge vrstice morate sistemsko particijo zapomniti in zapisati izhodni ukaz.

Kako zagnati obnovitev sistema prek ukazne vrstice?

Zdaj lahko začnete postopek vračanja. Praviloma je na terminalih nameščen le en operacijski sistem, zato je za aktiviranje procesa dovolj, da vnesete ukaz bcdboot c: windows. Če imate v računalniku nameščena dva sistema, lahko ukaz zaženete dvakrat, vendar ne pozabite določiti tistega, v katerem je nameščen vsak sistem. Opomba: Ta ukaz velja za WindowsXP in morda ne bo deloval v nekaterih zbirkah operacijskega sistema Windows 7.

Alternativni način obnovitve

Windows 10 lahko obnovite tudi v ukazni vrstici na drug, nič manj učinkovit način, ki pa bo trajal dlje. , vendar deluje skoraj vedno.
Znova vnesite ukaze za definiranje sistemske particije in poiščite skrito particijo FAT32 na seznamu (za primarne particijske sisteme UEFI GPT bo njegov obseg do 300 MB, za MBR v povezavi z BIOS - približno 500 MB). Kot prej, se spomnite številke črke ali oddelka. Zdaj, da zaženete obnovitev sistema preko ukazne vrstice, morate vnesti naslednje ukaze v strogo določenem zaporedju (predpostavimo, da je naš odsek označen s črko N):
 • izberite volumen N (izberite particijo);
 • format fs = ntfs (formatirajte particijo želenega datotečnega sistema);
 • dodeli črko = Z (nastavimo novo črko za skriti del - lahko jenavedite po želji);
 • izhod;
 • bcdboot C: Windows /s Z: /f ALL (namestimo zagonski sistem s sistemske particije ob upoštevanju skritega);
 • diskpart;
 • obseg seznama;
 • izberite volumen N (izberite predhodno preimenovani del);
 • odstranite črko = Z (izbrišemo jo tako, da se po ponovnem zagonu ne pojavi v sistemu);
 • Izhod (izhod iz konzole).
 • Nato odstranite odstranljivo napravo in dokončate ponovni zagon. V skladu z idejo bi moral ponovni zagon potekati brez težav.

  Obnovitev zagonskega nalagalnika: preverite sistemske datoteke

  Vendar ta pristop morda ne bo deloval, če so zagonski nalagalnik, zagonski zapis in sektorji poškodovani. Ponovni zagon operacijskega sistema Windows 10 v ukazni vrstici v tem primeru se bo moral začeti nekoliko drugače. V tem primeru postopek vključuje preverjanje sistemskih datotek in obnavljanje zagonskih zapisov ter v primeru nemogoče - popolno prepisovanje.
  V ukazni vrstici se po nalaganju iz izmenljivega medija, kot je opisano zgoraj, vnese ukaz sfc /scannow.

  Dejanja z zagonskimi zapisi in sektorji

  Po popolnem izvajanju je treba preskusiti zagon sistema v običajnem načinu. Če je rezultat nič, uporabite orodje bootrec.exe, za katerega se najprej v prostor in desno pošljejo ukazi fixmbr in fixboot.
  Še enkrat, po zagonu, preverite zagon kot običajno. V primeru ničelnega rezultata se za to orodje vnese vrstica rebuildbcd. Običajno po vstopu v zagonsko linijo operacijskega sistemaje obnovljena. Mimogrede, to je univerzalna metoda, obnovitev preko ukazne vrstice sistema XP pa lahko izvedete tudi s pomočjo tega orodja.

  Obnavljanje prek modula DISM

  Nazadnje, obstaja še en način za skeniranje in povrnitev, ki uporablja obnovitev iz slike. V tem primeru govorimo o orodju DISM (CheckHealth ali RestoreHealth).
  Uporabite ga lahko na dva načina: lahko preprosto izvedete preverjanje, po katerem se bo povrnil, in lahko takoj zahtevate obnovitev. Podobno lahko zaporedoma uporabite dva ukaza, na primer, če niste dali prvega rezultata. Vendar je treba upoštevati, da je treba ta postopek preverjanja in obnavljanja sistemskih datotek uporabljati le, če orodje SFC ne deluje. Če zaustavite postopek za približno 20%, lahko preprosto znova zaženete sistem in ponovno uporabite SFC, ki bo nadomestil poškodovane sistemske datoteke z novimi. Na splošno se ta zbirka orodij šteje za zadnjo možnost, če ne pomaga ničesar, čeprav ima zelo hude poškodbe sistema Windows in morda ne daje ustreznega učinka.

  Nekaj ​​besed na koncu

  Ostaja nerešeno samo vprašanje, katera metoda za obnovitev sistema Windows 10 prek ukazne vrstice. Načeloma med njimi ni nobene posebne razlike, vendar bi bilo treba zagnati preverjanje ali obnoviti sistemske datoteke le, če prvih dveh možnosti ni na voljo. Vendar se zgodi, da v kritičnih spremembah ni mogoče narediti povračila. V takih razmerahnič drugega kot popolna ponovna namestitev operacijskega sistema ne ostane.

  Sorodne publikacije