Ukazi za ukazno vrstico Windows. Seznam uporabljenih ukaznih vrstic za ukazno vrstico

Danes mnogi uporabljajo grafični vmesnik Windows za komunikacijo z računalnikom v jeziku, ki ga razume. Vendar še vedno tečejo programi z običajno ukazno vrstico (konzolo). Ona je prednik vmesnika in način komuniciranja z uporabnikom iz osebnega računalnika. Bistvo dela je, da se ukazi vnesejo v niz z uporabo tipkovnice. Ta način pogosto uporabljajo skrbniki sistema. Navadni uporabniki morajo poznati tudi osnovne ukaze.

Konzola - kaj je to?

Zagon programov Windows se izvede z ukazno vrstico ukazne vrstice. To je en tip besedilnega vmesnika, ki je postal dostopen mnogim uporabnikom operacijskega sistema MS DOS. Ukaze vnesite v ukazno vrstico v ročnem načinu. Mnogi menijo, da je konzola zastarel način upravljanja, potreba, ki se pogosto pojavlja pri uporabnikih in sistemskih strokovnjakih. Ukazna vrstica je črna škatla z zeleno ogrado in utripajočim kazalcem. Na izbrani lokaciji vnesite ustrezen ukaz za računalnik.


Ukazna vrstica je izjemno priročno okno za reševanje številnih težav. Vendar pa interakcija s konzolo zahteva znanje pisanja ukazov. Plus je, da skrajšajo čas zapletenih dejanj. V ta namen preprosto vnesite želeno opravilo v vrstico.

Zakaj potrebujete ekipe?

Ukazi ukazne vrstice so potrebni za odpravljanje napak uporabnika s stikomoperacijski sistem in računalnik. Delo z ukazno vrstico je nujno potrebno za strokovnjake, ki sodelujejo pri upravljanju sistema. Konzola je majhen del tega, kar lahko uporabite kot orodje za delo z operacijskim sistemom Windows. Ukazna vrstica je priročna, hitra, z lahkoto lahko reši številna vprašanja. Za delo z njo bo potrebno timsko znanje in veščine, ki bodo vodile do pozitivnega rezultata.
CMD-ji so velik niz skupin. Ne pozabite, da bodo glavni pomagali vaditi. Z ukazi lahko spreminjate, urejate datoteke, ustvarjate, obnovljate particije, urejate, izvajate, znova zaženete računalnik, brišete mape, kopirate in še več. Strokovnjaki svetujejo, da v zvezek vnesete seznam pomembnih ukazov po abecednem vrstnem redu. To je priročno in pomaga hitro orientirati.


Kako začeti?

Ukazi za ukazno vrstico Windows se izvajajo brez težav. Kljub grafičnemu vmesniku je konzola vedno bila in je glavni nadzor računalnika. Osnove dela s konzolo potrebujejo povprečni uporabnik. Če želite zagnati ukazno vrstico, odprite: "Start" - "Zaženi". Vnesite besedo "Cmd" v okno, pritisnite "Enter". Če različica operacijskega sistema nima postavke "Zaženi", potem je kombinacija "Win + R".
V sistemu Windows 7 z desno tipko miške kliknite gumb Start, izberite Lastnosti - Konfiguriraj, potrdite polje poleg možnosti Zaženi. Če želite odpreti konzolo kot skrbnik, v iskalno polje v iskalno polje vnesite »Cmd«, z desno tipko miške klikniteKliknite na "Cmd" program, izberite "Run as Administrator". Na namizju je primerno ustvariti bližnjico, ki bo odprla konzolo. Videz okenskega okna se lahko spremeni na zahtevo uporabnika (barva, pisava, lokacija).
Včasih lahko pride do težav pri kopiranju in lepljenju besedila v ukazno vrstico. V primeru konzole gumbi odložišča ne delujejo. Če želite narediti kopijo, z desno miškino tipko kliknite okno, izberite »Označi«, z levim gumbom miške izberite besedilo in kliknite desno. Če želite vstaviti besedilo ali napis, z desno tipko miške kliknite ukazno vrstico »Prilepi«. Poleg tega lahko s konzolo delate s "vročimi" tipkami na tipkovnici, s puščicami navzgor in navzdol. "
 • DIR je ukaz, ki prikazuje datoteke in mape v imeniku, podatke o razširitvi, velikosti, prostoru na trdem disku in se lahko spremeni z dodatnimi parametri.
 • "CD" - Ukaz je potreben za spremembo imenika.Lahko se premaknete na različne kate
 • "MD" - ustvari mapo ali imenik.
 • "CLS" - izbriše konzolno okno iz predhodno napisanih ukazov.
 • "EDIT" - spremeni vsebino datoteke. 29]
 • "DEL" - izbriše datoteke.
 • "RD" - izbriše prazne mape in jih napolni z informacijami brez obnove. Bodite previdni pri vseh ukazih, ki trajno izbrišejo podatke v mapi.
 • "REN" preimenuje datoteko. Ukaz izgleda takole: "RENAME current-new name-name".
 • "MOVE" premakne datoteke iz imenikov.
 • Ukaz "Attrib" ureja atribute datoteke ali mape.
 • COPY kopira lokacijo datoteke in jo združuje. Ukazi so videti takole: "COPY ime datoteke ali ime mape". Z datoteko COPY.doc lahko kopirate datoteke .doc v ustrezno mapo.
 • "CMD" kopira datoteke in imenike iz diskov.
 • "APR" po potrebi ureja zapis istega protokola.
 • Dodatni

  Seznam ukazov, ki so pomožni, pogosto uporabljajo strokovnjaki sistema za delo s podatki, ki se nahajajo na trdem disku.
 • Ukaz "Format" odstrani podatke s trdega diska in ga pripravi za kopiranje. Kot primer ukaza za oblikovanje: "pogon FORMAT: /FS: FAT (datotečni sistem)".
 • Ekipa FC med seboj primerja datoteke.
 • "IPCONFIG" - prikazuje celotne informacije o konfiguraciji omrežja in napoveduje tudi vrsto omrežne povezave IPCONFIG /ALL.
 • Ekipa PING bo preverila razpoložljivost območja. Primer: "PING fb.ru". Prisotnost številk v odgovoru kaže, da je vse v redu, spletno mesto je dostopno za obisk.
 • Ekipe za splet

  Ukazi ukazne vrstice za splet omogočajo učinkovito delo na internetu, odpravljanje napak in prilagajanje nastavitev. Če morate poznati vaš IP naslov, v ukazno mizo vnesite "Ipconfig". V različnih različicah internetne povezave lahko najdete vse informacije o mreži. Po uvodu bo uporabnik prejelseznam omrežnih povezav, ki jih uporablja računalnik. Če je računalnik povezan z internetom prek povezave Wi-Fi, bo prehod izbran za komunikacijo z usmerjevalnikom. V svoji konfiguraciji se lahko uporabnik prijavi s pomočjo ukaza, ki je vnesen v konzolo. Če je vaš računalnik povezan z lokalnim omrežjem, lahko IP naslov ugotovite v ukazni vrstici z ustrezno zahtevo.
  ​​S pomočjo ukazov "Ping" in "Tracert" bo uporabnik hitro našel in odpravil težave v internetu in brskalniku. Ukaz Netstat prikaže omrežne povezave in vrata. To je zelo uporaben program, ker prikazuje različne omrežne statistike. Tipka "-an" odpre seznam razpoložljivih omrežnih povezav, vrat in naslovov IP. Ukaz Telnet se poveže z istimi strežniki. Če potrebujete informacije o omrežnih nastavitvah, uporabite ukaz "Ipconfig". Brez dodatnih parametrov prikaže ukaz informacije o naslovu IP. Če potrebujete posebne informacije, izpolnite ukaz "Vse". Vneseno v vrstico "Ipconfig /flushdns" - počisti predpomnilnik v sistemu Windows.

  Filtri

  Filtri - ukazi za ukazno vrstico, ki se uporabljajo s simbolom za preusmeritev kanala. Potrebne so za razvrščanje, pregledovanje in izbiro informacij iz drugih skupin. Filtri organizirajo, delijo, razdelijo del informacij, ki prehajajo skozi njih. Med temi ukazi so naslednji:
 • "Več" - prikaže vsebino datoteke;
 • "Najdi" - išče določene znake;
 • "Sort" - razvrsti datoteke po abecednem vrstnem redu.
 • Za pošiljanje podatkov iz datotekeUporabi se simbol "L" za pošiljanje kanala "I" na izhod.

  Shutdown

  Poleg vgrajene konzole CMD se uporablja za izvajanje običajnih programov. Za vnos je dovolj, da v oknu "Zaženi" vnesete zahtevano kombinacijo črk. Če si želite ogledati rezultate, je najbolje, da uporabite linijo. "SHUTDOWN" je ukaz, ki zapre sistem Windows, če gumb »Start« iz nekega razloga ne deluje. To bo koristno, če računalnik izvede nalogo, ki je ni mogoče prekiniti (in uporabnik mora iti in pustiti računalnik vklopljen dlje časa). Naprava se bo pravilno zaključila, ko bo opravilo končano. To je bolje kot nastavitev časovnika.
  Vnesite naslednji ukaz "Shutdown-s-t-1300", pritisnite "Enter". Številke so čas v sekundah, s katerim se naprava izklopi. Ukaz za ponovni zagon računalnika iz ukazne vrstice je naslednji: "Shutdown-r". Za aktiviranje kliknite »Potrdi«. Ukaz "At" - zažene računalnik ob času, ki ste ga nastavili. Ta pripomoček pregleda in združi naloge v operacijskem sistemu Windows.

  Oblikovanje

  Seznam ukazov za konzolo je ogromen. Mnogi od njih so neškodljivi in ​​preprosti, vendar obstajajo posebni med njimi, ki od uporabnika zahtevajo previdnost. Bodite previdni! Včasih morate v celoti formatirati pogon ali bliskovni pogon. Ukaz za brisanje vseh podatkov izgleda takole: "Format", pomožni parametri "/fs" - določi lokacijo datotečnega sistema oblikovalnega diska, "/v" - postavi oznako nosilca "/a" - velikost gruče. Ne izvršite ukaza za oblikovanje, če niste prepričani o svojih dejanjih in ne vestezakaj ga potrebuješ Ukaz izbriše vse podatke iz računalnika!

  Preverjanje

  Nekateri ukazi ukazne vrstice se uporabljajo za preverjanje diskov za sistemske napake. Ukaz »CHKDSK brez dodatnih parametrov prikazuje informacije o stanju trdega diska. Če najdete napake, vpišite "/f", da jih popravite. Preden preverite pogon, ga blokirajte. Če je ukazna miza napolnjena z ukazi, vnesite "c /s", da počistite zaslon.
  Sistemske datoteke bodo preverjale ukaz Sfc. To lahko pomaga obnoviti poškodovane datoteke. Ukaz je dopolnjen s parametri "/scannow", "/scanonce" in //scanboot, ki preverjajo in popravljajo sistemske napake v datotekah.

  Drugo

  Nemogoče je poznati vse ukazne vrstice, vendar bodo nekateri od njih potrebovali uporabnika. Na primer, ukaz Ukaz spremeni povezavo med končnico datoteke in vrsto datoteke. Če želi uporabnik vedeti podrobnosti o operacijskem sistemu in stanju računalnika, mora vnesti »Systeminfo«. S pomočjo urejevalnika registra "Regent" lahko spremenite skrite parametre OS. Vendar, če ne veste kaj, kaj storiti, ni priporočljivo zaradi tveganja okvare sistema Windows. Pokličite sistemsko konfiguracijo - posebna storitev je enostavna z vnosom ukazne vrstice "Msconfic". Če želite izvedeti več o ukazih, vnesite ukazno vrstico »Pomoč«, saj je operacijski sistem sedeminštirideset različic sistema Windows. Za uporabne ukaze za uporabnike strokovnjaki vključujejo omrežje, sistem in filtre. Ukaz "At" je sestavljen iz niza ukazov, ki se uporabljajoza namestitev, ponovno namestitev, nastavitve modema. Šteje se tudi za ekipo za načrtovanje. Lahko vam pomaga spremeniti, preklicati, prilagoditi naloge za oddaljeni ali lokalni računalnik. V operacijskem sistemu Windows je bolje uporabiti pripomoček "SCHTASKS" namesto ukaz "At". Njegove možnosti so veliko širše.

  Sorodne publikacije