Kako vem, kateri procesor je nameščen v računalniku? Metode določanja

V tem majhnem članku odgovor ni samo, kako ugotoviti, kateri procesor sem namestil na svoj osebni računalnik, ampak tudi priporočila za izvedbo operacije. Poleg tega bo podan algoritem za določanje števila bitov računalniškega čipa. Čeprav je na prvi pogled takšna operacija precej zapletena, bo po branju tega gradiva vsak uporabnik brez težav ravnal z njim.

Metode definicije

Doslej obstajajo načini za izvedbo, kako ugotoviti, kaj je moj procesor v priključku na matični plošči. Med njimi so:
 • Uporaba sistema BIOS računalnika.
 • Z uporabo okna za začetek preskusa.
 • Z uporabo integriranih zmogljivosti operacijskega sistema.
 • Specializirana programska oprema.
 • BIOS. Začetno okno

  Kako torej vem, kateri procesor imam nameščen v računalniškem sistemu? S pomočjo programske in strojne opreme matične plošče. Eden od njih je ogled zagonskega okna računalnika. To pomeni, da se po vklopu računalnika začne testiranje sredstev strojne opreme in istočasno se prikaže seznam njegovih komponent. Med slednjimi najdemo mikroprocesorski model, ki je nameščen v vtičnico matične plošče.


  Tudi model čipov je mogoče najti tudi v sistemu BIOS. V tem primeru morate po vklopu računalnika med testiranjem pritisniti gumb Del. Potem pasamodejno se prikaže okno za zagon BIOS-a. V njej morate odpreti element Advanced, kjer lahko najdete tudi zanimive informacije o nameščenem modelu mikroprocesorja.

  Priložnosti OS

  Drug način za določitev spremembe CPE temelji na zmožnostih operacijskega sistema. Postopek za določitev nameščene mikroprocesorske spremembe v tem primeru je sestavljen iz naslednjih glavnih korakov:
 • Po zagonu operacijskega sistema odpremo kontekstni meni gumba Start s pritiskom na isto ime.
 • Nato izberemo točko "Parametri". V njej najdemo razdelitev "Sistem". Prelomimo ga in v desnem stolpcu najdemo podpostavko "pomoč".
 • Po tem se v zgornjem polju odprejo podrobne informacije o računalniku. Na istem mestu lahko najdete podatke o modelu mikroprocesorja.
 • Specializirana programska oprema

  Z uporabo diagnostične programske opreme lahko ugotovite, kateri procesor je vreden. Kako se lahko ta postopek izvede v tem primeru? Preprosto. Prenesite s spleta Global Web, na primer s pripomočkom CPU-Z. Namestite ga. Nato zaženite ta program in na kartici CPU najdemo vse potrebne informacije.


  Opredelitev bitne hitrosti

  Nadalje bomo razumeli, kako ugotoviti, kateri bit procesorja v osebnem računalniku. Programska sistemska orodja, BIOS in testni zaslon ne omogočajo vedno pravilnega izvajanja tega postopka. Zato je priporočljivo, da uporabite prej uporabljeno orodje CPU-Z. V glavnem zavihku so informacije o podpori za mikroprocesor EM64T.Če je ta kratica prisotna v opisu CPE, potem je čip 64-bitni. V nasprotnem primeru je 32-bitni. Drugi možen način za izvedbo postopka je pridobitev informacij na uradni spletni strani proizvajalca. V tem primeru na računalniku, ki je povezan z internetom, z uporabo iskalnika, najdemo referenčne informacije o modelu mikroprocesorja. Opis slednjega bo nujno vseboval potrebne informacije.

  Zaključek

  V članku smo razpravljali ne samo o tem, kako ugotoviti, kaj imam v procesorju v sistemski enoti osebnega računalnika, ampak tudi kako določiti njegovo hitrost prenosa. Te informacije so pomembne in vam omogočajo, da ugotovite dejanske možnosti uporabljenega računalnika. Vse zgoraj navedene metode so v praksi precej preproste.

  Sorodne publikacije