Vtič je kovinska palica v izolacijskem materialu. Vrste in označevanje čepov

Vtič je naprava, ki omogoča priključitev električne opreme na primarni vir napajanja. Električni priključki in vtičnice se razlikujejo glede na napetost in tok, obliko, velikost in tip. Vrste čepov, ki se uporabljajo v vsaki državi, so določene z nacionalnimi standardi. Trenutno se uporablja 15 vrst električnih priključkov, od katerih ima vsaka edinstveno oznako.

Zgodovina

Prvi modeli priključkov za prenosne naprave so se pojavili v 80. letih 19. stoletja. V prihodnosti, distribucija vrste vtiči, razvit za reševanje vprašanj udobje in zaščito pred električnim šokom. Danes se po svetu uporablja okoli dva ducata tipov, v starih stavbah pa se še vedno uporabljajo številne zastarele naprave. Nepravilni ali nepooblaščeni adapterji med nezdružljivimi priključki morda ne zagotavljajo popolne varnosti in učinkovitosti odobrene kombinacije priključkov in vtičev.Koncept in terminologija

Vtič je mobilni priključek, priključen na omrežni kabel z električnim pogonom. Gnezdo je pritrjeno na opremo ali zgradbo in je priključeno na električno vezje z napetostjo. Naprava ima štrleče zatiče, ki se vstavijo v ustrezne odprtine ali luknje. Vtič je tudi dodatna oprema, ki ima vtiče za priključitev na vtičnico. Vključuje sredstva za električno povezavo in mehanskeDržite fleksibilne kable ali vrvice. Vtičnice so oblikovane tako, da preprečujejo stik z nezaščitenimi povezavami.


Za zmanjšanje nevarnosti stika uporabnik povezan vodnikov in električnega udara, vtičnice pogosto vključujejo varnostne funkcije poleg globokih utorov ali luknje pod napetostjo. Lahko vključujejo izolirane vtične spojnike, vtičnice, vtičnice z žaluzijami in priključke za povezovanje kompatibilnih komponent, kar je še posebej pomembno pri spajanju vtiča.

specifikacije

Vtičnica lahko obdan z dekorativnim ali zaščitni ovitek imenuje stenske plošče, drugi plošči gradacije cap ali pokrov. V nekaterih modelih je to sestavni del same vtičnice, kupljen in nameščen kot enota. Električne vtičnice za enofazne gospodinjske, komercialne in lahke industrijske namene običajno zagotavljajo dve ali tri električne povezave s podajalnimi vodniki. Dvo-pinski priključki običajno zagotavljajo nevtralne priključke, oba nosita tok in sta opredeljena kot deli, ki prenašajo tok. Tritočkovni konektorji zagotavljajo zaščitno podlago za odprte kovinske dele naprave. Če je notranja izolacija ne deluje, kratek stik na ozemljenih kovinskih delov so odprti jih ohranja na nizki potencial in privesti do spotikanja varovalke ali odklopniki izolirati okvarjeno napravo iz električnega omrežja.

Komponente

Vtični priključki so običajno sestavljeni iz vtiča in vtičnice. Običajno imajo vilice enega ali več zatičev ali zob, ki so vstavljeni v luknje v podnožju. Spoji med kovinskimi spoji morajo biti dovolj gosto, da omogočajo dobro električno povezavo in dokončajo verigo. Pri delu z večkontaktnimi konektorji je koristno imeti zaključno vezje za identifikacijo žice ali vozlišča vezja, ki je priključen na vsak izhod.

Priključki USB in druge definicije

Najpogostejši priključek je priključek USB, ki povezuje računalnik, monitor in druge naprave z virom napajanja. Zasnovani so tako, da zagotavljajo priročno rešitev za naprave, ki potrebujejo enosmerni tok ali polnjenje prek priključka USB, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki. Kabel ali kabel je ena ali več žic v plastičnem pokrovu, ki omogoča prenos moči ali podatkov med napravami. Žica je enojna nit iz kovine (kot je baker) ali optična vlakna, ki lahko prenašajo moč ali podatke iz enega območja v drugo. Vtič je naprava, ki se priključi na vrata. Vse razširitvene kartice namiznega računalnika imajo na primer priključek, ki jim omogoča povezavo z režo na matični plošči. Pri dostopu do kablov je priključek konec kabla, ki se priključi na vrata. Na primer, vtič USB ima priključek, ki omogoča povezavo z vrati USB. Adapter je naprava, ki lahko pretvori moč ali podatke iz enega vhodnega vira v drugega.Na primer, napajalnik, ki se uporablja z prenosnimi računalniki in drugimi napravami, porabi izmenično napajanje in ga pretvori v DC. Jack 3.5 je podoben vratom in je luknja ali druga povezava, ki vam omogoča priključitev združljivega vtiča na priključek. Pri računalnikih se reža običajno uporablja za opisovanje avdio konektorjev. Priključki Jack 3.5 so različnih velikosti in konfiguracij in so zelo pogosti v avdio opremi.

Novi modeli vtičev

Euro vtič je ploski bipolarni notranji AC vtikač, ki je namenjen za napetost do 250 V in tok do 25 A. Zasnovan je za varno povezavo naprav z nizko porabo z različnimi oblikami notranje vtičnice. z okroglim kontaktom, ki se uporablja v Evropi. Nezdružljiv s priključki BS 1363 s pravokotnim zatičem, običajno na Cipru, Gibraltarju, Irskem, Malti, v Združenem kraljestvu in drugih državah.

Koristi

Oblika evro čepa, namenjenega za uporabo z vtičnicami, ki je v skladu z drugimi standardi, se je pojavila leta 1963. Izbrane so bile dimenzije, ki zagotavljajo združljivost in varno uporabo. Značilnosti naprave:
 • ko je vtič popolnoma vstavljen, se vzpostavi zanesljiv stik;
 • Na voljo ni nobenega prevodnega toka, dokler vtič ni vstavljen v režo;
 • Nemogoče je vzpostaviti povezavo med enim kontaktom in kontaktom v vtičnici, medtem ko je na voljo drug stik.
 • Evropski tip vtiča je namenjen samo napravam razreda II z majhno močjo (manj kot 25 A) (sdvojno izolacijo), ki delujejo pri normalni sobni temperaturi in ne zahtevajo ozemljitve.

  Podrobnosti o evrokontrolerju

  Klešče imajo dolžino 19 mm. Sestavljen je iz prevodnega materiala s premerom 9 mm z zaokroženim koncem, čemur sledi fleksibilna izolirana gred s premerom 10 mm, premera največ 38 mm. Dva čepa nista popolnoma vzporedna in se nekoliko približata. Njihovi centri se nahajajo na razdalji 175 mm drug od drugega na koncu in na razdalji 186 mm od podnožja. Elastičnost konvergentnih zatičev zagotavlja zadostno kontaktno silo za nazivno vrednost vtiča z različnimi različicami gnezd. Celotna vilica ima širino 353 mm in višino 137 mm in ne sme presegati teh dimenzij znotraj 18 mm za njegovo prednjo ravnino (to omogoča uporabo poglobitve na mnogih evropskih vrstah gnezda).

  Vtič za mikrofon

  Najpogostejši priključek za mikrofon za potrošnika je telefonski priključek 635 mm, 35 mm in 25 mm, kot tudi naprave v mono in stereo konfiguracijah. Vsi vtiči za mikrofon s 3-segmentnimi TRS priključki (tip-Ring-Sleeve) so dejansko stereo. Večina računalniških mikrofonov uporablja tretji segment za prenos offset moči.

  Modularni konektorji

  Modularni priključek, ki je bil prvotno namenjen uporabi na telefonu in je bil nato sprejet za računalniška omrežja, se je pogosto uporabljal za povezovanje mikrofona z moderno amatersko radijsko opremo, vključno z modeli treh glavnih proizvajalcev (Icom, Kenwood) in Yaesu), vendar se večinoma uporabljajo na mobilnih napravah za radijsko opremo,namenjeni za vgradnjo v vozila. Mikrofoni običajno proizvajajo zelo nizke ravni izhodnega signala. Zato je za mikrofon vedno potreben ojačevalnik, ki ojača nizko raven izhoda na linearno raven. Današnji avdio vmesniki imajo pogosto tako imenovane kombinirane priključke. Obstajata dva priključka: zunanji del je XLR reža, srednja luknja pa TRS konektor. Izredno pomembno je naslednje: XLR del je za mikrofone, del TRS je za linearne vire ali orodja, ne pa za mikrofone.

  Priporočila za priključitev

  Preverite vtičnico za mikrofon. Značilno je, da bo večina osnovnih računalniških mikrofonov imela eno od dveh vrst priključkov: 1/8 "TRS režo, ki ima v bistvu isto režo, kot jo najdete na parih slušalkah, ali ravno USB priključek. Poiščite ustrezna vrata na vašem računalniku: skoraj vsa namizja bodo imela vidna vrata mikrofona na sprednji ali zadnji strani, običajno z rožnato barvo in mikrofonom na njej. vse kar morate storiti je, da ga priključite na to vrata in začnete test Če imate konektor USB na koncu mikrofona, bo večina računalnikov imela dva ali več vrat USB na strani ali na hrbtni strani računalnika. Prenosni računalniki in nekateri sodobni računalniki nimajo vrat za mikrofone, saj so običajno opremljeni z vgrajenimi mikrofoni, vendar lahko običajno priključite vrata zana večini računalnikov in pozneje nastavite zvok.

  Vrste vtičnic za prenosne računalnike

  Prenosni računalniki temeljijo na dveh glavnih vrstah napajalnikov AC in DC. Ti adapterji, znani tudi kot polnilni vtiči, pomagajo pretvoriti elektriko iz vtičnice v obliko, ki je primerna za uporabo na prenosnem računalniku. Napajalnik pretvarja izmenično napajanje iz električne vtičnice, ki se nahaja v večini domov, v vir enosmernega toka, ki ga uporablja večina malih naprav. Prenosni računalniki, mobilni telefoni, računalniki in DVD predvajalniki uporabljajo enosmerno napajanje. To je energija, ki jo zagotavljajo baterije, ki jih uporablja večina prenosnih računalnikov za delo, ko je lastnik mobilni. Prenosni računalniki uporabljajo enosmerno napajanje, zato ne potrebujete vmesnika, kadar je priključen na vir napajanja. Vendar pa večina napajalnikov zagotavlja napetost, ki ni dovolj za potrebe prenosnega računalnika. Da bi zagotovili to moč, potrebujete enosmerni napajalnik in ga pretvorite v višjo napetost, ki jo lahko uporablja prenosni računalnik za polnjenje baterije ali delo.
  Druga možnost za lastnike prenosnikov je univerzalni napajalnik. Te naprave so dražje, vendar se lahko prilagodijo vsakemu viru napajanja in napetosti. Teoretično lahko univerzalni adapterji delujejo na vsakem prenosnem računalniku. Univerzalni adapterji imajo tudi različne vrste priključkov, ki so primerni za širok razponprenosnih računalnikov. Mnogi prenosniki uporabljajo različne vrste vtičev, zato je težko najti ustrezen vmesnik.

  Sorodne publikacije