Kako ustvariti datoteko ukazne vrstice v Linuxu

Koristno je za vsakogar, da ve, kako uporabiti terminalsko aplikacijo (ukazno vrstico) v Linuxu za ustvarjanje datoteke. Po zaključku tega postopka lahko uporabite enega od vdelanih urejevalnikov besedila operacijskega sistema, da spremenite novo datoteko.

Kje začeti?

Če želite ustvariti datoteko v Linuxu, najprej odprite ukazno vrstico. Če želite to narediti, kliknite Meni in nato poiščite aplikacijo Terminal, katere ikona je podobna črnemu kvadratu z belim simbolom. Kliknite nanjo. Praviloma se nahaja na plošči na levi strani menijskega okna. Lahko kliknete tudi gumb za iskanje na vrhu tega okna in nato vnesete zahtevo za terminal.


V ukazno vrstico odprite ukaz ls in pritisnite Enter. Terminal se odpre kot vaš domači imenik in zgornji ukaz prikaže vsako mapo v vašem trenutnem imeniku. Če želite v eni od njih ustvariti besedilno datoteko v Linuxu, morate spremeniti trenutni imenik.

Izberite imenik

Poiščite mapo, v kateri želite ustvariti besedilno datoteko. Vsako ime imenika pod ukazom ls (na primer »Namizje«) je mesto, do katerega lahko krmarite. Vnesite, če želite ustvariti datoteko v Linuxu, ukaz cd. To dejanje vas bo pripeljalo do imena želene mape. Ta ukaz spremeni poudarek ukazne vrstice iz trenutnega imenika v imenik. Na primer, vtipkajte cd Desktop, da spremenite lokacijo terminalskih ukazov v imenik Desktop.


Če steČe želite v izbrani mapi ustvariti besedilno datoteko v določeni mapi, morate po njenem imenu podati ikono /in nato vnesti ime mape. Na primer, za imenik Misc v imeniku Dokumenti morate vnesti cd Documents /Misc. Nato pritisnite Enter. S tem boste izvedli vaš ukaz in premaknite ciljni imenik terminala iz domačega imenika v tisti, ki ste ga določili.

Kako hitro ustvariti datoteko v Linuxu?

Vnesite cat & gt; filename.txt v ukazno vrstico. Sedaj morate zamenjati "ime datoteke" s prednastavljenim besedilnim imenom (na primer "vzorec"). Na primer, ko ustvarjate datoteko z imenom kitty, morate vnesti cat & gt; kitty.txt Pritisnite tipko Enter. Tako boste lahko ustvarili novo besedilno datoteko z določenim imenom v trenutnem imeniku. Kazalec se bo pojavil na prazni vrstici v terminalu.
Ta metoda je dobra tako za besedilne dokumente kot za druge vrste podatkov. Če želite v Linuxu ustvariti paketno datoteko s pomočjo ukazne vrstice, vam programi za delo z besedilnimi dokumenti ne ustrezajo.

Vnesite besedilo dokumenta

Lahko preprosto vnesete črke in številke, kot je običajno za vsak drug dokument z besedilom. Če želite shraniti trenutno vrstico besedila in se pomakniti na naslednjo, pritisnite Enter. Če imate odprt imenik besedilne datoteke, jo lahko samo dvokliknete, ko se odpre. Pritisnite Ctrl + Z. Ta ukaz tipke bo shranil vaše delo in vas vrnil v ukazno vrstico terminala. Tako boste lahko še naprej vnašali druge ukaze.
Vnesite ls -lime datoteke.txt za terminal. Privzeto zamenjajte ime datoteke z izbranim imenom. Ta ukaz bo našel vaš dokument in zagotovil njegovo varno ustvarjanje v imeniku. Če želite na primer odpreti datoteko z imenom textfile, morate vnesti ls -l textfile.txt. Znaki v tej kodi imajo malo črko L in ne veliko, zato bodite previdni. Po tem pritisnite tipko Enter. Po tem boste videli, kako so prikazani čas, datum in ime datoteke naslednje vrstice. To natančno kaže, da ste na terminalu Linux ustvarili datoteko in jo shranili.

Uporabite program za urejanje besedila.

Na Linuxu lahko hitro ustvarite prazno datoteko ali uporabite Vim ali Emacs za ustvarjanje in urejanje razširjene datoteke. Zdaj, ko ste v imeniku, v katerega želite postaviti besedilni dokument, je čas, da ga začnete ustvarjati. Dodatek Vim je klon urejevalnikov besedil vi za Unix. Napisana je bila na podlagi vira za urednika portala Stevie za Amigo in je bila prvič izdana leta 1991 v javnosti. Urejevalnik Vim je namenjen uporabi v vmesniku ukazne vrstice in v obliki ločene aplikacije v grafičnem vmesniku. To je brezplačna odprtokodna programska oprema, izdana pod licenco. Kljub temu, da je bil program prvotno izdan za Amigo, je bil Vim nadalje razvit kot urejevalnik različnih platform, ki podpira številne druge distribucije. Danes je to eden izmed najbolj priljubljenih programov med uporabniki Linuxa.
Kot vi, vmesnik Vim ne temelji na meniju ali ikoni, ampak naukazi, določeni v vmesniku besedila. Njegov grafični uporabniški vmesnik, gVim, dodaja menije in orodne vrstice najpogosteje uporabljenim ukazom, vendar je v načinu ukazne vrstice še vedno v celoti funkcionalna. Emacs je družina urejevalnikov besedila, za katero je značilna razširljivost. Najbolj napredna različica programa, GNU Emacs, je opisana kot razširljiv, prilagodljiv, samokumentiran urejevalnik.
Razvoj Emacsa prve generacije se je začel sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja in delo za izboljšanje svoje najnovejše različice GNU se nadaljuje vse do danes. Emacs ima več kot 10.000 vgrajenih ukazov in njegov vmesnik omogoča uporabniku, da združi te ukaze v makre za avtomatizacijo dela. Poleg tega implementacija tega običajno vsebuje narečje programskega jezika Lisp, ki omogoča globoko razširitev, ki omogoča uporabnikom in razvijalcem pisanje novih ukazov in programov za urednika. Za upravljanje e-pošte, datotek, kontur in virov RSS so bili napisani posamezni vtičniki.
Emacs, skupaj z vi, je eden od dveh večjih tradicionalnih urednikov v Unixu podobnih sistemih. Oba programa sta eno najstarejših aplikacij, ki se še vedno aktivno uporabljata in se še naprej razvijata.

Uporaba Vim za delo z datoteko

V ukazno vrstico vnesite vi filename.txt. Del vi v tem ukazu izbere urejevalnik besedila Vim kot program, ki ga uporabljate. V preostalem primeru ime datoteke zamenjajte z imenom, kateremu želite dodeliti novo datoteko. Na primer, za datoteko z imenom tamins youmora vnesti vi tamins.txt. Če vaš trenutni imenik vsebuje dokument s tem imenom, ga bo ta ukaz odprl. Če je to ime edinstveno, lahko ustvarite datoteko iz nič v Linuxu z zgornjim programom. Pritisnite tipko Enter. Tako boste lahko ustvarili novo datoteko in jo odprli v urejevalniku Vim. Zdaj bi morali videti prazno terminalsko okno s stvarjo ~ v vsaki vrstici, kot tudi ime besedilne datoteke na dnu okna. Pritisnite tipko i na tipkovnici računalnika. To vam bo omogočilo, da postavite dokument v način "Prilepi", kjer lahko po potrebi vnesete besedilo. Ko pritisnete I., morate videti podmeni INSERT (pojaviti se bo na dnu okna). Vnesite besedilo dokumenta. Lahko vtipkate znake, kot je običajno pri katerem koli drugem besedilnem dokumentu. Če želite shraniti trenutno vrstico besedila in se pomakniti na naslednjo, pritisnite Enter. Po tem pritisnite tipko Esc. Ponavadi se nahaja v zgornjem levem kotu tipkovnice računalnika. Ta tipka odpre način Vim v ukazni način. Ko kliknete, boste videli, da se kazalec prikaže na dnu okna. V terminal vnesite w in pritisnite Enter. Ta ukaz bo shranil vaš dokument v obliki, v kateri je trenutno. Nato v ukazno vrstico vnesite q in pritisnite tipko enter. S tem boste zapustili Vim in vas vrnili v glavni vmesnik terminala. Vaša besedilna datoteka je zdaj v določenem imeniku. Novo besedilno datoteko lahko preverite z vnosom lsv ukazni vrstici in kliknete? Vnesite Po tem lahko v oknu vmesnika iščete po imenu datoteke. Za shranjevanje in izhod iz enega ukaza lahko vnesete tudi ukaz wq. Potem ste lahko prepričani, da ste datoteko ustvarili v imeniku Linuxa.
Vrne datoteko iz terminalskega okna. Kot pri ustvarjanju, morate vnesti ukaz vi filename.txt, da ga odprete. Tokrat, ko odprete datoteko, boste videli vse shranjene spremembe, ki ste jih naredili.

Uporaba Emacsa

Datoteko Linux lahko ustvarite tudi s pomočjo aplikacije Emacs. V ta namen v terminal vnesite emacs filename.txt. Ime datoteke morate zamenjati z izbranim imenom za besedilno datoteko. Pritisnite Enter. Dokler ime vaše besedilne datoteke ni podvojena obstoječega dokumenta v vašem trenutnem imeniku, bo ta ukaz odprl novo besedilno datoteko v urejevalniku Emacs. Na primer, za datoteko z imenom newfile morate vnesti emacs newfile.txt. Če ste vnesli obstoječe ime besedilnega dokumenta, bo ta ukaz namesto tega odprl ustrezno datoteko.

Kako delati s skupinami?

Spoznajte ekipe Emacsa. Ta aplikacija prihaja z vrsto močnih ukazov, ki vam omogočajo, da krmarite po dokumentu, poiščete sorodne ali osnovne informacije, manipulirate besedilo in dekodirate kodo. Ti ukazi so razdeljeni na dve vrsti: upravljanje in namen ekipe. Prva skupina je napisana takole: C -. Če želite na primer izvesti nadzorni ukaz, morate držati tipko Ctrl in hkrati pritisniti tipko s črko (na primer Ctrl + A). Ukazi Meta (ali Escape)so napisani kot: M - ali ESC. "M" se nanaša na tipko Alt ali Esc na tipkovnici (odvisno od modela in oblike računalnika). Ukaz, zapisan kot C-a b (ali M-a b), bo zahteval, da držite Ctrl (ali Alt ali Esc), ko pritisnete prvo tipko (na primer, nato spustite oba gumba in takoj pritisnite drugo tipko (na primer, b)). Vnesite besedilo dokumenta. Lahko ga vtipkate na enak način kot za kateri koli drug dokument z besedilom. Če želite shraniti trenutno vrstico besedila in se pomakniti na naslednjo, pritisnite tipko Enter. Pritisnite Ctrl + X in nato S. Vse akcije, ki ste jih opravili, bodo shranjene. Nato pritisnite Ctrl + X in nato Ctrl + C. To vam bo omogočilo, da zapustite urejevalnik besedila Emacsa in se vrnete v imenik terminala. Dokument z besedilom bo v tem imeniku shranjen pod izbranim imenom. Če želite ustvariti povezavo do datoteke Linux, morate v terminal vnesti ukaz z njegovim imenom. Znova odprite besedilno datoteko. V ukazni poziv preprosto vnesite datoteko emacs filename.txt. Medtem ko ste v istem imeniku, bo zgornji ukaz odprl vašo besedilno datoteko v Emacsu, nato pa jo lahko po lastni presoji še uredite.

Nasveti

Vim je običajno na voljo v vseh različicah Linuxa, Emacs pa je bolj zapleten urejevalnik, ki je nameščen v novejših distribucijah OS. Vendar pa bodo novinci lažje uporabili ta program. Zaslon Emacs Pomoč lahko pokličete s pritiskom na Ctrl + H, nato spustite obe tipki in pritisnite T. Meni Pomoč boprikaže dodatne bližnjice na tipkovnici in druge funkcije urejevalnika, ki vam lahko pomagajo pri ustvarjanju in snemanju datoteke.

Opozorilo

Če dokumenta ne shranite, preden se zapre, opozorilo morda ne bo prikazano, zlasti v urejevalniku Vim. Zato ga pred shranjevanjem vedno shranite.

Sorodne publikacije